Chenin blanc 2015

Vinen alle burde kjenne til

Den "hemmelige" vinen bare få kjenner til.

FRISKE OG FRUKTIGE: Tørre hvitviner fra Loire laget på chenin blanc.
FRISKE OG FRUKTIGE: Tørre hvitviner fra Loire laget på chenin blanc. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Nå kommer det både høyere temperaturer og lysere kvelder. Mens vi i vinterhalvåret drikker klart mest rødvin, dreier smaken seg over mot hvitvin, rosévin og musserende i sommerhalvåret.

Vi nordmenn er veldig glade i chablis, sancerre og tyske rieslinger, men hvorfor ikke prøve noe nytt? Vi synes chenin blanc er en spennende drue, som får ufortjent lite oppmerksomhet.

Loire - det klassiske opphavet

Chenin blanc har sitt opphav i vindistriktet Loire i Frankrike, og historien går minst 1000 år tilbake i tid. Druen er blitt beskrevet som Frankrikes svar på riesling, og har det til felles med denne druen at den kan brukes til å lage både tørre, halvtørre, halvsøte og søte viner av høy kvalitet. Felles er også en frisk syrlighet, samt et aromabilde av eple, sitron og fersken. Chenin blanc kan også ha et hint av noe voksaktig, som du ikke finner i riesling. Avhengig av jordsmonn, kan vinen også ha varierende grad av mineralsk preg.

Det er blitt sagt om vindistriktet Loire at det er hvitt og tørt i endene og rødt og søtt i midten, og den beskrivelsen har mye for seg. Innerst, i hjertet av Frankrike, finner vi de tørre hvitvinene sancerre og pouilly-fumé, begge laget på druen sauvignon blanc. Ytterst, der Loire-elven renner ut i Biscaya-bukten ved byen Nantes, finner vi den tørre hvitvinen muscadet, laget på druen melon du bougogne.

Mellom disse ytterpunktene lages det rødvin, gjerne på druen cabernet franc, men også på pinot noir og gamay. Det søte er det chenin blanc som står for, og det er forsåvidt riktig, men, som vi allerede har vært inne på, lages det også både tørre, halvtørre og halvsøte viner av denne druen. Lokale variasjoner i klima og jordsmonn er ofte bestemmende for hvilken type vin man lager.

De fleste vinene er laget på 100% chenin blanc, men i noen av de enklere vinene er det lov å blande inn opptil 20% chardonnay eller sauvignon blanc. Det brukes ganske lite nye eikefat i produksjonen, så man slipper som oftest fremtredende aromaer av treverk og vanilje. I tillegg finnes det musserende viner laget på chenin blanc, og de heter crémant de loire.

Utvalg av viner

Chenin Blanc dyrkes i mange land verden over, men det er Frankrike og Sør-Afrika som er de viktigste. Selv om Loire-dalen i Frankrike er det klassiske opphavet til druen, produseres det faktisk dobbelt så mye chenin blanc i Sør-Afrika, hvor druen kalles steen. Ser man imidlertid på hva som er tilgjengelig på polet, er dette snudd på hodet, med nesten dobbelt så mange viner fra Loire.

Vi valgte derfor å fokusere på Loire da vi skulle velge ut noen viner til denne artikkelen, ikke bare på grunn av hva som er tilgjengelig her til lands; chenin blanc når høyere nivåer av kvalitet i Loire enn i Sør-Afrika. Vi valgte også å konsentrere oss om de tørre vinene, både på grunn av at det finnes klart flest av disse, men også fordi markedet (og formodentlig våre lesere) foretrekker tørre viner fremfor halvtørre, halvsøte og søte.

Det finnes imidlertid over 50 tørre viner fra Loire laget på chenin blanc på polet, så hvordan skulle vi avgrense dette på et fornuftig vis? I basis finnes nemlig bare to stykker, og resten er i bestillingsutvalget.

Det vi gjorde, var å ta de to i basis og supplerte dem med én vin hver fra det som mange mener er de tre beste produsentene: Baumard, Huet og Joly. Da fikk vi med et par relativt rimelige viner med god tilgjengelighet, samt tre dyrere viner med høyere kvalitet i forskjellige stilarter.

Nærmere omtale av de fem vinene finner du nedenfor.

Chenin blanc og mat

Hvor tørre eller søte vinene er, spiller selvsagt en stor rolle når man skal finne mat som passer til. Tørr chenin blanc er en god allrounder til det meste av fisk og skalldyr. De halvtørre passer fint til spicy, asiatiske sjømatretter, mens de halvsøte vil gå godt til foie gras. De aller søteste er best til kaker og desserter basert på frisk eller syltet frukt og bær.

Alle variantene passer til ost, med de tørre til relativt milde og faste oster, og progressivt kraftigere oster for de halvtørre og halvsøte. De søteste vinene er glimrende til blåmuggoster.

Siden det har vært de tørre vinene vi har vektlagt i denne artikkelen, anbefaler vi disse oppskriftene:

Panert torsk

Tunfisksalat

Raske blåskjell

Laks i potetform

Kamskjell med fennikel og granateple

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen