Mangel på sexlyst

- Menn syns det er flaut

Manglende sexlyst hos menn er tabu og ekstra vanskelig. Slik takler dere problemet.

KOMMUNISER: Noe av det verste dere kan gjøre, er å tie problemet ihjel. Å snakke sammen er første steget mot en løsning, mener ekspertene.
KOMMUNISER: Noe av det verste dere kan gjøre, er å tie problemet ihjel. Å snakke sammen er første steget mot en løsning, mener ekspertene. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.
Publisert Oppdatert
EKSPERT: Haakon Aars, sexolog og lege.
EKSPERT: Haakon Aars, sexolog og lege. Foto: Foto: PRIVAT.

Det er mer vanlig for kvinner å miste sexlysten enn det er for menn, dermed blir det også mindre snakket om når han ikke kjenner seg særlig kåt på sin partner.

Det kan Gro Isachsen, sexolog, fortelle til Kvinneguiden.

Flaut for menn

- Menn har utgjort cirka 20 prosent av de som kommer til klinikken vår og ber om hjelp mot manglende sexlyst, mens kvinner har stått for de resterende 80 prosentene. Mange menn synes det er flaut når lysten forsvinner, mens kvinner ofte snakker med venninner og forventer at de har mindre lyst i perioder. At menn sjelden snakker om sex, annet enn når de skryter om egen fortreffelighet, gjør at få vet hvor vanlig det er, sier Isachsen til Kvinneguiden.

Hun understreker samtidig at manglende lyst ikke er forbeholdt heteroseksuelle menn.

- Jeg har også jobbet med mange homofile par som sliter fordi den ene mangler lyst - på samme måten som heterofile par, sier hun.

Haakon Aars, lege, psykiater og sexolog, er enig og mener at dette temaet er særlig tabu.

- Det er like tabuisert i alle forhold at mannen mangler sexlyst. Like mye i et homofilt som et heterofilt forhold, sier Aars til Kvinneguiden.

Årsaker til lystmangel

Hjelp lysten tilbake

Gro Isachsen råder:

 • Stress ned og unngå drama. Kos mye, men ikke forvent at det skal ende med sex. Mange har godt av å avtale samleieforbud en periode.
 • Minn ham på gode seksuelle opplevelser dere har hatt tidligere og mal det ut slik at han nærmest kan se for seg hva som skjedde når dere hadde det som best.
 • Mangler han kunnskap, kan det hjelpe å være tyderligere når du forteller hva du liker. Oppsøk sexolog før dere går dere helt fast.

Haakon Aars råder:

 • Snakk sammen om det i ro og fred.
 • Finn årsak og gjøre noe med det.
 • Legg dere ned å kos med hverandre uten at det skal ligge noe press på at det må resultere i sex.
 • Ta et bad sammen! Bruk tid på hverandre. Og er det ingen forklaring på dette som ligger i feil i forholdet, bør kanskje mannen oppsøke lege og ta en samtale, og også måle testosteron i kroppen.

Det er flere typiske årsaker til hvorfor mannen plutselig ikke kjenner seg særlig lysten på partneren sin.

Aars nevner for eksempel tidsklemma hos småbarnsfamilier.

- For mange småbarnsfamilier er det ikke uvanlig at også mannen, ikke bare kvinnen, sliter med seksuell lyst, da han også opplever nattevåk, lite søvn og mye fokus på barnet. Seksuell lyst handler om overskudd, og er man sliten så har man ofte ikke lyst på sex, sier Aars.

Han mener at andre vanlige ting er konflikter på jobb, krangler i forholdet, økonomiske bekymringer og lignende.

- Hos menn etter overgangsalder, kan det være mangel på testosteron, som en del menn opplever og som er det hormonet som i hovedsak styrer den seksuelle lysten. Men selvfølgelig, det kan i mange tilfeller være at mannen ikke lenger "tenner på" kjæresten sin, at rett og slett gløden har gått ut av forholdet, sier legen videre.

Isachsen mener at en annen svært vanlig årsak er at mannen ikke føler at han mestrer elskerrollen.

- Han kan også føle at han kommer til kort og går av for raskt, eller ikke ejakulerer i det hele tatt under samleiet. Er dette årsaken, har jeg utviklet sexologiske metoder som hjelper de fleste til orgasmekontroll, forteller Isachsen.

Samtidig nevner hun flere ting som kan påvirke sexlysten hos mannen:

 • Mange har ikke kunnskap om hvor ulikt tenningsmønster kvinner og menn vanligvis har. Sexlivet blir derfor noe de forbinder med manglende mestring og nederlag.
 • Det er også mange menn som synes solosex mens de ser porno er mye enklere å forholde seg til enn en kvinne av kjøtt og blod.
 • Stress over lengere tid går ofte ut over evnen til å nyte, noe som også kan forklares hormonelt. Høye doser av stresshormonet kortisol, påvirker testosteronnivået negativt.
 • Depresjoner går også ofte ut over sexlysten.
 • Det er også de som føler at sex er noe de har for å tilfredsstille henne eller for å roe henne ned slik at det ikke blir for mye drama i hverdagen.

Slik kan partner takle det

Isachsen forteller at kvinner som er sammen med menn som mangler lyst, ofte føler seg lite attraktive.

- De gir ofte lettere opp å ta initiativ til sex når de blir avvist. To passive gir heller ingen sex. Men her er det lurt å ikke presse eller lage drama, det gjør at sexlysten forsvinner ytterligere. Det er heller ikke lurt å begynne å snakke om sex som det store problemet. Ingen får lyst på et problem, sier hun og får støtte fra Aars:

IKKE GI OPP: Begge ekspertene mener at kvinner ofte gir opp dersom mannen mangler sexlyst, og kvinner tar det gjerne personlig og tror at det handler om dem. Men det kan være mange andre årsaker til at han mister lysten.
IKKE GI OPP: Begge ekspertene mener at kvinner ofte gir opp dersom mannen mangler sexlyst, og kvinner tar det gjerne personlig og tror at det handler om dem. Men det kan være mange andre årsaker til at han mister lysten. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.

- Snakk om det og prøv å forstå, ikke gjør det til et problem som "han har ikke lyst på meg lenger". Ofte er det andre årsaker som lite overskudd, mye å gjøre på jobb, småbarn og slitenhet og så videre, sier han.

Aars mener at seksualiteten selvsagt er limet i forholdet, og det at den ene parten ikke orker tanken på sex, kan være veldig ødeleggende for et forhold.

- Derfor er det viktig å snakke sammen om det, og kanskje finne grunnen slik at partner ikke tror at det nødvengivis har noe med henne/han å gjøre, sier Aars videre.

Isachsen understreker at sex er mer enn bare nytelse for de fleste.

- Når vi har god sex bekrefter vi også forholdet som noe annet enn bare vennskap, sier hun og forklarer:

- Hormonelt sett knytter vi bånd siden god sex fremkaller oxytocin, som er et parbindende hormon. Vi får heldigvis store doser av det samme hormonet når vi kjæler med hverandre. Farlig for parforholdet blir det ofte når både kjærtegnene og sexen forsvinner samtidig. Det skjer hos mange par, siden den med mest lyst ofte forventer sex etter kjærtegn.

Les også:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning