FENOMENAL: Markus Molitor Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese *** 2013
FENOMENAL: Markus Molitor Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese *** 2013 Foto: Foto: Arnie Stalheim

100-poenger

Hvordan smaker en 100-poenger?

Viner som scorer 100 poeng koster ofte tusenvis av kroner. Her er en til rundt 500-lappen.

Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Nordmenn er veldig glade i tysk riesling, og i dag kan vi dele med dere et virkelig prakteksemplar av arten.

Verdens mest innflytelsesrike vinanmelder, amerikanske Robert Parker, har nemlig gitt denne vinen ikke mindre enn 100 poeng, altså perfekt score!

Blant de beste

Vi er i Mosel-dalen i Tyskland, og der regnes vanligvis Egon Müller, Fritz Haag og Joh. Jos. Prüm for å være de aller beste produsentene. Men i de senere årene har de fått selskap av en fjerde produsent, nemlig Markus Molitor. Han har vært en stigende stjerne nå en stund, og med de siste tre-fire årgangene har han virkelig tatt skrittet helt opp i eliten.

Indrefileten av Mosel

Vi er i selve indrefileten av Mosel. Fra Bernkastel i sør, via Graach og Wehlen til Zeltingen-Rachtig i nord, er det én eneste sammenhengende vegg av topp vinmarker. Dette er ikke bare noen av de beste vinmarkene i Tyskland. Det er noen av de beste i hele verden.

Vår 100-poenger kommer fra vinmarken Wehlener Sonnenuhr, og er en riesling auslese, altså en vin som kan klassifiseres som halvsøt. Molitor gir imidlertid sine ausleser fra én til tre stjerner på etiketten for å fremheve stigende kvalitetsnivå, og dette er en trestjerner, og derfor enda litt søtere og bedre. Ikke vær redd for at dette skal smake veldig søtt og klissete. Riesling-druen har alltid frisk syre som balanserer, og i 2013-årgangen er dette bare enda mer uttalt.

Flott 20-årsgave

Noe av det fine med viner på dette nivået, er at de tåler lang lagring. Har du barn født i 2013, er dette vinen du skal kjøpe inn og legge i kjelleren. Den har ingen problemer med å holde helt til barnet er fylt 20 år. En fantastisk flott bursdagsgave!

Skal du handle, bør du imidlertid raske på. Denne vinen blir sluppet i bestillingsutvalget på polet i dag (fredag 8. mai), og det kommer bare noen få hundre flasker til Norge, så det kan fort bli utsolgt.

Nærmere omtale av vinen finner du nedenfor, pluss hvor lenge den kan lagres og hvilken mat som passer til. Du stusser kanskje over at jeg "kun" har gitt den 98 poeng. Jeg forklarer hvorfor jeg av prinsipp ikke gir 100 poeng her. Det kan nemlig alltids komme en ny vin som er enda bedre.

Så hvorfor ikke 99 poeng? Jo, det hadde seg nemlig slik at samtidig med at jeg smakte denne vinen, fikk jeg også smake vinen fra nabovinmarken, Zeltinger Sonnenuhr, og den er enda et lite knepp bedre, så den får 99 poeng. Den kommer imidlertid ikke på polet før i september.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen