Gode bøker å lese i jula

Bøkene du kan kose deg med i jula

En bibliotekar, en blogger og en bokhandler deler sine beste leseopplevelser.

Gode bøker å lese i jula: Disse bøkene mener våre eksperter er de beste som er utgitt i år. FOTO: Forlagene.
Gode bøker å lese i jula: Disse bøkene mener våre eksperter er de beste som er utgitt i år. FOTO: Forlagene.
Publisert Oppdatert

Våre eksperter:

Karen Sletten Henriksen er biblioteksjef på Fetsund folkebibliotek i Akershus. Hun har jobbet på bibliotek i over 30 år og leser mest romaner. Tidligere har hun lest mye krim.

Elin Brend Bjørhei har bloggen Bokelskerinnen og er lidenskapelig bokelsker. Til daglig skriver hun serieromaner for Cappelen Damm, er frilans manuskonsulent, frilansjournalist og bokanmelder på Bok365.no.

Christian Skrede er sjef for Eldorado bokhandel i Oslo, som er Nordens største bokhandel. Han har en forkjærlighet for historiske romaner og for tynne bøker.

BLOGGEREN: Elin Brend Bjørhei driver bloggen Bokelskerinnen. FOTO: Privat.
BLOGGEREN: Elin Brend Bjørhei driver bloggen Bokelskerinnen. FOTO: Privat.

Hva er vel bedre enn å krype sammen i go'stolen med en bok når julefreden endelig har senket seg? Om du låner den på biblioteket, får den i gave eller kjøper den til deg selv, er uten betydning.

Her er innsidertips til virkelige gode leseropplevelser, i en herlig blanding av årets beste bøker, de med jul som tema og evigunge klassikere.

Gode bøker å lese i jula

BIBLIOTEKAREN

Kristin Marja Baldursdottir:  Karitas + Kaos på lerret. Handlingen foregår på 1900-tallet og er medrivende lesning om storfamilien, kjærligheten og kunsten. Bøkene er fylt av morsomme beskrivelser av de fargerike familiemedlemmene og av konfliktene dem i mellom, og av vakre og rå naturbeskrivelser.

Lungu, Dan: Jeg er ei kommunistkjerring.  Vesten jublet da Ceausescu falt i 1989, men hvordan opplevdes det for den jevne rumener? Boken som er enkel og medrivende å lese, gir et bilde på Romania før og etter Ceausescu. Den gir forståelse for rumenernes hverdagsliv på en til tider svært morsom måte.

Åsa Hellberg: Sonjas siste vilje. De siste årene har det kommet flere feelgood-romaner fra Sverige. Denne gangen handler det om fire venninner i 40–50 årene. Dette er en enkel og lettlest pageturner, en romantisk komedie å drømme seg bort i. Det er aldri for sent å starte nye liv – noen millioner på kjøpet kan kommer godt med.

BLOGGEREN

Hannah Kent: Begravelsesriter.  Teknisk sett leste jeg denne i fjor, men den ble utgitt på norsk i høst. En fantastisk gripende og særdeles velskrevet historisk roman som gjør stort inntrykk.

Bjarte Breiteig: Mine fem år som far.  Denne leser jeg for øyeblikket, og jeg synes den er veldig god, men litt uhyggelig.

Ida Hegazi Høyer: Unnskyld.  Samtlige norske bokbloggere som har lest denne romanen skryter den opp i skyene og nevner den som årets høydepunkt.

Frank Bill: Forbrytelser i Southern Indiana.  Utkom for noen år siden. Bill skriver rått, edgy og med en helt særegen røst. Sjekk også ut romanen Donnybrook som kom i høst.

Sissel Verøyvik: Rakels bok . En fin fortelling om en del av krigshistorien som ikke er så kjent. Saras nøkkel møter Den glemte hagen.

BOKHANDLEREN

Tom Reiss: Den svarte greven: Napoleons rival og den virkelige greven.  Dette er historien om den franske revolusjonens største og mest populære hærfører, Napoleons rival og den virkelige greven av Monte Cristo: General Alex Dumas. Storslagen bok, hentet direkte fra virkeligheten.

David Grossmann: Falt ut av tiden. En bok om det viktigste og vanskeligste av alle menneskets eksistensielle problemer: Døden. En intens, gripende og medmenneskelig bok.

Tine Sir: Jeg tror bestemor lå med Frank Zappa. En sjarmerende og rørende historie om kvinnen som dro fra mann og barn til Oslo for å jobbe på bar sommeren 1973. Sommernettene var varme, i byen lå det spenning, og hva skjedde det egentlig da Frank Zappa spilte på Kalvøya?

Peer Gynt: Tegneserieroman.  Illustrert av Geir Moen/ Manus Mairowitz. En helt ny måte å lese, oppleve og ikke minst forstå Peer Gynt på. En unik tegneserieroman som engasjerer alle aldersgrupper, og gir oss en ny & artig synsvinkel på Ibsens store drama.

BIBLIOTEKARENS FAVORITTER: Dette er bibliotekarens beste tips for årets bøker. FOTO: Forlagene
BIBLIOTEKARENS FAVORITTER: Dette er bibliotekarens beste tips for årets bøker. FOTO: Forlagene

Klassikere

BIBLIOTEKAREN

BIBLIOTEKSJEFEN: Karen Sletten Henriksen jobber på Fetsund folkebibliotek. FOTO: Privat.
BIBLIOTEKSJEFEN: Karen Sletten Henriksen jobber på Fetsund folkebibliotek. FOTO: Privat.

- Blant julens klassikere finnes mange godbiter, noen kortere stykker og noveller som kan egne seg til blant annet høytlesning, og andre lengre fortellinger. Felles for dem alle er at de gjennom generasjonene har blitt en del vår jul- og førjulsfeiring. Et julekvad av Charles Dickens og Tante Pose av Gabriel Scott er fortellinger som i dag kanskje er aller best kjent gjennom filmmediet, og som mange av oss ser hvert eneste år.

Barbara Ring: Itte no knussel   Historien om Marte Svennerud og hennes legendariske utsagn: «Je tar alle sju. Itte no knussel» Mange kjenner utsagnet, men husker ikke fortellingen, og navnet på forfatteren. Derfor krediteres mange andre forfattere for denne varme og fornøyelige fortellingen.

H. C Andersen: Grantreet  (1845) Jeg vil slå et slag for Det lille, vakre treet som sto i skogen og ønsket det var stort som de andre. Ja vi ønsker oss vel over på andre siden av gjerdet noen og enhver. Historien følger treet inn i stuen som staselig pyntet juletre, gjennom julens selskaper og treets stadige drømmer om en annen tilværelse.

BLOGGEREN
Knut Hamsun: Victoria.  Ulykkelig kjærlighet på tvers av klasser og stand. Både språk og historie grep meg.

William Golding: Fluenes Herre.  En urovekkende og nifs roman. Den er godt skildret og krypende ekkel, og stadig like aktuell.

Shirley Jackson: The Haunting of Hill House. En av de beste spøkelseshistoriene jeg har lest, og en av de beste innledningene i en bok.

Emily Bronte: Stormfulle høyder.  En besettende bok som både tiltrakk og frastøtte meg. Jeg tenkte på boken lenge etter at siste setning var lest.

Oscar Wilde: Bildet av Dorian Gray.  Boken har et fantastisk språk, og jeg leser den gjerne igjen og igjen. Fortsatt like aktuell.

BOKHANDLEREN

John Steinbeck: Øst for eden. Over tre generasjoner oppfyller familien Trask den bibelske myten om Kain og Abel. Steinbeck forsøker å trenge ned i de dypeste lagene av sinnet, der hvor selvbedrag slåss mot selvinnsikt.

Fred Uhlman: Forsoningen. Dette er en gripende skildring av et vennskap, en forbrødring. Romanen forteller også om makt og avmakt i et gryende Hitler-Tyskland.

George Orwell: Animal farm. Briljant satire med åpenbare politiske paralleller om korrumperende påvirkning av makt. En av de viktigste bøkene som er skrevet noensinne.

Karen Blixen: Den afrikanske farmen.  Blixen en av de aller største fortellerne. Den afrikanske farmen, er et av skandinavisk litteraturs største klassiske verk. En besettende og klok historie, fortalt om og av en sterk kvinne.

Med jul som tema

BIBLIOTEKAREN

BOKHANDLEREN: Christian Skrede er sjef på Eldorado bokhandel i Oslo. FOTO: Privat.
BOKHANDLEREN: Christian Skrede er sjef på Eldorado bokhandel i Oslo. FOTO: Privat.
ÅRETS LESEROPPLEVELSER: Dette er bokhandlerens favoritter. FOTO: Forlagene
ÅRETS LESEROPPLEVELSER: Dette er bokhandlerens favoritter. FOTO: Forlagene

Hulda Garborg: Jul i krinolinenes tid.  Fortellingen skildrer juleforberedelsene på en gård i slaktetida. Det bugner av kjøttberg, det er trau med kvalmtluktende søtt blod og duft av krydder fra messingmorteren. Vil man lese mer enn bare denne novellen om kapteinen på Kjølstad, så gå til biblioteket og lån Huldas roman Mens dansen gaar.

Karin B. Perssen: Julebrevpikene. Magnhild og venninnegjengen skaper en liten juleaksjon, en motstandsbevegelse kalt: Ærlige julebrev. Dette er et opprør mot den perfekte fasaden vi strever å få til i våre travle liv. Hele bygda trekkes inn i bevegelsen og opprøret vekker interesse over hele landet. Dette er en humoristisk fortelling til ettertanke.

BLOGGEREN

Charles Dickens: A Christmas Carol. Ingen over, ingen ved siden. Den ultimate julefortellingen.

Levi Henriksen: Hjem til jul.  Novellesamling med historier som berører.

Harry Potter – serien av J.K. Rowling . Ikke den typiske juleboken, men finnes det en mer perfekt tid å lese Harry Potter enn i julen, når magien er på sitt høyeste?

BOKHANDLEREN

Rune Johansen: Glade jul. En liten fotobok, hvor Rune Johansen gir deg et kjærlig skråblikk på den særnorske julen. Underfundig og fin.

Kjell Aukrust: Lydvigs jul (lydbok).  Hør en bok i jula. Ludvigs jul er en samling med varme og humoristiske fortellinger, lest av Toralv Maurstad. Gir garantert julestemning for hele familien.

Karin Bjørset Persen: Julebrevpikene. Humoristisk lesning i julen for oss som er lei av fasadegnikking og overdrevne perfekte Facebook-oppdateringer om «skjønne barn og sprøstekte krumkaker» En befriende herlig bok, som bør leses før julestresset tar oss.

Maria Lang: Mord på kirkegården. Julefreden er i ferd med å senke seg over en snødekt prestegård. Men da bygdas kjøpmann blir funnet drept forsvinner idyllen brått. Dette er en klassisk krimgåte fra svensk 1950-tallsmiljø, hvor forfatteren elegant trollbinder leseren.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning