Svigermor fra helvete

Krangler du og svigermor som fillene fyker, eller er det ren og skjær baksnakking som foregår? Det er sikkert og visst at ingen av delene fører til noe som helst godt.
- Vær direkte med hverandre, sier rådgiver Olea Smith Kaland.

Publisert Oppdatert
Det er slettes ikke alle som opplever rene familieidyllen når slekta samles til kos. Det finnes tusentalls kvinner som kan si seg enig i at svigermor ikke er den enkleste personen å komme over ens med, eller i det hele tatt å kommunisere med!

Kvinne mot kvinne

Hvorfor er det slik at svigerdatteren ofte er den som skal bli satt på plass av svigermor? Hva er det som gjør at svigermor skal gjøre livet surt for svigerdatteren sin? Burde ikke svigermor være lykkelig når sønnen hennes er lykkelig sammen med en annen kvinne?

Du har sikkert spurt deg selv hundre ganger, det er trist, irriterende, frustrerende og utrolig bortkastet å ha en svigermor som bare er frekk, stygg og uhøflig mot deg. Du er lykkelig sammen med drømmemannen din, dere venter barn sammen eller har allerede fått og farmor er jo en av dem som absolutt skulle vært blant de lykkeligste! Så hva i all verden er årsaken til hennes oppførsel mot deg?

Samlivsrådgiver og famileterapeut Solveig Vennesland mener at fokuset på en fæl svigermor blir avgjørende fordi kvinner er best på relasjoner og kommunikasjon.

- Kvinner kan sette ord på følelser, identifisere problemer og kommer dermed lettere i konflikt med hverandre, sier Vennesland.

- Vær direkte

Ekteskapsrådgiver Olea Smith Kaland mener hver eneste familie har sine forskjellige, private grunner til at svigermor og svigerdatter havner i klinsj, derfor er det vanskelig å si en generell årsak til hvorfor kvinnene fra ulike familier får problemer med hverandre. Men Smith Kaland er skråsikker på at en fremgangsmåte kan hjelpe for de fleste;

- Snakk direkte til hverandre og unngå et voldsomt trekantdrama hvor mannen står i mellom de to kvinnene i livet sitt. Ikke la ektemannen din få høre mye skitt om moren sin, og moren bør ikke slenge med kjeften om svigerdatteren til sønnen sin, sier rådgiveren.

Hvis du har opplevd å krangle med svigermoren din, kan det være utrolig irriterende at mannen din holder med moren sin og ikke deg. Men først og fremst er det viktig å huske på at selv om du kan ha rett, er det tross alt moren hans og det er vondt å høre deg snakke stygt om henne.

Vennesland mener bestemt at det er den biologiske sønnens oppgave å konfrontere sin mor med problemet mellom henne og kjæresten hans.

- Det er lurest at paret snakker sammen først, men det hjelper ikke om de krangler med hverandre om moren. Det beste er å bli forstått av sine egne for så å ta problemet opp med moren det gjelder, sier Vennesland.

Smith Kaland er enig og mener det er en uskreven regel at mannen din skal holde med deg i en svigermorkrangel.

- Det beste er om mannen kan holde med kona si, han er i familie med kona si og står nærmere henne enn det moren hans gjør med sin svigerdatter. Svigermor må forstå at sønnen hennes har giftet seg inn i ny familie og hun må respektere at han tar konas side i krangler selv om han ikke er mindre glad i moren sin av den grunn, sier Smith Kaland.

Svigermor en ressurs

Du og din svigermor har begge en mann dere bryr dere om, det må da være verdt noe?

- Svigermor og svigerdatter har i det minste en ting til felles,de er begge glad i samme mann - på to vidt forskjellige måter vel og merke! Men da bør de jobbe sammen for at familien skal være lykkelig, sier Smith Kaland.

Det er selvsagt ikke alle som sliter med krangling på den andre siden i familien, og ekteskapsrådgiveren mener det er viktig å huske på at det er mye klokt som kan komme ut av munnen på en eldre, mer erfaren og vis kvinne.

-Jeg synes at svigermødre og stemødre har fått et ufortjent dårlig rykte på seg. Svigermor kan være en sterk ressurs i familien, og mange par tåler ikke å ha denne konflikten med svigermor i lengden, sier Vennesland og får støtte av Smith Kaland;

-Det er litt gammeldags å tenke slik "svigermor fra helvete"også. Svigermor er svært ofte en flott kvinne og kan være en god ressurs i et ekteskap. Hun kan roe ned problemer, komme med kloke visdomsord og er gjerne veldig fornuftig. Det siste mange svigermødre vil er å skape splid i familien, sier Smith Kaland.

Selv om du kanskje ikke er bestevenn med svigermoren din, går det fint å fungere sammen som gode familiemedlemmer. Det kan nemlig være problematisk å få et for tett forhold til hverandre også!

- Det kan være vanskelig å være generøse i forhold til hverandre. Noen ganger kan svigermor og svigerdatter starte i et overfladisk forhold og ende opp med et veldig tett forhold, eller gjerne omvendt. Av og til kan forholdet blir for tett også, det er viktig å passe på dette slik at ingen tråkker på hverandre eller overstyrer noen, sier Smith Kaland.

Ekteskapsrådgiveren understreker at det ikke nødvendigvis kun er mellom svigermor og svigerdatter at problemene kan oppstå, det gjelder på kryss og tvers i familiene, enten det er svigerfar og svigersønn, svigerdatter og svigerfar, svigersønn og svigermor, svigerforeldre som holder med svigersønn eller svigerdatter og mot sitt eget avkom, eller til og med svigerforeldre mot svigerforeldre - her kan det meste skje!

Urettferdig behandla

Familieterapeuten mener at det lureste begge parter kan gjøre er å stille med åpne kort i forhold til hverandre. Nøkkelen er å være positiv fra første stund, ikke lete etter feil men heller etter mulighetene. Dessuten er det lurt å vise interesse overfor hverandre, spørre og undersøke hva svigermor og svigerdatter liker og være nysgjerrig på hvem denne dama er. I bunn og grunn handler det om å prøve å bli kjent med en ny venn.

- Legg godviljen til, vær raus og varm og svigermor må akseptere at det er annerledes å være voksen i dag enn når hun selv var ung. Samtidig må begge tenke på at det viktig å ikke låse seg helt i "det er hennes feil, ikke min", forklarer Vennesland.

Hun har full forståelse for at det er mange svigermødre som er en klassisk "svigermor fra helvete", men ingen av svigermødrene hun har snakket med har noen gang kommet i konflikt av ren, ond vilje. Likevel er det flere som kunne forstått bedre at sønnen ikke alltid kommer hjem til den faste fredagsmiddagen fordi han har fått seg kjæreste, og samtidig prøve å være glad på hans vegne.

Men problemet går ofte begge veier;

- Jeg synes at det er mange av dagens unge kvinner som er frekke og uhøflige mot svigermoren sin, og sånn sett synes jeg ikke at unge er flinkere enn de eldre på dette området, svigermor blir ofte urettferdig behandlet, mener Vennesland.

Familieterapeuten synes også at svigerfar alt for ofte blir ekskludert i en slik konflikt, og mener at han bør få komme mer på banen for å gjøre alt enklere.

- Ikke utelukk svigerfar, han holder seg stort sett unna konflikter, men han er veldig til nytte. Han kan hjelpe sin kone eller sønn, og menn bruker ofte enklere ord og kommer med enklere forslag, noe som kan være nyttig i begge sider av konflikten,sier Vennesland.

Hun tror ikke det er for vanskelig å opprettholde et godt forhold til svigermor, men man må begynne med seg selv:

- Du kan ikke justere at dere har ulik livsstil, vaner og bakgrunn, man velger ikke foreldrene sine og man kan ikke justere valg man gjorde i fjor. Men du kan justere din egen holdning til det.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning