Glutenfritt knekkebrød

Knasende sprø glutenfrie knekkebrød

Du kan lage mange slags glutenfritt bakverk, også knekkebrød.

KNASENDE SPRØ: Deilige glutenfrie knekkebrød med soltørket tomat. Foto: Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com
KNASENDE SPRØ: Deilige glutenfrie knekkebrød med soltørket tomat. Foto: Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com
Publisert

Både knekkebrød og flatbrød er uhevede brød, som i sin eldste og mest primitive form var mel blandet med vann som ble stekt i glør eller på varme steiner.

Dette går helt tilbake til fremveksten av jordbrukssamfunnet og dyrking av korn og fremstilling av mel for omkring 10.000 år siden.

Glutenfritt knekkebrød

Senere har vi fått hevede brød, men både flatbrød og knekkebrød har holdt stand i forskjellige former, og det er jo ikke så rart. Det er godt med den knusprende sprø konsistensen som en avveksling fra vanlig brød.

En annen grunn til å like knekkebrød er at de er veldig praktiske å ha i hus. Setter du dem på et tørt og mørkt sted, kan du oppbevare dem nærmest i det uendelige. Og da er de veldig greie å ty til om du skulle gå tom for vanlig brød, har glemt å legge brød i fryseren eller butikken er stengt.

Fakta: Hva er gluten?

Gluten er en blanding av de to proteinene gliadin og glutenin, som finnes i flere kornsorter, og har bl.a. den effekt at de får gjærbakst til å heve seg. Gluten finnes i hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Havre inneholder i utgangspunktet ikke gluten, men kan bli «smittet» av andre kornsorter både i åkeren og ved fremstilling av mel og brød ved at de samme maskinene brukes til forskjellige typer korn. Mel av mais, ris, hirse, teff og bokhvete inneholder ikke gluten.

Du kan også bruke alt det samme pålegget som du bruker på vanlige brødskiver: smør, ost, kjøttpålegg og syltetøy, samt skivede grønnsaker som agurk, tomat og paprika. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser, selv om vi har til gode å høre om noen som bruker peanøttsmør på knekkebrød. Men de finnes sikkert!

Enkle å lage

Knekkebrød er enkle å lage, for her trenger du ikke tenke på knaing, heving og slikt.

Men hva om du har cøliaki eller er glutensensitiv? Ikke gi opp! Det finnes glutenfrie melsorter, frø, kjerner og andre tilsetninger som gjør at du kan bake deilige, knusprende sprø knekkebrød.

Lag en god og stor porsjon når du først er i gang, så har du i skapet i lang tid fremover.

Nedenfor har vi lagt ved to kjempegode oppskrifter på knasende sprø knekkebrød, den ene av dem med soltørket tomat for litt ekstra smak. Du finner fort ut hvilken av oppskriftene du liker best, så da er det bare å sette i gang og bake.

Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com

Glutenfrie knekkebrød med soltørket tomat

Soltørket tomat gir disse kenkkebrødene mer smak enn vanlige knekkebrød - knallgode rett og slett! Prøv deg litt frem med mengde soltørket tomat selv, så får du dem helt sånn som du vil ha dem!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 dl Glutenfrie havregryn

2 dl Solsikkekjerner

1 ss Fiberhusk

1 dl chiafrø

1 dl Sesamfrø

1 dl Fibrex

1 dl Hirseflak

1 dl Knuste mandler

4 ss lyst glutenfritt mel

3 ss Soltørket tomat i olje

1 klype Flaksalt

7 dl Vann

1 ts Bakepulver

Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com

Glutenfrie knekkebrød

Knekkebrød rike på fiber, næring og helt uten gluten er noe alle kan spise. Knallgode er de også! Topp med nøytral smøreost og spekemat - godt!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 dl Hirsleflak

1 dl Bokhveteflak

1 dl Fibrex*

2 dl Glutenfrie havregryn

2 dl Kokos

1 ts Psyllum*

2 dl Mandler, hakkede

1 dæsj Sesamfrø

2 dl Glutenfritt mel

7 dl Vann

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning