Julegavetips til kjæresten

- Dropp sexleketøyet

For all del, ikke gi han dette til jul.

JULEGAVE FRA DAMA: Hverken Jonas, Johannes og Martin ønsker seg rynkekrem, boksere eller noe som tyder på at de må forandre seg. FOTO: Jenny Mina Rødahl
JULEGAVE FRA DAMA: Hverken Jonas, Johannes og Martin ønsker seg rynkekrem, boksere eller noe som tyder på at de må forandre seg. FOTO: Jenny Mina Rødahl
Publisert Oppdatert

Lurer du på hva du skal gi til kjæresten din i julegave?

Det er et par ting du i hvert fall ikke bør gi til kjæresten din.

- Dropp sexleketøyet

- Det kan være lurt at kjæresten din sier hva han ønsker seg først. Eller så kan du gi han penger eller gavekort.

- Det er jo mulig å skaffe seg alt man vil ha selv i dag.

Det sier Margrete Wiede Aasland, Spesialist i sexologisk rådgivning i DL for Institutt for pedagogisk sexologi og terapi.

- Jeg var gift med en mann som aldri ønsket seg noe, og sa lunkent "den var fin", og la det innerst i skapet.

I år skal sexologen gi sokker og slips.

- Ikke gi han sexy undertøy eller sexleketøy om du har en partner som ikke liker det.

Aasland legger til:

- Men en weekend, en massasje, en kino-date, et kafé- eller restaurantbesøk eller en god middag derimot vil vel de fleste bli glade for?

Guttas meninger

Kvinneguiden tok en prat med et par unge menn for å høre deres tanker rundt julegaveønsker.

- Hva er det verste du kan få i julegave av kjæresten?

Martin:

- Jeg vil helst slippe å få noe som tyder på at jeg må forandre meg. Klær som jeg misliker, for eksempel. Her setter jeg pris på at det følger med byttelapp sammen med plaggene. Jeg får stort sett sokker hvert år uansett.

Johannes:

- Et billig skjerf fra H&M. Eller "Bli bedre til"-bøker. Da blir jeg sur. Det er også unødvendig å gi sokker og boksere i julegave. Da kan hun heller si ifra underveis i forholdet at jeg trenger nye. Det er også noe jeg kan kjøpe selv.

Jonas:

- Rynkekrem er ikke på ønskelisten. Heller ikke bøker om å bli i bedre form, eller hvordan jeg kan få six-pack raskest.

Roy, Thomas og Nikolai:

- Klesplagg er kjedelig å få. I hvert fall fordi hun forventer at jeg skal bruke de når hun er i nærheten. Eller gaver som hun egentlig vil ha selv, som for eksempel en kjøkkenmaskin. Hjemmespa-produkter står heller ikke øverst på ønskelisten i år.

DROPP DISSE JULEGAVENE: Ikke gi han sexleketøy, kjøkkenmaskin eller rynkekrem, mener Roy, Thomas og Nikolai. FOTO: Jenny Mina Rødahl
DROPP DISSE JULEGAVENE: Ikke gi han sexleketøy, kjøkkenmaskin eller rynkekrem, mener Roy, Thomas og Nikolai. FOTO: Jenny Mina Rødahl

Skuffet over gaven?

- Skuffelser eller krenkelser oppstår som oftest når du tillegger den andre negative intensjoner.

Det sier Kristi J. Solheim, familieterapeut i Prat; Samtale og veiledningssenter AS.

- Det kan være at du ikke føler deg viktig, at den andre ikke bryr seg eller ikke er interessert i hva som er viktig for deg.

I følge Solheim kan det kan være tegn på at det er litt "uorden" i relasjonen og at dette må avklares.

- Hvis dere heller ikke har avklart litt forventninger til hverandre både i forhold til hva dere ønsker dere og hvilken prisklasse dere skal kjøpe til hverandre, kan skuffelser oppstå. Noen ganger også krenkelser, sier Solheim.

- At ikke alt er perfekt bør alle tåle, så litt skuffelse bør du klare å takle. Krenkelse blir mer alvorlig og da handler det oftest om selve relasjonen og ikke bare skuffelsen over gaven.

Sørg for godt forhåndsarbeid

I følge terapeuten gjør du det viktigste arbeidet på forhånd.

- Hvis relasjonen er i orden og forventningene avklart, kan dere nesten si hva som helst til hverandre uten at det gjør så mye.

Da vil det handle om temaet og ikke relasjonen eller fantasier om negative intensjoner hos hverandre.

Et eksempel:

- Hvis du har ønsket deg nye ski og får noen som er røde i stedet for blå slik du hadde sett for deg, kan du enkelt takke for skiene og si at du er kjempeglad for dem, men vil se om det er mulig å få tak i blå i stedet for røde.

- De fleste kvinner vil kunne ta det helt greit hvis det ikke ligger noe og gnager der som får deg til å tenke "typisk, han er aldri fornøyd, det er aldri godt nok", sier Solheim.

Ha en god kommunikasjon

Det er viktig med god kommunikasjon dersom du blir skuffet over julegaven, mener Solheim.

Dette ønsker han seg

I følge Amerikas ledende nettsted for menn, Askmen.com, er dette julegavene gutta setter størst pris på:

 • Spill til Xbox og PS3
 • Playstation
 • Kamera
 • Hansker i god kvalitet
 • Cocktail-shaker gavesett
 • En flott klokke
 • Bluetooth-høyttalere
 • Skjeggtrimmer
 • Whiskeyglass
 • Pulsklokke
 • Ryggsekk

Her er ni gode råd fra terapeuten:

 • Snakk ut fra deg selv. For eksempel: "jeg ble litt skuffet, jeg hadde ønsket meg veldig ... og ikke dette."
 • Unngå negative karaktrestikker av den andre. For eksempel "du kan ikke ha mye peiling hvis du trodde..."
 • Unngå dobbeltbudsskap. Kroppsspråk virker sterkere enn ord: fine ord nytter ikke dersom du har et irritert kroppsspråk. Kroppsspråket kan du ikke styre fullt og helt, blir du skuffet så kan det være bedre å si: "oi nå ble jeg overrasket, dette hadde jeg ikke forventet", enn å si "nå ble jeg kjempeglad", samtidig med at du sender noen illsinte blikk til din partner.
 • Hvis du blir helt overveldet av følelser? Da kan det være lurt å roe deg ned litt før du sier noe om det.
 • Gi enkle, tydelige budskap. Masse innpakning forvirrer mer enn det oppklarer.
 • Vær litt nysgjerrig på hva den andre hadde tenkt. Kanskje du blir positivt overrasket over at hun eller han hadde tenkt noe positivt da hun valgte akkurat denne gaven og da kan opplevelsen snu.
 • La tvilen komme tiltalte til gode. De fleste vil godt og spesielt i julen. Det er ikke alltid vi klarer det perfekt. Hvor mye skal vi la det ødelegge?
 • Tenk litt annerledes! For eksempel: "dette er en gave, noe du er heldig som får, det er ikke en bestilling, det ordner du selv." Da kan du kanskje kjenne takknemlighet heller enn skuffelse. Pass i alle fall på at du viser takknemlighet for at din partner bryr seg om å kjøpe noe til deg.

- Så er det noe med at du kan ikke si noe negativt og forvente at den andre ikke skal bli skuffet. Det må du leve med.

Det er bedre at du blir litt skuffet og litt irritert og kjenner at relasjonen tåler det, enn at du lar være å si noe enn at du samler opp og mye kommer ut på en gang.

- Det er vanskelig å håndtere for begge parter, avslutter Solheim.

10 billige gaver til kjæresten din

Nettsteder awomenstalk.com har listet opp 10 julegaver som ikke er altfor dyre:

1. Bilde i en fin ramme: Finn et flott bilde av dere to og sett det i en ramme. En fin ramme kan koste så lite som ti kroner.

2. Bilde av deg selv: Hvis du ikke er for sjenert, be en nær venn ta noen smakfulle boudoir-bilder av deg. Hold det rent, men sexy. Skriv ut de beste bildene og lim de inn i et lite fotoalbum eller brenn de på en CD. Uansett, bilder av deg kommer garantert til å varme hjertet hans (og andre deler!).

3. Kupongbok: Enten dere nettopp har startet og date eller har vært sammen lenge, er en kupongbok en fin måte å gi en gave som du også får god nytte av. Kupongene kan være håndlaget eller skrives ut, og kan være for eksempel "ryggmassasje" eller "en hel fotballdag". Vær kreativ!

4. Skjem han bort: Lag en hjemmelaget fotskrubb og gi ham en hjemme-pedikyr med fotmassasje. Sørg for ikke å bruke en krem som lukter jenteparfyme.

5. Billetter til kamp: Hvis han har et favorittlag innen en type sportsgren, kan du sannsynligvis finne rimelige billetter til en treningskamp eller lignende.

6. Kino: Ta han med på kino og spander popcorn, brus og godteri. La han velge filmen. Uansett hvor latterlig, voldelig eller skremmende filmen er, bør du helst late som at du nyter det.

7. Gavekort på lokalpuben: Hvis kjæresten din har en favoritt-pub der han henger med kameratene sine, kan du gi han et gavekort til prisen av to eller tre halvlitere. Inkluder et notat som oppmuntrer han til å tilbringe en natt ute med kompisene sine.

8. Ta han med på skøyter: Her får dere mye moro! Ta han med til skøytebanen. Ha på deg en søt lue og imponer han med dine skøyteferdigheter. Etterpå spanderer du kakao.

9. Gjør rent for han: Vask leiligheten hans hvis han bor alene, eller foran han hvis dere bor sammen. Om du føler deg ekstra sjenerøs, gjør du rent i undertøy.

GAVEKORT PÅ PUBEN: Hvis kjæresten din har en favoritt-pub der han henger med kameratene sine, kan du gi han et gavekort til prisen av to eller tre halvlitere. Inkluder et notat som oppmuntrer han til å tilbringe en natt ute med kompisene sine, tipser awomenstalk.com. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
GAVEKORT PÅ PUBEN: Hvis kjæresten din har en favoritt-pub der han henger med kameratene sine, kan du gi han et gavekort til prisen av to eller tre halvlitere. Inkluder et notat som oppmuntrer han til å tilbringe en natt ute med kompisene sine, tipser awomenstalk.com. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

10. Lag favorittretten hans: Du vet hva de sier, "veien til en manns hjerte er gjennom magen hans." Inviter på middag og overrask han ved å lage hans favorittrett. Selv om du ikke er den beste kokk, vil han elske at du har gjort en innsats for å lage noe han liker. Hvis du ikke kan lage en hel hovedrett, hva med å lage hans favorittdessert?

Les også:

Dette kan du gi ham i julegave

12 «i siste liten»-gaver til mannen

Disse julegavene er nesten 4000,- billigere på nett

HET VASK I JULEGAVE: Hva med å gi han en husrengjøring i julegave? Billigere får du det ikke, mener nettstedet awomenstalk.com. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
HET VASK I JULEGAVE: Hva med å gi han en husrengjøring i julegave? Billigere får du det ikke, mener nettstedet awomenstalk.com. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Foto: lev dolgachov

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning