Fordeler ved å være singel

Fordeler ved å være singel

Alle har godt av å være sjåfør i eget liv, mener psykolog.

SINGEL: Du lærer deg å bli selvstendig - og har ofte bedre forhold til venner og familie.
SINGEL: Du lærer deg å bli selvstendig - og har ofte bedre forhold til venner og familie. Foto: FOTO: GettyImages
Publisert Oppdatert

– Jeg tror i det store og hele at single på sikt blir mer selvstendige enn dem som alltid lever i parforhold, sier psykologspesialist Eva Tryti. Hun har bred erfaring med blant annet individuellterapi og par- og familieterapi.

I dag slapp SSB tall som viser at 37,5 prosent av befolkningen i Norge er aleneboende. Bor du alene i dag, er du med andre ord i godt selskap. Og det gir deg styrker som de som bor sammen med en kjæreste går glipp av.

Det å bo alene har nemlig noen helt klare fordeler, i følge parterapaut Tryti. Hvis du aldri har bodd alene, lærer du deg heller ikke å takle vonde dager, og du har lettere for å bli avhengig av et annet menneske ved å gjentatte ganger lene deg mot personen når ting blir tøft.

- En av de viktigste faktorene for å ha det bra når du bor alene, er sosiale, nære bånd og gode relasjoner til andre mennesker, som venner og familie, sier forsker ved Folkehelseinstituttet, Ragnhild Bang Nes. Nes er psykolog, og jobber som forsker, primært med livskvalitet og psykisk helse som tema.

Fordeler ved å være singel

Hvis du er blant dem som tenker at folk som bor med kjæresten sin har det så mye bedre enn deg, burde du med andre ord lese videre.

Forskerne Naomi Gerstel ved universitetet i Massachusetts og Natalia Sarkisian ved Boston College analyserte to nasjonale undersøkelser i USA og fant at single er mer oppmerksomme på søsken, foreldre, venner og naboer sammenlignet med mennesker som er gift. Single bruker mer tid enn ektepar på å ringe, skrive til og besøke venner, og de var også flinkere til å gi venner og naboer emosjonell støtte og praktisk hjelp i hverdagen. 

Det er en stor fordel, ikke bare sosialt, men også rent fysisk for helsen din.

Tidligere har nemlig forskere ved Brigham Young University, og the University of North Carolina samlet funn fra 148 studier om helse og sosiale relasjoner, og konkludert med at de av oss som har få og dårlige relasjoner hadde 50 prosent høyere risiko for dødsfall innen en periode på 7,5 år enn de som har mange andre mennesker knyttet til seg. Studien hadde data fra 300 000 kvinner og menn fra hele den vestlige verden, og disse 7,5 årene er gjennomsnittet for oppfølgingsperioden til de ulike studiene. Det betyr at ensomhet har en betydelig helsemessig risiko for den det gjelder, og at verdien av venner er stor.

- Mitt inntrykk er at venner er blitt viktigere, og mange forventer at det holdes tettere kontakt. Men den største fordelen ved å være alene, er at du blir selvstendig, legger psykologspesialisten.

Gode vennskap

I mange år nå har antall aleneboende økt. Dette skyldes at unge flyttet hjemmefra tidligere, etablerte seg senere, og det var økning i samlivsbrudd. Nå ser denne trenden ut til å snu. Ifølge de nye tallene fra SSB topper nå Vardø listen med flest aleneboere, mens Oslo kommer som nummer fire på lista.

I Oslo har antall aleneboere gått ned de siste årene.

- Det kan blant annet skyldes økonomi. Flere velger å dele bolig, forteller seniorrådgiver for personstatistikk hos Statistisk sentralbyrå, Andreas Falnes-Dalheim.

- Det er mye sosial trening å bo i kollektiv. Du lærer å leve med andre og å samarbeide. Du trener jo for så vidt på samliv der også, en krangler gjerne om oppvasken i kollektiv så vel som i samliv, sier Tryti.

Nes er enig. Hun legger til at alle kan ha godt av å være sjåfør i eget liv.

Selvvalgt singel

Tryti påpeker at en del er single helt selvvalgt. De studerer, trener på høyt nivå eller jobber knallhardt med store karriereambisjoner.

- Så får de jo gjort bra ting, og viser selvstendighet. Hvis du vil noen vei i dag, er det ofte slik du må prioritere.

Det er altså på høy tid å knuse myten om at single må være ulykkelige. Nes understreker at det for single finnes mange muligheter for å være sosial.

- Det er viktig for oss mennesker å være sosiale og del av et fellesskap. Delta i samfunnet og vær sammen med venner og familie. Fokuser på muligheter, og dyrk de sosiale relasjonene du har.

For å bli selvstendig, kjent med seg selv, og lære å takle tyngre perioder, er det nemlig lurt å være litt alene.

- Du må lære deg alle de praktiske tingene, og vite at du klarer deg alene. Bare det er en slags mestringsfølelse, sier Tryti.

Nes legger til at å erfare å bo alene, og mestre både økonomi, hushold og kanskje litt ensomhet, er viktig for enhver. Gjerne tidlig i livet.

- Det kan gi deg en trygghet at du har klart deg selv både rent praktisk, men også emosjonelt. Det er viktig både for livs- og mestringserfaring.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning