Mannen med på fødselen?

Leserne deler sine erfaringer.

Publisert Oppdatert
En fødsel er et stort øyeblikk, både for deg og han. Men det er ikke alle som velger å ha mannen tilstede under fødselen.

Les også: Få kroppen tilbake etter fødsel

Les også: 8 ting du kanskje ikke visste om fødsler

Les også: Tren deg opp etter fødsel


Våre brukere i forumet Graviditet og Spedbarn deler sine synspunkt:

Dele øyeblikket sammen
"Her ønsker begge to at han skal være med på fødsel. Er jo en stor opplevelse å bli far og mor. Fødselen er selvfølgelig noe vi ønsker å dele sammen".

Flere grunner
"I de aller fleste tilfeller så ønsker nok begge at mannen skal være tilstede, men det finnes jo tilfeller hvor man ikke ønsker det også. Mulige grunner kan være:
 • Mannen er redd for sykehus/tåler ikke synet av blod
 • Kvinnen føler seg ekstremt sårbar og vil ikke at mannen skal se henne slik
 • Mannen føler seg nyttesløs og at han ikke har noen oppgaver eller grunner til å være der
 • Kvinnen føler ikke at dette er en situasjon hun vil dele med mannen (gjerne i tilfeller hvor de ikke lenger er sammen)
 • Mannen rett og slett er uinteressert i babyen"
 • Vil ikke ha med mannen
  "Nå er jeg frivillig barnløs, men jeg kunne aldri tenke meg å ha med mannen inn på fødestua. For meg er det noe han bør slippe å se. Vet om en del menn som har fått store problemer med å tenne på sin kone igjen etter å ha sett noe sånt, som de på forhånd trodde skulle være noe naturlig og vakkert. Min egen far, som ikke hadde problemer med å se blod eller lignende, besvimte da han var med og så at jeg ble født. Han fikk vel forøvrig tenning igjen etter hvert, for 5 år senere ville han ikke være med da min bror ble født".

  Han får velge
  "Jeg vil egentlig ikke ha med mannen under fødselen, fordi jeg innbiller meg at jeg vil være i en så elendig forfatning at han ikke skal behøve å se meg slik. Og i tillegg har jeg hørt det der med at menn mister tenningen når de ser revner og blod og alt det der "ekle".
  Jeg vil føle meg trygg når jeg skal føde, og tror egentlig jeg vil være det uten han. Men på den annen side så skal han få velge også, siden jeg ikke kan bestemme at han ikke skal få se sitt eget barn bli født. Hvis han absolutt vil se alt så skal han få forberede seg med noen filmer og sånn".

  Ei hand å holde i
  "Den dagen jeg blir gravid og skal føde, så vil jeg ha han med inn. Men han skal ikke få lov til å se der nede. Han får holde seg ved hodet mitt og holde meg i hånden".

  Ikke alene med erfaringen
"For min del var det på forhånd viktig å vite at mannen min skulle være med, slik at jeg skulle slippe å være alene med den erfaringen. Det blir ikke det samme å fortelle om det. Jeg tror ikke mannen min så fram til å være med, men han ville ikke gå glipp av det heller.

Mannens innsats
Nå i ettertid virker det utrolig rart å tenke at han ikke skulle vært der. Han hadde dessuten veldig mye å gjøre, særlig med å massere/presse på korsryggen min. Det hjalp veldig på smertene. Jeg tror ikke jeg hadde "krevd" av noen andre, venner og familie, å gjøre den samme innsatsen dersom de var med. Jeg kunne egentlig heller ikke tenke meg å dele opplevelsen med andre enn mannen min/barnefaren. Dette ville vært annerledes om jeg var singel".

Les mer og delta selv her! fodsel_hoyde.gif
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning