Glutenfrie kjeks og cookies

Glutenfrie kjeks og cookies

Her er noen smakfulle kjeks og cookies uten gluten.

GLUTENFRI KJEKS: Glutenfrie havrekjeks med sjokolade. Foto: Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com
GLUTENFRI KJEKS: Glutenfrie havrekjeks med sjokolade. Foto: Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com
Publisert

Språket vårt blir stadig mer angloamerikanisert, spesielt blant den yngre garde, og nå er det blitt ganske så vanlig å si "cookie" når man like gjerne kunne brukt det norske ordet kjeks. Men er det det samme? Ja, for alle praktiske formål så er det det.

Både kjeks og cookies er små og ganske flate kaker. De kan være både sprø og myke, og de kan ha varierende grad av sødme og forskjellige tilsetninger som sjokolade, nøtter og rosiner.

Men hva med biscuit? Det amerikanere kaller cookie blir kalt biscuit hos britene. Men biscuit i USA er et bakverk i Sørstatene, som minner mer om boller, scones eller muffins og blir spist sammen med "sausage gravy", altså en hvit saus med pølse smuldret opp i den.

Glutenfri cookies

Fakta: Hva er gluten?

Gluten er en blanding av de to proteinene gliadin og glutenin, som finnes i flere kornsorter, og har bl.a. den effekt at de får gjærbakst til å heve seg. Gluten finnes i hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Havre inneholder i utgangspunktet ikke gluten, men kan bli «smittet» av andre kornsorter både i åkeren og ved fremstilling av mel og brød ved at de samme maskinene brukes til forskjellige typer korn. Mel av mais, ris, hirse, teff og bokhvete inneholder ikke gluten.

Det var dagens språkleksjon. Nå over til bakingen. Samme hva du kaller dem, trenger du mel for å lage kjeks/cookies. Og da har du et potensielt problem om du har cøliaki eller er glutensensitiv. Vi sier "potensielt" fordi det går nemlig an å sno seg rundt dette.

Det finnes heldigvis et stadig bedre utvalg av glutenfrie melblandinger på markedet. Finner du dem ikke i en vanlig dagligvarehandel, har de det gjerne på helsekostbutikken. Så da er det ikke noe hinder i veien for å lage kjeks eller cookies. Det er bare å sette i gang og bake.

Nedenfor finner du et knippe fine oppskrifter på velsmakende, glutenfrie kjeks og cookies som du kan bruke som inspirasjon. De har alle mer eller mindre grader av sjokolade i seg, men du kan velge andre smakstilsetninger, som vanilje, kokos, rosiner eller nøtter.

Du finner sikkert frem til noe som passer akkurat til din smak. For ikke å snakke om hva ungene setter mest pris på. Men du hadde kanskje tenkt å lage kjeksene til deg selv? Guilty pleasure?

Clotilde Dusoulier

Glutenfrie sjokoladekaker

En deilig oppskrift på glutenfri sjokolade som alle kan nyte!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

200 g Mandelmel

40 g Kakaopulver

40 g Brunt sukker

100 g Usaltet smør, romtemperert

0.75 ts Havsalt

Foto: Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com

Sjokoladecookies uten melk og gluten

Her er det vanskelig å ikke bare spise røra og droppe å lage kjeks - men kjeksen er så god at det er verdt å verdt å vente!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

250 g smøremyk rapskokos, romtemperert

1.25 dl Farin

1.25 dl kokosblomstsukker

2 stk egg, romtempererte

5.5 dl lyst glutenfritt mel

1 ts Vaniljesukker

1 ts Natron

1 ts Salt

200 g mørk sjokolade som tåles

Foto: Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com

Hjemmelagde Oreokjeks uten gluten og melk

Oreokake har lenge stått på ønskelista mi, men motivasjonen for å gå løs på et kakeprosjekt som krever at jeg først baker en haug med kjeks, før jeg knuser dem, har ærlig talt vært litt for demotiverende til at jeg har giddet. Da jeg endelig tok mot til meg, ble jeg overveldet, det var både enklere og bedre enn forventet! Her følger oppskrift på kjeks.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

175 g lyst glutenfritt mel

0.5 ts Certo frysepulver

2 ss Kakao

1 ts Natron

0.5 ts Bakepulver

160 g kokosblomstsukker

135 g Smøremyk rapskokos

1 stk Egg

80 g Smøremyk rapskokos

150 g Melis

1 ts Vaniljesukker

Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com

Havrekjeks med sjokolade (gluten- og melkefrie)

Disse havrekjeksene er myke, søte og utrolig gode. Topp dem med en rute mørk sjokolade og litt havsalt om du vil, og de blir syndig gode! Oppskriften er etter inspirasjon fra "Mat på Bordet", men med justeringer og gluten- og melkefrie ingredienser.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

200 g kokosblomstsukker

200 g Rapskokos bake

200 g Glutenfritt havremel

100 g lyst glutenfritt mel

1 ss Pshyllum

1 ss Malt fibrex*

3 ts Bakepulver

0.5 ss Vaniljeekstrakt

2 stk Egg

1 pl Sjokolade som tåles

1 dæsj Flaksalt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning