Parferie

Romantisk ferie kan være så mangt

- Velg noe helt nytt, tipser reisearrangør.

- Prat sammen om forventninger til ferien før dere bestemmer hvor dere skal reise, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Startour.
- Prat sammen om forventninger til ferien før dere bestemmer hvor dere skal reise, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Startour. Foto: FOTO: Crestock.
Publisert Oppdatert

Praktiske tips for parferien

  1. Bruk god tid på planlegging av ferien, og gjør det sammen .
  2. Ta hensyn til reisetidspunkt.
  3. Finn ut hva dere ønsker å oppleve på forhånd. Hva liker dere begge to? Om dere har en idé om hva begge parter ønsker av turen, slipper begge å besøke turistattraksjoner de ikke har en interesse av.
  4. Finn et sentralt hotell, så slipper dere dyre taxiregninger. Restauranter og uteliv vil ligge i nær omkrets.
  5. Legg penger i det som er viktig. En balkong med fantastisk utsikt gjør det mer romantisk med én gang.
  6. Ta med gode sko, og gå rundt og oppdag byen. Kanskje dere finner små bortgjemte perler i små områder.
  7. Kjøp mat og spis lunsj i parken som de lokale. Veldig koselig, veldig romantisk og billigere enn å gå på restaurant hele tiden.
  8. En leiebil gir dere alltid muligheten til å komme lett rundt og oppleve nye steder, finne den vakreste stranden eller den mest romantiske, lille landsbyen.
  9. Det er ofte store minner i små opplevelser; vakker natur, en spesiell romantisk restaurant i vannkanten med fersk fisk, eller møte med mennesker.
  10. Ta med kamera og dokumenter alt dere opplever.

(Kilde: Sophie Frisholm ved Ving, Helen Begby ved Apollo, Armina Roksa ved Mediteran.)

Det er deilig å endelig komme seg langt bort fra hverdagens mas, og ikke minst få bygget opp igjen litt kvalitetstid med partneren din.

Men er du den som elsker å slikke sol på stranden mens kjæresten din blir rastløs av det, gjelder det å møtes på midten et sted.

En romantisk parferie trenger absolutt ikke være synonymt med kjedelig ferie.

Men dere bør forberede dere sammen og spesielt snakke om hva begge forventer av parturen i sommer.

- Romantisk og originalt

- Prat sammen om forventninger til ferien før dere bestemmer hvor dere skal reise. Hvis den ene elsker strandliv mens den andre får maur i rompa etter et kvarter på solsenga kan det være greit å bli enige om hva dere skal gjøre på forhånd slik at begge får det de har lyst til, anbefaler Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Startour.

Hun tror også det er smart å velge et hotell med fasiliteter dere setter pris på. Hvis dere ønsker å slappe helt av - velg et hotell som kun er for voksne og gjerne med spa og en god restaurant, for å komme til riktig hotell er viktig for en perfekt ferie.

- Se på hvilke aktiviteter og utfluktsmuligheter som finnes før dere reiser hjemmefra. I stedet for å reise på en organisert utflukt, kan dere finne inspirasjon til å sette sammen utflukt på egenhånd med leiebil eller sykkel. Pakk med mat og god drikke til en deilig lunsj, tipser hun.

Prøv et annerledes reisemål

Og om dere ser hverandre hver dag til vanlig, er det ekstra spennende om ferien kan åpne opp for å gjøre noe litt annerledes sammen slik at man kanskje også oppdager hverandre litt på ny;

- Jeg foreslår at dere velger noe helt nytt! Hvis dere alltid reiser til for eksempel Hellas, prøv en helt ny destinasjon denne sommeren, sier Larsen-Vonstett til Kvinneguiden.no

- Husk at det er lettere for reisekonsulenten å hjelpe dere til å finne den perfekte ferien dersom dere har satt opp noen punkter over hva dere ønsker - og kanskje like viktig: ikke ønsker - før dere bestiller.

Sophie Frisholm, PR-manager hos Ving Norge, mener at par kan få mye ut av ferien ved å velge litt originale reisemål:

- For eksempel å dra til eventyrlige Marrakech i Marokko, eller kanskje en tur til San Francisco og leie bil? I vinter lanserte vi pakkereiser til Svalbard. Det er også et fint reisemål om sommeren. Romantisk og originalt, sier Frisholm.

Destinasjoner utenom det vanlige

Visst kan dere være romantiske på tur og samtidig oppleve en hel del. Hvis dere velger reisemål litt utenom det vanlige, for eksempel. Elisabeth Larsen-Vonstett tipser om såkalte TEMA-reiser som er kultur- og opplevelsesreiser til hele verden.

- Den heftigste turen for neste vinter er en jorden rundt-reise med hovedvekt på New Zealand neste vinter, alternativt en to ukers spennende, helt utenom det vanlige, tur til Burma og Thailand, men det finnes naturligvis også enklere og billigere reiser, sier hun og fortsetter;

- Er paret aktive, anbefaler jeg fotturer eller sykkelturer, som fotturen på Sicilia som kan kombineres med en ukes avslapping i etterkant. Ofte koster ikke ekstrauken mer enn noen få tusenlapper siden flyreisen allerede er inkludert og betalt i TEMA-turen, sier Larsen-Vonstett.

Balkan og luksus

Armina Roksa ved reiseoperatøren Mediteran tror mange vil sette pris på å dra til Balkan.

- For eksempel til et mindre sted i nærheten til Dubrovnik, Split eller Neum. Og derifra ta turen til Mostar og Sarajevo, eller til en av Kroatias øyer som Korcula, Hvar, Brac og halvøyen Peljesac, sier Roksa.

Men hun tror det først og fremst er viktig å passe på innkvartering for å få den komforten dere ønsker.

- Da gjerne en luksusleilighet med terrasse som har utsikt og eget kjøkken, samt alle andre nødvendige fasiliteter for å føle seg helt komfortabel. Velger dere et sted hvor dere kan komme i kontakt med lokale mennesker for å få innblikk i den virkelige kulturen, samt et sted som ligger i sentrum av flere spennende steder rundt, vil dere også kunne oppleve mye spennede. Lei gjerne bil for å ikke være avhengig av andre, tipser Roksa.

Cruise eller sykkeltur

Ta med joggesko eller lei sykkel og utforsk reisemålet impulsivt, tipser reisearrangørene.
Ta med joggesko eller lei sykkel og utforsk reisemålet impulsivt, tipser reisearrangørene. Foto: FOTO: Crestock.

Helen Begby, Informasjonssjef hos Apollo mener at parferien blir mest mulig original hvis dere gjør det stikk motsatte av hva dere pleier å gjøre:

- Bor dere alltid på et stort all-inclusive hotell, velg da heller et bitte lite familiedrevet hotell. Ta med joggesko, lei sykkel og utforsk reisemålet impulsivt fra sykkelsetet, for eksempel, tipser Begby.

Hun mener også at cruise er en deilig ferieform hvor dere opplever nye steder hver eneste dag.

- Og cruiseskip har også et stort tilbud med alle mulige aktiviteter. Eller ta en kombinasjon med en uke ett sted og en uke et annet sted, så vil dere oppleve to forskjellige steder, det være seg to ulike greske øyer eller to ulike områder, sier hun.

Begby foreslår en kombinasjon av storby- og solferie, for eksempel en uke i Palma på Mallorca i kombinasjon med en uke i Cala D'or.

- Vil dere ha kultur og natur, kan en uke i Dubrovnik i Kroatia kombinert med en uke i Montenegro som har fantastisk natur, mange aktiviteter som rafting, vandreturer og fiske, være bra. Vil dere slippe å møte naboen, reis da til et sted der det ikke går flere fly i uken fra Norge - da er det færre turister der, sier hun.

Sparetips

Ønsker dere å få i pose og sekk i sommer - å ha det romantisk, avslappende, originalt og finne på mye spennende, kan det bli kostbart. I alle fall om dere reiser i fellesferien.

- Ja, om man ønsker å reise i juni og juli er det høysesong for de fleste aktører som tilbyr reiser, sier Sophie Frisholm ved Ving.

Derfor anbefaler hun at dere reiser utenom skoleferien hvis dere vil spare penger.

Larsen-Vonstett mener det er fullt mulig å dra på en vanlig sydentur og få med seg mer enn gjennomsnittsturisten uten at det koster skjorta.

- Ved å leie en sykkel og pakke ned til en piknik i sekken, ta lokalbussen istedet for taxi, finne veier utenfor allfarveim se på kartet og spørre om råd, kan dere spare mye, sier hun og fortsetter;

- På Menorca er det for eksempel mange sykkelstier, og blant øyas flere hundre badeviker er det absolutt mulig å finne sitt eget, private badested. Et annet tips er å leie bil for noen dager. Vi pleier ofte å gjøre det og å sjekke inn på et billig, enkelt hotell for en natt. Da kommer vi litt bort fra det "vante" og kan oppleve nye steder på reisemålet. Søk på nettet og spør guidene om råd, anbefaler hun.

Les også:

Slik varer forholdet

Unngå sextørke

Når parlivet er gørrkjedelig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning