NORSK-ITALIENSK MATCH:

Denne drikker du til jordbær

Ved siden av å være et ypperlig jordbærakkompagnement, er den også deilig uten mat, som terrassevin i varmen.

NORSKE: Nå som de norske jordbærene endelig har kommet, har du virkelig godt vintilbehør.
NORSKE: Nå som de norske jordbærene endelig har kommet, har du virkelig godt vintilbehør. Foto: Yuri Arcurs Potography
Publisert Oppdatert
JORDBÆRVIN: Saracco Moscato d'Asti passer utmerket til jordbær.
JORDBÆRVIN: Saracco Moscato d'Asti passer utmerket til jordbær.

Mange har et forhold til Asti Spumante, men visste du at den ganske like Moscato d'Asti vanligvis holder høyere kvalitet? Og at det er relativt marginale forskjeller i pris mellom dem?

Det skal altså handle om Moscato d'Asti denne gang. Både denne vinen og Asti Spumante kommer, som navnene tilsier, fra vinsenteret Asti i Piemonte i det nord-vestlige Italia. De er også begge laget på druen muskatall (moscato), og de er begge søte og musserende. At Polet da lister begge under kategorien dessertvin, er greit, men hvorfor har de plassert Moscato d'Asti under subkategorien hvitvin, mens Asti Spumante er listet under musserende?

Men nok om det. Her er en veldig fin og sommerlig vin fra den gode produsenten Saracco:

Saracco Moscato d'Asti 2007, vnr 32677, kr 120, 88 poeng.

Meget blek med gulgrønt skjær. Søt, frisk og fruktig duft av druer med innslag av pasjonsfrukt og fersken. Lett og forfriskende i munnen. Ganske søt, men med fint balanserende syre. Tette, fine små perler og ganske lang ettersmak med et lite hint av rosmarin i avslutningen. Deilig!

Kun fem prosent alkohol gjør at du kan drikke en hel flaske av denne vinen uten å få problemer med å gå på jobb neste dag. Grunnet det lave alkoholinnholdet, er denne vinen også svært gunstig priset.

Vin av denne typen er ikke noe lagringsprosjekt. Drikk den når den er ung og fersk. Den passer aldeles ypperlig til jordbær, og for den saks skyld det meste av frisk frukt, for eksempel fruktsalater. Du kan også drikke den på egenhånd, uten mat, som terrassevin i varmen.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Jordbær- og appelsinsalat med basilikum

Tropisk fruktsalat med råkrem

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning