Utroskap- sjokket, sorgen, livet etterpå

Har du opplevd at partneren din har vært utro? Enten dere fortsetter forholdet eller ikke trenger begge parter en oppklaring på hva som egentlig skjedde, og hvorfor.

Publisert Oppdatert
Forfatter Shirley P. Glass har skrevet en bok om hvordan det er å oppleve at partneren har vært utro. Hun mener at man alltid vil gå gjennom en «forvirringsfase» hvis man blir bedratt, og at det er viktig å få svar på alle store og små spørsmål som kan dukke opp. For å gjøre prosessen enklere har hun valgt ut fem spørsmål det er viktig for en bedratt person å få svar på.

-Hva sa du til deg selv som ga deg tillatelse til å gjennomføre utroskapen?

Alle i et forhold bør ha mange grunner til å ikke tråkke over grensen. Selv om «det bare skjedde» så foregår det alltid en eller annen form for tankevirksomhet før det skjer. Hvis den utro ikke klarer å komme på en grunn til hvorfor det skjedde, så er det vanskeligere for den bedratte å komme seg videre. Få fram hvorfor det gikk galt, når det gikk galt, og hvilke situasjoner man i framtiden må unngå, slik at det ikke skjer igjen. Bunner det hele ut i en gammel flamme som plutselig har kommet til byen og ser bedre ut enn noensinne? Sørg for å kutte all kontakt. Dreier det seg om at den utro av en eller annen grunn ikke har følt at forholdet har gitt h*n det h*n trenger? Snakk om det, gjerne med en profesjonell. Hvis man skal ha noe som helst sjanse for å lappe forholdet sammen igjen kreves det 100 % ærlighet fra begge parter, og den som har vært utro må være villig til å gi avkall på de relasjoner og situasjoner som kan være truende for den bedratte.

-Følte du deg skyldig umiddelbart etter den første episoden?

Her er det viktig for begge parter å være ærlige. Hvis den utro følte seg skyldig, var det nok til å ikke gjenta utroskapen? Det er svært individuelt hvordan man reagerer etter at man har vært utro. Noen distanserer seg fra partneren på grunn av skyldfølelse, andre søker mer kontakt for å «veie opp» for sviket. Begge deler kan være vanskelig å takle hvis den bedratte ikke vet om hva som har skjedd. I tillegg forsøker mange å rasjonalisere hva de har gjort, for å bedre takle sin egne dårlige samvittighet. Hvis den utro har gjort en feil en eneste gang, og angret dypt og hellig etterpå, så er det enklere for den bedratte å tilgi, og å gå videre. Hvis utroskapen har foregått over lengre tid blir det mye vanskeligere, selv om den utro sier h*n føler skyld, og angrer.

-Dersom det har vart lenge: Hvordan kunne det gå så lang tid før du fortalte noe?

Hvis utroskapen har foregått over en lengre periode har den utro brukt masse tid og krefter på å holde det hemmelig. Kanskje startet det hele med en «tilfeldig» sexepisode i fylla, for å så gå over til å bli et varig sexforhold, der møtene foregikk i edru tilstand. Kanskje mener den utro at h*n endelig har funnet kjærligheten i sitt liv. Hva skjedde på veien, og hvordan kunne det skje? En ting er å forstå at man har blitt bedratt, en helt annen ting er å forstå at man gjentatte ganger gjennom en lengre periode har måttet dele partneren sin med en annen. Hvis utroskapen først blir kjent etter at den er over; spør hvorfor det sluttet. Var det den andre kvinnen eller mannen som avsluttet det hele, eller var det partneren?

-Hva fortalte du om oss?

Noen forteller at de har en partner, andre inngår utroskapsforhold uten å fortelle. På den måten er man i bunn og grunn utro mot to personer.. Selv om man har blitt bedratt, og med det sviktet på det groveste, så er det fortsatt viktig å bli «sett». Mange av de som velger å være utro forteller negative ting om partneren, for å formilde det faktum at h*n gjør noe h*n ikke burde. Hvis det er reelle problemer i forholdet som ikke har blitt tatt hånd om er det selvsagt viktig å ta opp disse med partneren også, og ikke bare "den andre".

-Snakket du og "den andre" om en varig fremtid sammen?

Den bedratte klamrer seg ofte til tanken på at utroskapen kom av et fysisk begjær, og når begjæret forsvinner er det ingenting igjen. I noen tilfeller er det slik. I andre tilfeller er det (selv om det noen ganger bare blir uttrykt i kampens hete) kjærlighet og ømhet inne i bildet, noe som gjør det hele vanskeligere å takle. Uansett hva som er tilfelle; det lønner seg å være ærlig! Har du vært utro, og forsøker å skjule hva det hele dreide seg om, så er sannsynligheten stor for at du møter deg selv i døra. Det finnes utallige eksempler på konfrontasjoner der det blir lovet dyrt og hellig at det aldri dreide seg om noe annet enn sex, og to måneder etter dukker det opp et svar på en klissete kjærlighetsmail..

Til slutt: Det ER mulig å komme seg gjennom og forbi utroskap, hvis begge to legger nok energi og vilje i det. Det som derimot ikke er mulig er å komme tilbake dit man var før det hele skjedde. Man kan få det like bra, og man kan til og med komme nærmere hverandre, men tanken på det som aldri skulle skje vil alltid ligge i bakhodet.. Er dere forberedt på dét, og klar over at dere har en tid med mange utfordringer foran dere, så kan dette gå veldig bra.

Foto: dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning