Smarte juletips

Dropp fancy innpakking, ekte tre og husvask

Tipsene som gjør jula lettere

SMARTE JULETIPS: Kristine Henningsen er kjent som Antisupermamma og lager jul på sin måte. Her med sønnen Sebastian.
SMARTE JULETIPS: Kristine Henningsen er kjent som Antisupermamma og lager jul på sin måte. Her med sønnen Sebastian. Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert
MORSOM DAME: Elisabeth har bloggen Innerst i veien og liker raske, effektive løsninger. Her med pepperkakene datteren bakte hos besteforeldrene. FOTO: Privat
MORSOM DAME: Elisabeth har bloggen Innerst i veien og liker raske, effektive løsninger. Her med pepperkakene datteren bakte hos besteforeldrene. FOTO: Privat

Jeg kan både være lat og veldig driftig, så liker raske, effektive løsninger. Også i jula. Det er fullt mulig å ha kort vei til målet og samtidig få et bra resultat, sier Elisabeth, dama bak bloggen Innerst i veien til Kvinneguiden. Hun har alltid vært anonym på bloggen, ergo stiller hun kun med fornavn også her. Det vi kan røpe, er at hun bor på Romerike i Akershus med mann, ett barn og en rasekatt.

- Jeg lurer på hvor alt snakket om julestress kommer fra. Det er nesten så det forventes at folk skal være stressa. Som om hvis man ikke er det, så er men enten fryktelig lat, hater jul eller ikke ordner til jul i det hele tatt. En kan jo ikke bry seg om hva andre mener og dermed pålegge seg selv en masse oppgaver, tenker nå jeg.

- Jeg dømmer ikke folk som både konstruerer pepperkakehus, lager snasen julepynt og har alt på stell. Mitt poeng er at man må selv bestemme hva som er overkommelig. Julekos under press er ikke kos.

Smarte juletriks

Kristine Henningsen står bak bloggen Antisupermamma, og mener forventninger er roten til alt ondt.

- Hver gang jeg har en forventning om at jeg skal være en supermamma og ungene superbarn, er fallet dømt til å bli hardt.

Jula skal de feire i Panama. Til vanlig er det Drammen som er hjemme, men den reiseglade familien fikk lyst til å ta et år utenlands, så flyttet til det mellomamerikanske landet på lykke og fromme.

- Jeg er veldig glad for å komme bort fra julerushet. Her er det mer jul i min stil - en plastikknisse i butikken her og der og altfor høy julemusikk på skranglete busser. Julaften skal vi feire med gode venner i en bungalow - med helstekt gris og et forsøk på riskrem til dessert, forteller hun til Kvinneguiden.

- Det er ingen regel som sier at mor i huset skal gjøre alt. Da må det i så fall være et eget valg. Ellers: Deleger, deleger, deleger. Til mann, barn, foreldre og svigerforeldre. Akkurat som på jobben. Det er slik du unngår å slite deg ut. Og ingen barn er tjent med en utslitt mor på julaften, som går i bakken når siste pakke er åpnet, formaner Kristine.

- Det er komisk at så mange gleder seg til jul - og ender opp med å bli superspresset. Folk får bake og vaske og styre så mye de vil før jul. Det viktige er å ikke legge press på en selv, det går faktisk helt fint uten masse styr.

Her er anti-bloggernes beste tips for en jul fullpakket av kos, ikke kaos:

Tips til mat og drikke

Hva vi spiser og drikker i jula er hellig for mange. Er det tradisjon, så er det tradisjon.

BAKING: Det er ikke så lenge unger gidder å lage pepperkaker. Her er det tilsynelatende pur idyll hjemme hos Kristine. FOTO: Privat
BAKING: Det er ikke så lenge unger gidder å lage pepperkaker. Her er det tilsynelatende pur idyll hjemme hos Kristine. FOTO: Privat

Her er bloggernes tips til stressfri matservering i julen.

 • jordlands ferdige risengrynsgrøt er faktisk veldig god.
 • Kjøp ferdigvaskede grønnsaker – gjerne oppdelte.
 • I stedet for å lage saus fra bunnen av: Skrap av det brune fra bunnen av stekeplaten, og ha oppi en posesaus. En dæsj rødvin og vips så smaker det som om du har holdt på i timevis.
 • Metervare.no er et pølsemakeri som har spesialisert seg på pølser med kun naturlige ingredienser. Frister lammepølse med urter, eller grove, uspedde medisterpølser uten gluten og laktose? 740 kroner for fem kilo med tre ulike sorter.
 • Inviter til spleisefest: Be gjester ta med mat til koldtbord, tapas eller kakefest. Vertskapet sørger for kaffe/brød/salat, de tar med resten.
 • Mange cateringfirmaer kan fikse julemiddag. Som Matspecialen, drevet av kjendiskokken Hans Robert Bruun. Han leverer i store deler av Oslo og Akershus, og du kan til og med hente middagen hos firmaet hans på julaften. Se 1881.no for et cateringfirma der du bor.
 • Juledrammen kan bestilles hos Vinmonopolet. Varer sendes med post til hele landet. Alternativt kan du hente dem på ditt nærmeste utsalg.

Elisabeth skjønner ikke det voldsomme fokuset på sprø svor.

- Folk stresser noe grusomt med å få sprø svor på ribba. Mulig jeg har vært heldig, men hittil har jeg alltid fått det til. Men jeg tenker som så, at blir den ikke sprø, så får jeg bare si at det var meningen at den skulle bli sånn. For å spare flere tusenlapper hos tannlegen.

Kristine har løst det på sin måte:

GJETT HVA? Det er innholdet som teller, eller hva? FOTO: Orangebrompton/Flickr
GJETT HVA? Det er innholdet som teller, eller hva? FOTO: Orangebrompton/Flickr

- Julaften feires vanligvis hos mamma og pappa. Det er 40 minutter unna - og ribba står klar i ovnen når vi kommer. Et år prøvde vi å ha jula hjemme, for å skape egne tradisjoner. Det ble mer stress enn kos. Så nå gjør vi det sånn, i det minste til de er eldre. Mormor står for ribba og morfar er julenisse.

Gavetips

Det er bedre å gi enn å få, sies det.

Tips fra Kristine:

 • Bli enige om at familien spleiser på én stor gave til hvert barn, som du vet de virkelig blir glade for.
 • Avtal med venner at dere ikke gir gaver til hverandres barn - eller at gaven er at dere møtes med barna en gang i januar, for eksempel på Hopp i Havet, eller på Tusenfryd når våren kommer.
 • Du trenger ikke pakke inn gaver. Det er bare styr! Kjøp papirposer å ha dem i.
KAKEBAKING: Ikke la det bli et ork. Det finnes mange snarveier. FOTO: Alfred Bina/Flickr. com
KAKEBAKING: Ikke la det bli et ork. Det finnes mange snarveier. FOTO: Alfred Bina/Flickr. com

- Her i Panama gir de fleste heller gaver til for eksempel barnehjemmet i nærheten enn å overlesse sine egne unger. Barna får ikke det tonnet av julegaver som de ville fått hjemme, men for eksempel et brukt surfebrett som vi spleiser på eller en opplevelse med familie og venner.

PASSE FORNØYDE: Kristines trio er akkurat ferdig med å pakke ut og pynte plasttreet. Minstemann er sur fordi Jossi (hunden) ikke vil være nisse. FOTO: Privat.
PASSE FORNØYDE: Kristines trio er akkurat ferdig med å pakke ut og pynte plasttreet. Minstemann er sur fordi Jossi (hunden) ikke vil være nisse. FOTO: Privat.

Elisabeths kommentar:

- Jeg synes julegaver er gull og elsker å fundere over hva jeg skal gi og hva jeg skal få. Halve kosen er å klemme og snoke. Jeg liker å kjøpe noe jeg tror mottakeren blir glad for å få. Trikset er å tenke julegaver hele året. Sier noen i forbifarten at de ønsker seg noe eller at en dings er lur, så skriver jeg det opp. Ingen kommer i julestemning på Strømmen Storsenter en lørdag i desember. Det er bare en svett affære.

Tips til hjemmelagde gaver:

 • Masseproduksjon er nøkkelen. Noe som passer like godt til svigermor som til naboen. Lag biscotti, for eksempel disse med sjokolade og tranebær. Kjøp billige kaffekrus. Når kakene er ferdige, setter du så mange du kan på høykant oppi koppen. Kjøp cellofanpapir/ gjennomsiktig papir og dandér rundt. Pynt med et bånd, og vips har du gaver til tanter, naboer, lærere, svømmetrenere osv.
 • Finn en oppskrift på sjokoladekjeks. Legg ingrediensene lagvis i et tomt syltetøyglass. Lag en lekker etikett. Husk å merke glasset: «tilsett x gram smør» + steketiden. Klipp ut en liten stoffhatt og fest med en strikk. Resultatet er en kjapp, hjemmelaget gave.
 • Sjokoladedipp – så enkelt, så godt. Smelt sjokolade i et vannbad eller i mikroen. Dypp aprikoser, marsipan, havrekjeks eller andre godsaker i blandingen. Et lite triks som gjør at alt plutselig ser ekstremt hjemmelaget og delikat ut!

Andre gavetips:

 • Gi opplevelser i stedet for ting. For eksempel:

  • En times massasje til en sliten mor.
  • Barnevakt-kupong til søsteren og svogeren.
  • Kinotur til nevøen.
  • Husvask.
  • Et matlagingskurs til hun som snart skal flytte på hybel.

Baketips

Smaken er viktigere enn om du har bakt dem selv eller juksa litt.

• Lag pepperkakehus av knekkebrød/ryvita/rugsprø. Pynt som vanlig.

• Kjøp ferdig kakedeig.

• De fleste bakerier selger ferdige julekaker. Legg dem over i koselige kakebokser og server stolt og avslappet til alle som stikker innom.

• Lag peppernøtter i stedet for pepperkaker. Tar mye kortere tid og smaker nesten likt.

• Liker ungene å dekorere pepperkaker? Kjøp ferdige figurer. Like gøy, mindre styr.

• Påbud om å ta med "noe å bite i» på en av barnas mange avslutninger? Kjøp druer, bokstavkjeks og nonstop.

GAVE: Hva skjuler seg her, mon tro? FOTO: Orangebrompton/Flickr.com
GAVE: Hva skjuler seg her, mon tro? FOTO: Orangebrompton/Flickr.com

• Litt melisdryss gir «hjemmebakt»- effekt på innkjøpte kaker. Samme prinsipp gjelder meldryss på brød og rundstykker.

• Kjøp ferdig kransekake, skvis den litt og sett på egen pynt. Ser hjemmelaget ut.

• Toro-bakst-på-pose smaker hjemmelaget med ett ekstra egg i.

• Vil du bake alt selv? Gjør det kjapt ved å velge kaker hvor du stapper deigen opp i en plastpose, klipper hull i det ene hjørnet, og dytter deigklumper på bakebrettet. Alt som ikke må kjevles sparer tid. Eller lag fire forskjellige kaker av én og samme deig.

Tips fra Kristine:

- Overlat pepperkakebaking til besteforeldre. Eller: Kjøp ferdig deig, rull den ut over hele bordet, og la barna stikke så lenge de orker (det er ofte ikke særlig lenge). Stek brettene når barna er i seng. Ta deg et glass vin og se yndlingsserien din - og ha på klokken for hver gang brettene skal skiftes ut. Server barna noen pepperkaker til frokost neste dag, så føler du deg som en skikkelig supermamma!

Tips fra Elisabeth:

 • Det er ikke vits å lage sju slag, ingen har jo lyst på tørre småkaker i jula. De blir lett liggende i kakeboksen til fuglene får dem. Lag noen få slag du vet blir spist. Jeg baker brune pinner, det noen kaller colakaker. Når julaften kommer har vi snoka så mye i kakeboksen at det ofte ikke er mange igjen.
 • Jeg synes pepperkakebaking er noe ordentlig styr. Så jeg sender datteren min til besteforeldrene. Send med deig fra IKEA, former og en tom kakeboks.
 • Hjemmelagd konfekt er et helt høl i huet-prosjekt, spør du meg. Først må du gå i diverse snåle butikker for å finne ingredienser du aldri har hørt om. Så skal du kline og røre og greier. Det blir sikkert godt, men fire ganger dyrere enn hva du får kjøpt i butikken. Det blir så eksklusivt at du nesten ikke tør spise det. Nei, gi meg en pakke After Eight. Det synes jeg er godt. Vil du lage noe kjapt smågodt er romkuler tingen. Jeg har en oppskrift som jeg fikser innimellom lekselesing, middag og klesvask. Det skal egentlig vært mørk rom i, men sist brukte jeg Bacardi Apple. Det funka helt fint. Jeg blir så fornøyd når jeg får lurt inn et kvarter julekos med dattera mi på en helt vanlig hverdag.

Vasketips

Hvem startet med storvask før jul? Som om vi ikke har annet å gjøre i desember?

• Dropp den store julevasken, vanlig rengjøring holder i massevis, eventuelt prioriter å bruke penger på en vaskehjelp.

• Gjester på kort varsel? Rydd unna det verste, demp belysningen, tenn i peisen. Dunkel belysningen skjuler det meste.

• Sett grønnsåpe i små skåler under sofaen og andre skjulte steder i huset. Lukter deilig nyvasket.

• Snu filleryer – og vips, så ser de ikke så møkkete ut.

• Kunstig juletre = ingen barnåler som drysser.

• Pynt alle vinduene på fem minutter med spray-på snø.

• IKEA selger vanligvis store pepperkakehjerter med hull i. Heng et par av dem opp i vinduene ved hjelp av røde silkebånd.

• Peis-dvd på tv-en i stedet for ordentlig peis. Så slipper du å fjerne aske og lete etter tørr ved i garasjen i 20 kuldegrader.

FIKS FERDIG: Send ungene til besteforeldre for å lage pepperkaker, råder Elisabeth. FOTO: Privat.
FIKS FERDIG: Send ungene til besteforeldre for å lage pepperkaker, råder Elisabeth. FOTO: Privat.
ROMKULER: Kjappe å lage, deilige å spise. FOTO: Privat.
ROMKULER: Kjappe å lage, deilige å spise. FOTO: Privat.

• Hvem trenger krans på døra? Kjøp et bredt, rødt bånd og knyt det som en sløyfe rundt dørhåndtaket.

FERDIG: Et julehåndkle og Kristines bad er pynta til jul. FOTO: Privat.
FERDIG: Et julehåndkle og Kristines bad er pynta til jul. FOTO: Privat.

- Hvorfor i all verden vaske? Vask etterpå, sier jeg. Kjøp sånn grønnsåpespray og ta over noen flater - da ser det skinnende rent ut - øynene dras mot det. Så støvsuger du og demper lyset.

Elisabeths kommentar:

 • - Jeg liker å pynte til jul, men ikke alt det kjedelige som må gjøres før en "får lov" til å pynte. Jeg tørker støv i vinduskarmen, men vasker ikke vinduer. Jul skal være kos, så får en selv definere hva en legger i det.
 • Det verste med å gjøre rent er all ryddinga. Så på lille julaften tar jeg en kasse eller en stor bærepose og måker inn alt smårotet. Så setter jeg den inn på soverommet vårt, for der skal jo ikke gjestene. Det får holde å ha det sånn passe reint og ryddig.
 • Jeg skulle gjerne hatt alt på stell og lager vanligvis en lang liste 1. desember med alt jeg skal gjøre. Men punktet om å pusse messinglysestakene blir gjerne strøket lille julaften. Det er mye enklere å la de lysestakene bli stående innerst i skapet..
VELKOMMEN: Dørkrans på Elisabeths dør. FOTO: Privat.
VELKOMMEN: Dørkrans på Elisabeths dør. FOTO: Privat.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning