Feiring av valentinsdagen

Tør du å si «jeg elsker deg» uten å høre det tilbake?

Dropp blondeundertøy og sjokolade. Valentinsdagen bør brukes til noe mye viktigere.

SI TIL FOLK AT DU ELSKER DEM: - Skal du først markere dagen, så bruk den som en kjærlighetsdag og ta den på alvor. Hvis ikke kan du egentlig bare blåse i hele dagen, mener spesialist i psykologi, Eva Tryti.
SI TIL FOLK AT DU ELSKER DEM: - Skal du først markere dagen, så bruk den som en kjærlighetsdag og ta den på alvor. Hvis ikke kan du egentlig bare blåse i hele dagen, mener spesialist i psykologi, Eva Tryti. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

- Ja, vi trenger flere kjærlighetserklæringer i hverdagen, slår spesialist i psykologi, Eva Tryti, fast.

Som mangeårig par- og familieterapeut har hun jobbet med alt fra seksuelle problemer og utroskap til utfordringer knyttet til selvfølelse.

Selv om valentinsdagen kritiseres for å være en kommersiell og falsk tradisjon, er hun ikke i tvil om at den kan brukes til noe positivt også.

Vi har samlet våre beste saker om kjærlighet og samliv nederst i denne saken - til de som kunne ha behov for litt inspirasjon!

- Jeg tipper valentinsdagen er et sosialt fenomen vi kommer til å bli vant til. Da kan vi jo like gjerne bruke den til noe fint: Gi hverandre små opplevelser, gjør hverandre tjenester, lag middag, gi en massasje og så videre. Hovedpoenget mitt er at vi står fritt til å forme den som vi vil.

</p> <p> <a href="http://giphy.com/gifs/disney-valentines-day-74hxSB8JCnxwQ">via GIPHY</a> </p> <p> </p> </div>

Dropp unødvendige gaver

Klisjeer som blondeundertøy og sjokolade kan du helt fint styre unna. En kosebamse som holder et hjerte er neppe nødvendig for et voksent par å gi til hverandre.

Veien til lykke består av tre helt andre ting enn dilldall fra Nille.

Men å himle med øynene av valentinsdagen kan fort bli like teit. De aller fleste av oss kan helt fint tåle å si «jeg elsker deg» litt oftere.

Vi har sjeldent vondt av å høre det.

- Skal du først markere dagen, så bruk den som en kjærlighetsdag og ta den på alvor. Hvis ikke kan du egentlig bare blåse i hele dagen, syns jeg. Si noen ord, eller skriv dem ned, og gjør det ordentlig. Det gjør vi jo nesten bare i begravelser nå for tiden.

Ofte forskjellige forventninger

I et forhold kan det bli en kollisjon hvis den ene parten har forventninger og den andre ikke bryr seg i det hele tatt.

Og nei, det betyr ikke at alle damer i heterofile par lengter etter en konfekteske fra mannen 14. februar.

Tryti forteller at hun ser at de tradisjonelle kjønnsrollene er i ferd med å endres hos de yngre klientene hun har.

</p> <p> <a href="http://giphy.com/gifs/valentines-day-sexy-justin-bieber-PSltNqE9JPmPS">via GIPHY</a> </p> </div>

- Dermed skinner også personlighetene mer gjennom. Det er ikke så sjelden at et par består av en følsom og romantisk mann, som for eksempel har lyst til å feire valentinsdagen, og en dame som ikke tenker på det overhode.

Du kan ikke forvente å få noe tilbake

Men å avklare forventningene sine på forhånd kan fort bli feil. Da risikerer du å ende opp med nok en dag med gavepress, og ikke noe mer.

Kan du ikke bare være tøff nok til å si «jeg elsker deg» uten å se for deg en enda større erklæring i retur?

- Du må vite at kjærligheten bare gir. Du kan ikke forvente å få noe tilbake. Du må være villig til å bare sende den ut, uten å få noe igjen for det, sier Tryti.

</p> <p> <a href="http://giphy.com/gifs/love-scary-i-you-b6mYDatTYrES4">via GIPHY</a> </p> <p> <em>Vil du lese flere saker om samliv og andre relasjoner?  </em> <a href="http://annonse.klikk.no/nyhetsbrev/">Meld deg på vårt nyhetsbrev</a> og følg <a href="https://www.facebook.com/Kvinneguiden.no">Kvinneguiden på Facebook</a>!</p> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning