Ekskjærester

Slik takler du ekser

Gamle flammer kan skape trøbbel. Her får du eks-reglene.

BITRE EKSER: Brad Pitt forlot Jennifer Aniston til fordel for Angelina Jolie. Det ble det mye dramatikk ut av.
BITRE EKSER: Brad Pitt forlot Jennifer Aniston til fordel for Angelina Jolie. Det ble det mye dramatikk ut av. Foto: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Tegn på utroskap

Er du usikker på om sjalusien din er berettiget eller ikke? Her er noen tegn som kan gi grunn for å ta en prat med partneren din:

- Hyppigheten av kontakt med eksen øker.

- Væremåten og prioriteringene til kjæresten din endrer seg.

- Det blir vanskeligere å få tak i kjæresten din på telefonen, uten at det er åpenbare og logiske grunner for det.

- Partneren din går ofte ut når telefonen ringer, og sender sms i det "skjulte".

(Kilde: Psykologspesialist Kjetil Johnsen)

Har kjæresten din et vennskapsforhold til en eks?

Selv om både kjæresten og eksen bedyrer at det ikke er noe annet enn et vennskapelig bånd mellom de to, er det ikke alltid den vonde magefølelsen vil slippe taket. Men å forby dem å se hverandre er nok ingen god idé.

- Jeg tror ikke forbud er den riktige veien å gå. Da vil sjansen for motstand øke, mener psykologspesialist Kjetil Johnsen.

Psykisk reaktans, altså en indre motstand som oppstår når vi opplever at noen prøver å bestemme over oss, er den reaksjonen som ofte oppstår i slike situasjoner. Istedenfor å følge befalingen, vil vi kjenne et behov for å bestemme selv, og resultatet kan bli at man gjør det motsatte av det man blir befalt å gjøre, forklarer han.

- Forbud gir sjelden et godt grunnlag for tillit. Jeg tror også at den som forbyr ikke vil oppleve noe større trygghet. Da vil man ikke kunne vite om partneren unngår eksen fordi han har lyst eller fordi han ikke får lov til å ha kontakt, sier Johnsen.

Ønsker man et forhold hvor man er likeverdige partnere med en åpen og god dialog, er heller ikke forbud et godt verktøy, mener psykologen.

- Jeg tror et forbud også kan bidra til å skape en usunn maktkamp i forholdet, sier han.

Kontakt krever ryddighet

Men selv om man som sjalu partner ikke bør forby kjæresten å møte eksen sin, betyr ikke det at man ikke kan stille krav.

- Man kan og bør kreve at partneren har et ryddig og avklart forhold til eksen. Man bør kreve å bli hørt og respektert med tanke på aspekter ved denne kontakten som er vanskelig, mener Johnsen.

Hva man kan kreve avhenger også litt av situasjonen, mener familieterapeut Kirsten Frøstrup Øye.

- Har partneren din for eksempel beskrevet denne personen som kvinnen i sitt liv, kan det være vanskeligere å leve med, enn om personen hadde blitt beskrevet som mindre betydningsfull, mener hun.

Man kan også spørre om grunnene for at partneren ønsker kontakt med en eks.

- Er det slik at denne personen fremdeles vekker noen følelser, kan det være riktig å ofre kontakten til fordel for det nye forholdet. Noen ganger må man forsake noe for å oppnå noe bedre, mener Øye.

Det er også Johnsen enig i.

- Hvis kontakten med eksen skaper vanskeligheter eller utrygghet, kan det ofte være best at kontakten brytes, sier han.

Det er da mest ønskelig at dette skjer ved dialog og at partneren med en eks selv velger å respektere den andres ønske og behov, påpeker psykologspesialisten.

Aldri hemmelighold

Man kan og bør kreve at partneren har et ryddig og avklart forhold til eksen.

Skulle situasjonen bli vanskelig er det uansett viktig å holde tungen rett i munnen. Det dummeste man gjør er å gå bak ryggen til hverandre, mener Øye.

- Noen velger å treffe en eks i hemmelighet fordi de vet det er uskyldig, og ikke ønsker å skape vanskelige situasjoner og sjalusi. Det er aldri lurt, sier hun.

Selv om møtet er vennskapelig, kan det skape store tillitsproblemer hvis det bli oppdaget. Derfor vil alltid ærlighet være det beste.

Det er også viktig å vise sin nåværende kjæreste at han eller hun er det klart viktigste, mener Johnsen.

- Jeg tror særlig at den som har, eller ønsker å ha, kontakt med eksen, har et særlig ansvar for å skape denne opplevelsen, hvor det ikke skal være noe tvil om at følelsene for eksen er over. Her er det da viktig å lytte til partnerens opplevelser og behov, forteller han.

Han mener også at det er essensielt å innse at forholdet til en eks vil forandre seg når man har funnet en ny partner.

- Det er viktig at den som har en nær forbindelse med en eks godtar at forholdet til eksen ikke kan bli som før, og at en større avstand må til for at det nye forholdet kan fungere optimalt.

Ærlighet varer lengst

Som i forholdet for øvrig er selvsagt også åpenhet helt avgjørende hvis man ønsker å beholde kontakten med en tidligere kjæreste.

- Man skal ikke ha noen problemer med å treffes sammen, og man må også kunne ha kjæresten i nærheten selv om man snakker med eksen på telefonen, mener Johnsen.

Skal man forholde seg til en ekskjæreste er det også viktig å finne ut hva kjæresten trenger for å føle seg trygg og hørt, tror Øye.

- Snakk sammen. Hva trenger du for å føle deg trygg? Hva føler du deg komfortabel med? Slike spørsmål er det viktig å stille hverandre. Gi også den nye kjæreste mulighet til å bli kjent med eksen, slik at man gjør situasjonen så trygg som mulig.

I noen tilfeller er det slik at en eks ikke gir slipp, og dermed kan risikere å bli en evig tredjepart i forholdet.

- Da er det viktig at partneren setter grenser og er klar og tydelig på at dette forholdet er slutt. Det er den nye kjæresten som skal føle seg som den viktige og mest betydningsfulle personen, påpeker Øye.

Bli kjent

Å måtte forholde seg til ekskjærester kan være både slitsomt og komplisert. Noen ganger kan man bli kvitt problemet ved at kontakten brytes. Men i enkelte situasjoner er ikke det mulig.

- Har man barn sammen er man bundet til hverandre resten av livet. Da er det viktig at man finner en god løsning, slik at man klarer å leve sammen, sier Øye.

Her er også muligheten til å bli kjent en viktig faktor for å forhindre sjalusi.

- Det gjelder å være flink til å introdusere eksen for kjæresten, slik at alle føler seg trygge på situasjonen og forholdet man har til hverandre, mener Øye.

Vil ha deg

Vanskelig å bli kvitt den dårlige magefølelsen?

- Husk at partneren din har valgt deg, sier Johnsen.

Å være i et forhold er ingen tvang, så hvis kjæresten din ikke ønsker å være sammen med deg så har han alle muligheter til å gå. Gjør han ikke det, er det antakeligvis fordi han har like lyst på en av sine ekser som du har lyst på en av dine.

- Du har kanskje selv ekser som du ikke har noen følelser for lengre. Tenk at partneren din har det på samme måte. Det er også viktig å huske på at den personen kjæresten din er nå, og som du har forelsket deg i, er et resultat av tidligere erfaringer og forhold, forteller Johnsen.

Les også:

Musikk til hyrdestunden

Slik unngår du sextørke

Barn redder ikke forholdet

Har du valgt riktig partner?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning