Unngå nupper i huden

Nupper på huden kan oppstå på armer, ben, rumpe, lår og til og med i ansiktet. Men, det finnes råd!

Publisert Oppdatert
Alle kan få nupper på overarmer, legger, lår eller andre steder på kroppen. Nuppene kan oppstå uavhengig av kroppspleierutiner, og noen er sterkt plaget, andre vil aldri oppleve dette. Så hva er egentlig årsaken?

Arvelige nupper

Såkalte nupper i huden er helt ufarlig, men ofte arvelig. Nuppene sitter ofte der hårene kommer ut. Dette er rett og slett en ansamling av keratin, et stoff som produseres av hudcellene, som danner en propp. Huden kan virke ru å ta på.

Det forteller Elisabet Søyland, Professor i hudsykdommer, til NRK.no.

- A-vitaminkrem (Aberela), som du kan få på resept hos din fastlege, kan gjøre huden glattere. A-vitaminkremen kan eventuelt blandes med litt fuktighetskrem for å unngå at huden blir rød og irritert. Det finnes også en krem som kalles LPL. Den får du kjøpt på apotek uten resept, og den kan løse opp nuppene og bidra til en mykere hud. Nuppene kommer som oftest tilbake når du slutter å smøre. Ofte holder det å smøre to-tre ganger i uken for å holde huden myk, sier Søyland.

Les også: Kvisekrise

Les også: Pigmentflekker og behandling

Les også: Hudspørsmålene dere lurer påBehandling

Hudlege Jon Langeland forteller på nettstedet Doktoronline.no at det ikke er noen varig effektiv behandling av dette, men anbefaler gjerne bodyscrub, en krem med salicylsyre for å fjerne tilstopningene, og dersom huden tåler det kan A-vitaminsyrekrem i tillegg "regulere" kjertlene til å produsere mindre "hornmasse".

- Stadig bruk av fuktighetskrem og bodylotion kan også hjelpe til å holde det "i sjakk", dessuten kan sol og saltvann hjelpe. Dessverre er ikke dette nødvendigvis noe man "vokser av seg", sier Langeland.

Kilde: Nrk.no, doktoronline.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen