Kvinners orgasme

- Det er omtrent anatomisk umulig for kvinner å få orgasme under samleie

Vil du ha orgasme under sex, handler det først og fremst om to ting.

ORGASME:  81 prosent av kvinner får ikke orgasme hver gang de har sex.
ORGASME:  81 prosent av kvinner får ikke orgasme hver gang de har sex.
Publisert Oppdatert

Nylig publiserte Durex en undersøkelse gjennomført av det britiske selskapet Ginger Comms. Etter å ha spurt 1500 seksuelt aktive kvinner og menn i alderen 16-64 år om deres forhold til blant annet orgasme, mottok de flere interessante svar:

Blant annet viser det seg at 81 prosent av kvinnene ikke får orgasme hver gang de har sex, men likevel er 95 prosent av disse kvinnene fornøyd med hvor ofte de får orgasme.

Fornøyde likevel

Rikke Pristed, autorisert psykolog og spesialist i sexologisk rådgivning, tror at dette skyldes flere ting.

– At kvinner likevel gir uttrykk for at det er deilig uten orgasme, kan handle om at sex er mer enn orgasme, og at det kan være deilig likevel. Og det kan være godt med tanke på stemningen i relasjonen. De kan også være fornøyde uten å få orgasme fordi det er det de er vant med, sier Pristed.

Cecilie Kjensli, innehaver av Cpunktet.no og forfatter av boken «Sex fra Ah til Åh …», er enig i at sex er mer enn orgasme.

– Man kan fint ha deilig sex, kjenne på nærheten og de gode følelsene ved å være intim, uten at det ender i orgasme, så fremt man velger det selv.

– Faker for mannens skyld

FELLES ANSVAR: Rikke Pristed mener at det ikke er partnerens ansvar å hjelpe den andre til å få orgasme. Foto: Privat.
FELLES ANSVAR: Rikke Pristed mener at det ikke er partnerens ansvar å hjelpe den andre til å få orgasme. Foto: Privat.

I den samme undersøkelsen viser det seg at 39 prosent av de spurte mennene forventer at deres kvinnelige partner får orgasme hver gang de har sex. Cecilie Kjensli tror at grunnen til dette er at menn stort sett alltid får orgasme, og at de dermed tror at det gjelder for kvinner også.

Pristed tror kvinner kan føle prestasjonsangst hvis de ikke får orgasme og at en god del kvinner faker orgasme for å tilfredsstille mannen.

– For mange menn er det viktig at deres kvinnelige partner får orgasme, ikke bare fordi de vil at hun skal nyte det, men også for å få bekreftelse på at de er gode elskere, sier psykologen. Hun tror mange kvinner spør seg selv om det er noe galt med dem hvis de ikke får orgasme.

Vanskelig å få vaginalorgasme

KOMBINASJON: Cecilie Kjensli anbefaler en kombinasjon av onani og sex sammen under samleie for å oppnå orgasme. Foto: Cpunktet.no.
KOMBINASJON: Cecilie Kjensli anbefaler en kombinasjon av onani og sex sammen under samleie for å oppnå orgasme. Foto: Cpunktet.no.

Derfor synes Cecilie Kjensli det er viktig å understreke at grunnen til at det ikke går for flesteparten av damer under samleie, er at det er omtrent anatomisk umulig.

– Vi har en tendens til å snakke om «penis og vagina» på den måten at vagina er ekvivalenten til penis, eller omvendt. Men det er ikke tilfelle. Vagina er ikke vårt nytelsesorgan. Det er klitoris som står for den delen, og hovedsentralen til klitoris er den lille knoppen vi ser utvendig, som ligger beskyttet under klitorishetten. Derfor er vanlig samleie mye mere digg for han enn det er for oss, hvis vi ser litt stort på det. Han får jo orgasme av den stimulien, sier Kjensli.

Så for å unngå både prestasjonsangst og forventning, har hun følgende oppfordring:

– Kvinner må ta ansvar for egne orgasmer!

Les også: Dette kan du tenke på for å få full tenning

Slik får du orgasme

Så hva kan du gjøre for at du skal få orgasme under samleie? Her får du Cecilie Kjenslis beste tips:

  • Et godt utgangspunkt er å tenke på at ingen har ansvaret for den andres tilfredsstillelse. Dette er noe dere gjør sammen.
  • Husk: Det er ikke mange damer som putter ting ut og inn av vagina fort når de onanerer, så hvorfor skulle det funke når man ligger sammen med en mann? Mannens måte å onanere på ligner samleiet, mens teknikkene damer bruker når de onanerer, og som gir dem orgasmer, er veldig ulik.
  • Løsningen er derfor å kombinere to ting: onanér samtidig som dere holder på, og kjøp gjerne en hendig liten eller stor vibrator, alt etter hva du foretrekker, og hva som funker best for deg.
  • Synes du det er stressende å måtte kombinere, fordi du må få det til under samleie, så skal du vite at du faktisk ikke må noen ting.
  • Hvis sex ikke er lystbetont og deilig, så er det heller ikke godt. Hvis det går for deg alene, så må du gjøre det som skal til når du ligger med en annen også.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning