Drikke til jul

God gløgg fra Hellstrøm

Denne gløggen er skikkelig god på smak, og dessuten er den ferdigblandet, så du trenger bare å tilsette mandler og rosiner.

FERDIG BLANDET: Du trenger kun å tilsette rosiner og skoldede mandler.
FERDIG BLANDET: Du trenger kun å tilsette rosiner og skoldede mandler. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Varme og krydrede drikker er en god vintertradisjon vi finner i hele Nord-Europa og Nord-Amerika (og sikkert noen andre steder også). Glühwein, jägertee og gløgg er alle variasjoner over dette temaet.

 

Det er vel de færreste som orker å lage gløgg helt fra scratch, så det blir ofte til at vi kjøper ferdig gløggmiks, som vi så tilsetter rødvin (og kanskje litt brennevin), samt rosiner og skoldede mandler. Men vil du lage gløgg helt fra bunnen av, så er dette en god oppskrift.

 

Ferdig blandet

Gløggen til Hellstrøm er ferdig blandet, dvs at du slipper å tilsette rødvin, men du må selvsagt ha i rosiner og mandler, hvis du ønsker det.

 

Svenskene har, om mulig, en enda større gløggtradisjon enn oss, så da Hellstrøm skulle lage gløgg, henvendte han seg til den norske vinimportøren Moestue og den svenske produsenten Snällerøds Säteri i Skåne.

 

Økologisk

Gløggen er økologiskbasert på rødvin laget på sangiovese-druen, som vi kjenner fra de italienske chianti-vinene. Videre er det tilsatt kardemomme, nellik, ingefær og akasiehonning. Hellstrøm anbefaler at gløggen serveres ved en temperatur på 62 grader. Om du ikke klarer å treffe så nøyaktig, så sørg ihvertfall for at gløggen holder seg under 78 grader, for da begynner alkoholen å fordampe.

 

Gløggen til Hellstrøm er i bestillingsutvalget på polet, men det er ganske mange polutsalg over mesteparten av landet som har tatt den inn i sortimentet sitt, så de fleste leserne burde få tak i den ganske lett. Eventuelt kan du bestille den, men husk da på at du, på grunn av julerushet, må bestille senest 8. desember hvis du vil ha den levert før jul.

 

Her er noen oppskrifter på ting du kan servere til gløggen:

 

Pepperkaker

Panettone

Syltepinner

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning