Ukens beste vinkjøp

Årets julegave

Denne spanske rødvinen har ikke bare pen innpakning; den holder også høy kvalitet i forhold til prisen.

NAVARRA: Gran Feudo Reserva kommer fra vindistriktet Navarra, som ligger like nordøst for Rioja.
NAVARRA: Gran Feudo Reserva kommer fra vindistriktet Navarra, som ligger like nordøst for Rioja. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Nå er vi på oppløpssiden inn mot jul, og om du ikke allerede har smakt på både ribbe, pinnekjøtt og lutefisk, så har du mye å se frem til.

Del

Nytes helst etter julemiddagen

Vår vinanbefaling denne uken representerer i så måte en kontrast, da den ikke passer til den typiske, tradisjonsrike, norske julematen. Akkurat det skal du ikke henge deg så mye opp i. Dette er nemlig en meget god spansk rødvin, og den kommer i en pen eske, som gjør den til en perfekt julegave. Og gavene skal jo, som kjent, åpnes først når julemiddagen er fortært.

Vår vin kommer fra Navarra, like nordøst for Rioja. Vinen er da også laget på den samme hoveddruen man bruker i Rioja, nemlig tempranillo, men her supplert med cabernet sauvignon og merlot. Produsenten heter Chivite, og vinen er lagret i halvannet år på franske og amerikanske eikefat.

Gran Feudo Reserva 2005, vnr 684801, kr 107,90, 85 poeng.

Dyp og klar rubinrød farve, som såvidt begynner å tippe mot murstein i kant. Modne mørke bær i duften med tydelig innslag av treverk og vanilje fra eikefatene. Også et hint av urter. God fylde med rik frukt, passe syre og en lang ettersmak med tanniner så fine som pudder. Det er et ganske kraftig eikepreg her, men samtidig nok frukt til å balansere det.

Denne vinen er deilig å drikke nå, men den tåler også tre til fire år i kjelleren. De veldig fine garvestoffene gjør dette til en skikkelig kosevin, som kan drikkes uten mat. Men den er også god til rødt kjøtt. Lam og vilt er glimrende, for ikke å snakke om kraftige kjøttgryter.Den sier heller ikke nei takk til en skikkelig biff.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Lammelår med sennep, aubergine og paprika

Hjortefilet med hvitløksgratinerte poteter og madeirasaus

Alt i ett-gryte med rein

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp finner du her:

Som laget for kraftige kjøttgryter

Rødvin som fikser biffen

Rimelig kosevin

Billig og god spansk hvitvin

"Norsk" rødvin fra Toscana

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Del

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også