Våre sexbekymringer

Hva er det egentlig vi lurer på når vi oppsøker hjelp med sexlivet? Sexologen svarer!

Publisert Oppdatert
Det er mange grunner til at et par velger å oppsøke sexolog. I sin nye bok "Mer lyst!" beskriver sexolog Gro Isachsen forutsetningene for god sex og de vanligste årsakene til at lysten forsvinner.

Les også: Dette ødelegger sexlivet

Les også: Få seksuell selvtillit

Les også: 10 trinn til bedre sex


- Manglende lyst på sex er svært frustrerende for begge parter, selv om det bare er den ene som har mistet lysten. Begge føler ofte håpløshet i forbindelse med sexlivet. En vanlig reaksjon om den ene aldri har lyst, er at partneren ofte påpeker det og føler seg avvist og sint, skriver Isachsen.

- Intimiteten forsvinner gradvis. Den avviste føler mindre trang til å ty til erotiske kjærtegn fordi de har mindre sex, og den som mangler lyst, føler enda mindre driv til sex fordi det er mindre intimitet til stede. Paret sliter, og de gode fortrolig samtalene blir forgiftet av mistro, sårhet og surhet, skriver Isachsen videre.

Ulike preferanser
- Vanlige årsaker til manglende sexlyst er dårlig selvtillit, negativt kroppsbilde, synd og skamtanker rundt sex og forestillinger om at "pene piker" gjør ikke slikt. Ulike seksuelle preferanser og ulik sexdriv kan også ødelegge for den enes eller begges lyst. Eller følelsen av at han "ser" meg ikke hele dagen, men sex vil han ha uten at jeg føler vi har noe fellesskap. Respekten mangler, tryggheten er borte og fortroligheten har forsvunnet for lengst. Mens mannen gjerne vil ha sex først, så kommer fortroligheten, respekten og kjærligheten etterpå, sier sexologen.

Hun forteller at det allikevel er dårlig sex som er den vanligste årsaken til manglende lyst.

Usikker i elskerrollen
- Sexen blir ofte for direkte til at kvinner rekker å tenne før han er nesten ferdig, samtidig blir han usikker i situasjonen og kjører på fordi han ikke vet om ereksjonen holder. Dermed starter ofte samleiet før hun er tent, med hans orgasme som eneste mål. Det kan bli en vond opplevelse der hun føler seg snytt for sin nytelse, mens han føler seg udugelig som elsker og blir enda mer usikker i elskerrollen, sier Isachsen.

Ut av den vonde spiralen
Ifølge "Mer lyst!" er "en velkjent observasjon blant familierådgivere at kvinner ofte må være i et godt fungerende forhold for å få lyst på sex, mens menn ofte må ha sexlivet på plass for å gjøre sitt til at forholdet fungerer. I et parforhold der begge holder på sitt, og der begge alltid har mest fokus på hva de selv kan få, ikke hvordan de skal kunne gi og finne løsinger til parets beste, vil ofte kommunikasjonen gå i stå før den har startet".

- Det som hjelper for par som har kommet i denne vonde spiralen er at de bruker tid, og får til å kommunisere om hva som gir nytelse. For mange hjelper det å ikke ha samleie over en periode, men lærer seg å leke og eksperimentere med hva som gir begge nytelse, foreslår sexologen. sex_hoyde.gif
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning