Glutenfritt

Oppskrift på deilige glutenfrie brød

Har du cøliaki eller er glutensensitiv har vi brødoppskriftene til deg!

DEILIG: Hva med et brød laget på havremel? Foto: Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com
DEILIG: Hva med et brød laget på havremel? Foto: Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com
Publisert

Interessen for kosthold og ernæring har vel aldri vært så stor som den er nå. Det er flere grunner til det. Vi skal være takknemlige for den høye levestandarden vi har i Vesten, men samtidig fører den til livsstilssykdommer som overvekt og diabetes.

Mange er også blitt mer oppmerksomme på allergier og intoleranser, som i mange tilfeller kan spores tilbake til kostholdet vårt.

I tillegg er internett og sosiale medier en kilde til mye god informasjon om kosthold og ernæring, men det skal ikke underslås at dette også gir en plattform for sjarlataner som sprer informasjon som har liten eller ingen basis i vitenskap. Denne informasjonen er i beste fall bare tøvete, i verste fall direkte skadelig. I disse tider med "fake news" har det aldri vært viktigere å utøve sunn, kritisk sans.

Glutenfritt brød

Fakta: Hva er gluten?

Gluten er en blanding av de to proteinene gliadin og glutenin, som finnes i flere kornsorter. Det har bland annet den effekten at de får gjærbakst til å heve seg.

Gluten finnes i hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Havre inneholder i utgangspunktet ikke gluten, men kan bli «smittet» av andre kornsorter både i åkeren og ved fremstilling av mel og brød ved at de samme maskinene brukes til forskjellige typer korn.

Mel av mais, ris, hirse, teft og bokhvete inneholder ikke gluten.

Har du cøliaki eller er glutensensitiv og ikke kan spise brød basert på hverken hvete, bygg eller rug, er det lett å gi opp.

Heldigvis finnes det mange veier du kan velge for å omgå problemet. Det går an å lage fine oppskrifter på velsmakende brød ved å bruke andre ingredienser.

Av alternative ingredienser for brød finner vi blant annet havre, bokhvete, rismel, mandelmel, teff (en plante i gressfamilien), poteter, i tillegg til diverse frø og kjerner.

Det finnes også sammensatte, glutenfrie melblandinger, hvorav Schär er blant de mest populære.

Nedenfor har vi lagt ved et knippe fine oppskrifter på velsmakende, glutenfrie brød, så da er det bare å sette i gang og bake.

God bakst!

Denne saken ble første gang publisert 15/02 2018.

Les også