Test av årets akevitt 2016

Så har vi funnet årets akevitt-vinner

En skikkelig juleakevitt.

Test: Vi har testet akevitt
Test: Vi har testet akevitt Foto: Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

om testen:

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er norsk, nordisk og europeisk mester for somelierer. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for somelierer, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen. Poeng Produktene er gitt poeng på en skala fra 1 til 100, der 100 er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Vi har testet 20 av årets juleakevitter. De er hentet fra listen over de mest solgte typene i desember 2015. I tillegg har vi tatt med de typiske juleakevittene, forutsatt at de har et visst volum.

Kriterier

Først og fremst må akevitten ha riktig karakter og stil. Det hjelper ikke at det smaker godt, den må også smake innenfor det vi forventer av en akevitt. Dette er hva våre smakere kaller riktig typisitet.

Når det kommer til selve smaken er konsentrasjon, kompleksitet og balanse hovedkriteriene vi har vurdert akevittene etter.

Vinneren

Nivået på årets juleakevitter er omtrent på snittet av tidligere år. Poengene strekker seg fra fra 78 til 88, og med de aller fleste over 80 poeng.

Vinneren har gjort det skarpt i tidligere tester hos oss, og i år slår de til igjen. Arvesølvet Juleakevitt er panelets favoritt med 88 poeng. Her skriver våre eksperter følgende: "Smaken er rik og fruktig med godt julekrydder. Akevitten er godt balansert med lang ettersmak."

Tett på følger en av de virkelige veteranene: Løiten Linie. "Smaken er krydret, rik og konsentrert", står det i smakernes notater.

På Hellstrøm Juleaquavit mistenker vi flaskefeil, den blir derfor stående uten smaksnotater og karakter.

Akevittfakta

Lys akevitt, eller taffelakevitt, er enten ulagret eller lagret på gamle eikefat i en relativt kort periode, typisk 3–6 måneder. Derfor har ikke akevitten fått farge fra treverket slik at den enten er lys eller klar. Taffelakevitt har gjerne utpreget kryddersmak, fortrinnsvis av karve.

Brun akevitt har fått farge etter å ha blitt lagret på nyere eikefat, eller den har vært lagret i flere år. Da trekkes fargen ut fra eikestavene. Smaken er gjerne litt rundere enn taffelakevittens.

Det finnes også brun akevitt som ikke er fatmodnet. Da er det tilsatt sukkerkulør for å få ønsket farge. De fleste kommersielle akevitter fargejusteres med sukkerkulør. Unntaket er blant andre single cask. De fleste brune akevitter som er fatmodnet, produseres i Norge, og ifølge regelverket må all akevitt som skal betegnes som norsk akevitt modnes i minst seks måneder.

Linjeakevitt er ikke en egen akevittype, men har fått navnet linje fordi den sendes med skip til Australia og tilbake igjen. Akevitten har dermed passert ekvatorlinjen to ganger. (kilde: wikipedia)

I denne testen er brun og blank akevitt testet hver for seg, i år hadde vi kun med en blank, den er listet helt nederst i testen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning