Sex med en fremmed

Ville du takket ja til sex med en vilt fremmed, som spurte om du ville være med ham hjem?

Publisert Oppdatert
I artikkelen "Hvordan reagerer vi på seksuelle tilbud av fremmede" på danske Videnskap.dk får man presentert følgende scenario mellom to fremmede:

"Hei, jeg heter X. Du må unnskylde at jeg stopper deg, men jeg la merke til deg fordi jeg synes du er tiltrekkende og så tenkte jeg å spørre om har lyst til å ligge med meg"?

59 prosent av single danske menn hadde svart "ja", mens ingen av kvinnene i undersøkelsen ville takket ja.

Les også: Menn som gråter

Les også: Når man ønsker barn

Les også: Han koster deg vennskapet


Singel vs. i forhold
Menns villighet kom i stor grad an på om vedkommende var i forhold eller ei. Sjansen for at en single mann takket ja til invitasjonen var 20 ganger så stor som at en mann i forhold takket ja. Blant kvinnene var det åtte ganger så stor sjanse for å få et ja fra single kvinner sammenlignet med kvinner i forhold.

For kvinnenes del spilte mannens utseende en vesentlig rolle for om de ville ha takket ja.

Undersøkelsen ble offentliggjort av Gert Martin Hald, autoriseret psykolog og adjunkt på Københavns Universitet og professor Henrik Høgh-Olesen ved psykologisk institutt i Aarhus. Den tar utgangspunkt i en rekke omtalte amerikanske eksperimenter utført av psykologene Russel Clark og Elaine Hatfield i henholdsvis 1978, 1982, og 1990 ved Florida State University.

Med hjelp av forskningsassistenter
I 2009 ansatte forskerne en rekke forskningsassistenter, som ble sendt til København, Århus, Ålborg og Odense. De fikk i oppgave å henvende seg til det motsatte kjønn med en standardintroduksjon, og så stille et av disse tre følgende spørsmål:

1. Vil du bli med meg på en date i kveld eller senere denne uken/helgen?
2. Vil du bli med meg hjem i kveld eller sendere denne uken/helgen?
3. Vil du ligge med meg i kveld, eller senere denne uken/helgen?

Forskningsassistentene ble bedt om å kun henvende seg til de av det motsatte kjønn som de faktisk kunne tenkt seg å date, invitere med hjem eller gå i seng med. Nesten 400 personer ble spurt av til sammen 21 forskningsassistenter. Det vil si 179 menn og 216 kvinner.

Det var ikke vesentlig statistisk forskjell når det kom til menns og kvinners villighet til å gå på date med forskningsassistentene.

Utseende spilte mindre rolle for menn
Forskerne undersøkte også om forskningsassistentenes utseende hadde en betydning for hva folk svarte. Det ble konstatert at så lenge den kvinnelige forskningsassistenten ble oppfattet som moderat attraktivt av den spurte mann, spilte utseende ikke noen videre rolle.

I motsetning økte sjansen for at de spurte kvinner takket ja til seksuell invitasjon jo mer attraktiv den mannlige forskningsassistenten var. Dette syntes forskerne var bemerkelsesverdig, fordi menn i valg av langvarig partner generelt legger mer vekt på utseendet enn kvinner.

Forskerne forklarer at funnene kan forklares på flere måter:
  • Ut fra evolusjonspsykologiske vinkler kan man si at kvinner generelt er mer kritiske ovenfor seksuelle tilbud fra fremmede menn enn motsatt, fordi de har mer å risikere. Særlig i form av graviditet og en generell større risiko for egen helse.
  • Det betyr at kvinner i større grad enn menn må være kresne og påpasselige i valg av partner. Dette for å sikre de mest optimale muligheter for egen overlevelse og hjelp med oppdragelse av avkommet.
  • Ut fra en mer sosiokulturell orientering vil man forklare resultatene med at kvinner og menn er oppdratt til å oppføre seg, og reagere på, bestemte måter. Dette avhengig av kulturen og samfunnet de befinner seg i. I dette tilfellet har kvinner lært at det er best å avvise alt av seksuelle invitasjoner fra fremmede. Mens menn har lært å ta sjansen når den byr seg - i alle fall når de er single.

  • Kilde: Videnskap.dk
ukjent_hoyde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning