Skimaskinen

Val Thorens på 2300 meter over havet er Europas høyestliggende skiresort. Stedet er knyttet til verdens største skissystem – "3 Vallée" (Tre daler).

Publisert Oppdatert
Val Thorens er en koselig alpeby, stappfull av historie og sjarm. Not.Det må litt uhøflig knuffing til, men vi skal være først ned Tête Ronde-bakken denne dagen. Derfor presser vi oss ut av gondolen når den runder ved Peclet-isbreen på 3100 meter over havet. Foran oss ligger målet: Tête Ronde-bakken - en av Val Thorens' beste bakker.

Maskinene har forvandlet den til en highway av hardpakket snø. Det ser ut som om noen har dratt en gigantisk rake etter seg ned bakken. Si hva du vil om jomfruelig puddersnø, men en nypreparerte løype er heller ikke å forrakte. Vi har ikke et menneske foran oss å ta hensyn til. Det er bare å la skiene gli. Appartementsbygningene i Val Thorens kan være brutale, men det kan skikjøringen være også. Brutalt bra.

Blokk på blokk

Er man på jakt etter "gemütlichkeit" og omgang med lokalbefolkning, er Val Thorens neppe stedet. Den har knapt nok noen lokalbefolkning, bare sesongarbeidere. Mange av dem er ikke engang franske.

Val Thorens ble bygget på begynnelsen av 70-tallet for å være en effektiv turistmaskin i et praktfullt område for skikjøring. Stedet består nesten utelukkende av digre appartementskompleks og hoteller.

- Det heter seg jo at de østerrikske skistedene, for eksempel, er hyggeligere enn de franske, og det stemmer nok. Jeg har vært i Saalbach og der var det mye triveligere bebyggelse enn her i Val Thorens, sier Anniken Haugen, som er på studenttur med en gjeng fra BI.

- Blokkbebyggelsen her er ikke spesielt pen. Men den er i hvert fall i samme stil, bemerker Alexander Conradi, også fra BI.

- Men skimulighetene er i det minste førsteklasses i Val Thorens, tilføyer Haugen og Conradi.

Verdens største

Val Thorens på 2300 meter over havet er Europas høyestliggende skiresort. Stedet er knyttet til verdens største skissystem - "3 Vallée" (Tre daler), med til sammen 200 heiser som gir deg adgang til mer enn 600 kilometer med skiløyper. Fra Val Thorens kan man stå på ski til andre alpine bygder. Du kan ta lunsjen i Courchevel, Meribel eller Les Menuires. Det gjelder bare å lese kartet nøye, slik at man styrer klar av lange transportetapper med staking. Snowboardere må særlig være oppmerksomme. Det kan fort bli mye trasking.

Ved nok snø er det også mulig å kjøre helt ned til Orelle fra La Cime De Caron (3200 meter over havet), som innebærer en fallhøyde på over 2200 meter.

- Val Thorens er Europas beste på skikjøring i preparerte løyper. Men det er et stort problem at det er så mange nybegynnere i bakkene her, sukker Fred.

Sammen med kompisene Sabri og Laurent har han kommet opp fra Nice for å stå på ski. Vi treffer dem da de slapper av med en øl i solskinnet.

- Jeg liker Chamonix bedre. Der slipper man alle nybegynnerne. Dessuten er det mye bedre muligheter for offpist i Chamonix, konstaterer Laurent.

Mange nybegynnere

Det er ikke til å komme fra at Val Thorens er en av favorittene til nederlandske og engelske skikjørere. Og hvis man kan tillate seg litt norsk skisjåvinisme: Mange av dem har neppe hatt ski på beina før. De virrer rundt i bakkene som svermer av halvdøde veps. Og siden det er vi som kommer bak som har ansvaret for å unngå kollisjoner, er det bare å bite skuffelsen i seg og roe ned.

- Val Thorens er nesten som en nederlandsk enklave i Frankrike, mener en ung kvinne i stolheisen opp til Sommet de Pistes på 3230 moh - det høyeste heispunktet i Val Thorens.

Hun er hes og forteller at det ble mye synging under afterskien på FM Yorin dagen i forveien. Det er på Yorin nederlenderne samles til afterski. Der og på Le Monde.

Masse afterski

Det er ikke noe å si på mulighetene for en fest i Val Thorens. De fleste afterski-stedene ligger samlet i Rue de Gebroulaz, øverst i alpinbygda. Man slipper imidlertid å traske oppover bakkene med tunge støvler. Et smart heissystem binder de forskjellige gatenivåene sammen. I Rue de Gebroulaz kan man velge afterski etter humør eller etter hvilken nasjonalitet man vil henge med.

Danskene er på Café Snesko og drikker Carlsberg til Kim Larsen-covers. Nederlenderne synger og drikker på Le Monde eller de danser og drikker til teknorytmene fra Rotterdam Termination Source på FM Yorin.

Engelskmennene skåler i pints på The Frog & Roastbeef eller på den irske puben O"Connell"s, mens nordmenn og svensker finnes på Tango. Der skryter de av skiferdighetene til lyden av en svensk trubadur. Franskmennene er hjemme i leilighetene sine.

Og når stemningen på siste kvelden er god, er det kanskje verdt å minne seg selv på den største nedturen ved skiferie i Val Thorens: Transfertiden på hele fire timer til flyplassen i Grenoble.

Etter syv dager med ski og fest, kan turen, særlig den drøyt én time lange, svingete strekningen ned til Moutiers, være bratt.

Veldig bratt

FOTO: Carl Martin Nordby

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning