Dette gjør du gratis i London

Storbyferie uten å bruke en krone? Jo da, det går an

Nyt, se, opplev og slapp av i storbyfavoritten London - helt uten å måtte betale for det.

KLATRE OPP: Det koster ingenting å ta deg de 300+ trappetrinnene opp til toppen av Big Ben.
KLATRE OPP: Det koster ingenting å ta deg de 300+ trappetrinnene opp til toppen av Big Ben. Foto: FOTO: Visitlondon.com
Publisert Oppdatert

De aller fleste kan si seg enige om at London ikke er en billig by å besøke. En storbytur til den populære hovedstaden innebærer ikke bare flybilletter, men også noen av verdens dyreste hotellrom, mat og drikke som ikke er spesielt billig, og gjerne også noen timer med shopping på gigantiske varemagasiner og spennende småbutikker.

Men ifølge den britiske avisen the Guardian trenger du faktisk ikke fortvile om feriebudsjettet er litt stramt når du besøker London. Det finnes nemlig en hel rekke utflukter, aktiviteter og attraksjoner du kan få med deg i denne byen - helt uten at det koster deg ett eneste pund.

Museer du bør se

1. Grant Museum of Zoology

Dette lille museet fungerer som et studiesenter for zoologistudenter ved University College London, men er også åpent for offentligheten. Her finner du alskens rare ting å se på, noe som gjør museet spennende for barn. Museet er også kjent for å vise gamle filmer hvor dyr eller monster har hovedrollene, og da gjerne med vin-servering til.

Adr: 21 University Street

2. British Museum

Dette museet er så kjent at man uten problemer kunne betalt inngangsbillett. Så se på det som en bonus at det er helt gratis. Få med deg Elgin Marbles som opprinnelig stod i Athens Pantheon. Beregn en dag til dette museet, her finner du kunst og skatter fra nesten alle kjente sivilisasjoner på jorden.

Adr: Great Russell Street

STORBYFAVORITT: London er en av nordmenns store feriefavoritter. Og med denne guiden trenger ikke ferien å koste en formue.
STORBYFAVORITT: London er en av nordmenns store feriefavoritter. Og med denne guiden trenger ikke ferien å koste en formue. Foto: FOTO: Globalconferance.eu
THE BRITISH MUSEUM: Her bør du sette av en hel dag.
THE BRITISH MUSEUM: Her bør du sette av en hel dag. Foto: FOTO: The British Museum

3. Tate Modern

Tate Modern er ikke gammelt, men har på sine vel 10 år allerede rukket å etablere seg som et av verdens beste museer for moderne kunst. Museet ligger i det som en gang var kraftstasjonen Bankside Power Station, designet av Sir Giles Gilbert Scott. Her ser du moderne kunst fra 1900 og utover til i dag. En ny fløy av museet er for øyeblikket under konstruksjon.

Adr: Bankside

4. National Portrait Gallery

Her får du med deg portretter av alt fra Henry VIII og utover til dagens kongelige - som det mye omdiskuterte maleriet av Hennes Kongelige Høyhet Hertuginnen av Cambridge - og også andre kjendiser. Få med deg utsikten til hele West End fra kafeen i toppetasjen.

Adr: 2 St Martin's Place

5. Serpentine Gallery

Midt i vakre grønne Kensington Gardens finner du dette galleriet, som så absolutt er verdt et besøk. Her henger verk av alt fra Damien Hirst til Jeff Koons, og om sommeren finner du også museets Summer Pavilion i tilknytning til galleriet, hvor du kan få med deg utendørs-kino og andre kulturelle innslag.

Adr: Kensington Gardens

Ikke gå glipp av disse

TATE MODERN: Dette museet er kjent som et av de beste i verden. Ikke glem å ta turen innom, det koster ingenting å komme inn.
TATE MODERN: Dette museet er kjent som et av de beste i verden. Ikke glem å ta turen innom, det koster ingenting å komme inn. Foto: FOTO: Londontown.com

1. Somerset House

Nyttig på nett

 • britishmuseum.org
 • tate.org.uk
 • npg.org.uk
 • serpentinegalleries.org/
 • somersethouse.org.uk
 • hrp.org.uk/TowerOfLondon
 • spitalfieldscityfarm.org
 • visitlondon.com
 • nhm.ac.uk
 • sciencemuseum.org.uk
 • timeout.com/london
 • boroughmarket.org.uk
 • royal.gov.uk
 • parliament.uk

Vakre Somerset House kan du besøke sommer som vinter. Den store gårdsplassen og enorme Georgianske bygningen har utsikt over Themsen fra balkongen og et lite, men velkjent, galleri i kjelleren. I sommerhalvåret er det de dansende fontene på gårdsplassen du bør få med deg, mens på vinteren er hele gårdsplassen gjort om til skøytebane, og er et populært utfluktsted for Londons lokalbefolkning på jakt etter vinter- og julestemning.

Adr: The Strand

2. Postman's Park

Denne mini-parken som ligger innenfor området Square Mile dukker alltid opp på lister over "hemmelige" steder man bør besøke i London. Parken ligger inne i det som er et minnesmerke over mennesker som døde i forsøk på å hjelpe andre, og ble grunnlagt i år 1900 av George Frederic Watts. Nylig ble minnesveggen oppdatert for første gang på 78 år, og inkluderer nå engelskmannen Leigh Pitt, som døde i 2007 mens han forsøkte å redde et barn fra å drukne.

Adr: King Edward Street

3. Ceremony of the Keys

I 700 år, hver eneste kveld, har vaktene ved Tower of London utført det verdenskjente "Ceremony of the Keys" ritualet når portene lukkes for kvelden. Ikke en eneste gang har semonien blitt verken forsinket eller avlyst. Om du har lyst til å være tilskuer til dette "showet" må du søke skriftlig til følgende adresse: Ceremony of the Keys Office, Tower of London, London, EC3N 4AB.

Adr: Tower of London

4. Temple Church

Alle som er fan av Dan Browns Da Vinci Koden kjenner til denne lille kirken - som er datert helt tilbake til 1100-tallet. Kirken, som ligger midt mellom travle Fleet Street og elven Themsen nede i City, ble bygget for å være Tempelriddernes engelske hovedkvarter.

Adr: Temple, London

5. Klatre til toppen av Big Ben

Visste du at du kan klatre opp alle 334 trappetrinnene til toppen av Big Ben - og høre Great Bell som selve klokken kalles - ringe på nært hold? Utsikten over London er vel verdt slitet.

Adr: Westminster

6. Alfie's Antiques Market

Dette kjente markedet i Marylebone er et must for alle som elsker antikke, vintage og også mer moderne møbler. Åpent 10-18 tirsdag til lørdag.

Adr: 13-25 Church St.

7. Columbia Road Flower Market

Hver eneste søndag, uansett vær, finner du et blomsterhav i alle regnbuens farger på dette kjente blomstermarkedet i East End. Det koster noen pund å kjøpe med deg en blomsterbukett, men det er helt gratis å bare vandre rundt og beundre alt selgerne har å by på.

Adr: Columbia Rd

8. Vaktbytte på Buckingham Palace

Jo da, alle andre turister dukker opp for å se på det samme, men det er likevel en opplevelse du burde få med deg om du er i London. Fra mai til juli er det vaktskifte hver dag klokken 11.30, mens resten av året kan man se denne sermonien på mandager, onsdager, fredager og søndager.

Adr: City of Westminster

9. Portobello Road Antiques Market

Tilbring en dag med å vandre nedover Portobello Road i bydelen Notting Hill og få med deg det kjente markedet som dukker opp hver lørdag.

Adr: Portobello Road

Best med barn

1. Spitalfields City Farm

SOMERSET HOUSE: Besøk vakre Somerset House når du er i London - det er helt gratis.
SOMERSET HOUSE: Besøk vakre Somerset House når du er i London - det er helt gratis. Foto: FOTO: Wikimedia Commons

London har faktisk mer enn et titalls by-bondegårder spredt utover de indre bydelene - boroughs. På disse små-gårdene kan du se og lære og kjenne mange ulike gårdsdyr og få en smak av bondelandet midt i byen.

Spitalfields City Farm er en av de mest sentralt beliggende av disse, og arrangerer hvert år et nokså kjent geite-løp, Cambridge Goat Race, som tar plass på samme dag som båt-racet med nesten samme navn.

Adr: Buxton St.

2. Crystal Palace Park

Dette høyt elskede uteområdet tar navnet sitt fra glass-slottet som stod på vestsiden av parken helt til det brant ned i 1936. Glasshuset var opprinnelig bygget til Hyde Park, for å være en del av Verdensutstillingen i 1851, men ble flyttet til Sydenham året etter.

Få med deg innsjøen midt i parken med dinosaur-skulpturer i full størrelse, som faktisk kom på plass allerede i 1852, og er de eldste statuene av denne typen i verden. Resten av parken er en hyggelig blanding åpne sletter, skogsområder, en sportsstadium og andre familievennlige fasiliteter.

Adr: Sydenham

3. Natural History Museum

Hit drar du for å se på de kjente dinosaur-utstillingene - som er gipsmodeller av sine levende brødre. Men museet har også mer å by på enn utdødde dyr. Her finner du blant annet et mineral-galleri, en modell av en blåhval i full størrelse og en hel fløy der du kan lære om geologi.

Adr: Cromwell Road

4. Science Museum

Mange tenker kanskje at dette museet dedikert til vitenskap er beregnet bare på barn, men selv om museet absolutt er svært barne- og familieorientert, finnes det nok av ting å se på for voksne også. Making the Modern World-galleriet har en imponerende samling dingser og deler, som for eksempel Apollo 10, Stephenson's Rocket, Crick og Watsons modell av DNA og Charles Babbages motor.

Adr: Exhibition Road

5. V&A Museum of Childhood

Dette museet er et must om du reiser med barn, og er hjem til en av verdens største og beste samlinger av leker, dukkehus, spill og kostymer. V&A Museum of Childhood har samlet på barneleker siden 1872, og fortsetter å gjøre det den dag i dag. Du finner for eksempel en imponerende samling Barbie dukker, historiske teddybjørner og dukker som er flere tusen år gamle.

Museet arrangerer ofte work-shops, lesestunder og andre aktiviteter for barn, da gjerne i helgene. Sjekk nettsiden deres for mer info.

Adr: Cambridge Heath Rd.

6. Diana, Princess of Wales Memorial Playground

Diana, Princess of Wales' Memorial Playground lekeplassen er kanskje den beste utendørslekeplassen i hele London, og barnas soleklare favoritt i parken Kensington Gardens. Her finner du et gigantisk sjørøverskip som ligger trygt plassert på en egen strand, et tepee-telt område og en tretopphus-landsby med taustiger, sklier og hemmelige gangveier.

Mange av attraksjonene på lekeplassen er designet for å være brukervennlige for barn med ulike handicap og som sitter i rullestol. Voksne slipper bare inn i følge med barn. Kafeen ved lekeplassen har en fantastisk barnemeny og serverer Londons beste soft-is.

Adr: Kensington Gardens

Grønne og gratis - parker i London

Å tilbringe noen timer i en - eller flere - av Londons grønne lunger er noe som burde stå på timeplanen for ethvert besøk til byen. Enten du satser på de store og kjente parkene, eller de mange og mer lokale parkene i de ulike bydeler og nabolag, kommer du helt sikkert til å finne din favoritt - helt uten å måtte ta frem lommeboken. Og som man sier; det beste i livet er jo faktisk gratis.

1. Hyde Park

FOR BARNA: Små reisekamerater kommer til å elske denne lekeplassen i Kensington Gardens.
FOR BARNA: Små reisekamerater kommer til å elske denne lekeplassen i Kensington Gardens. Foto: FOTO: Royalparks.org.uk
DINOSAURER: Disse spennende utstillingene finner du på Londons Natural History Museum.
DINOSAURER: Disse spennende utstillingene finner du på Londons Natural History Museum. Foto: FOTO: Natural History Museum

Londons kjente og kjære Hyde Park er en av de største byparkene i verden. Parken er hjem til over 4000 trær, en stor innsjø, enger, vakre blomsterhager og en lekeplass barna aldri har sett maken til.

Her kan du sole deg, svømme, padle, sykle, spille tennis, ri på hester og kjøre skateboard. Eller bare rett og slett sitte i gresset og glemme at du befinner deg midt i storbyen.

Parken har også to restauranter hvor du kan innta alt fra en tre-retters middag til en kopp kaffe om det er det du ønsker. Ikke gå glipp av vakre Serpentine Bridge, Diana Memorial Fountain og sist, men ikke minst, Speaker's Corner.

2. Hampstead Heath

Hampstead Heath som ligger nord i London er det perfekte sted å besøke om du skulle trenge en liten pause fra storbyens kjas og mas. Her finner du skogsområder, enger, små innsjøer og massevis av grønt gress og flotte piknik-områder. Parken har vært inspirasjon til mange sanger, bøker og også filmer, og befinner du deg her på en varm sommerdag, ja da kan det være fristende å ta en dukkert i en av Hampstead Ponds.

3. Regent Park

Denne parken, som ble designet i 1811, er det største utendørs sports- og friluftsområdet i London. Her kan du spille fotball, softball, rugby og cricket - for å nevne noe.

Gå ikke glipp av den vakre rosehagen og London Zoo, som du også finner her. (OBS: Dyrehagen er ikke gratis.)

Utendørsteatret har forestillinger nesten daglig fra mai til tidlig i september.

4. Battersea Park

Battersea Park ble åpnet av Dronning Victoria i 1858, og er absolutt et sted du burde besøke når du befinner deg i London. Her finner du - blant annet - et kunstgalleri (The Pump House), en dyrehage, en innsjø man kan kjøre båt på, en lekeplass og hemmelige hager.

5. St. James' Park

Denne parken, med kongelig, politisk og litterær tilknytning, ligger i hjertet av London, og like ved Buckingham Palace.

Få med deg matingen av pelikanene, som skjer hver dag klokken 14.30, og om du reiser med barn, er lekeplassen verdt et besøk.

6. Victoria Park

Midt mellom øst- og vest-London ligger Victoria Park, som opprinnelig var en kongelig park, men ble gjort offentlig i 1887. Lekeplassen her er viden kjent og du finner også dyr som dådyr, gjess og ekorn i parken. Om du er i London for å feire Halloween en gang, bør du få med deg fyrverkeriet fra denne parken.

7. Holland Park

Holland Park har en lang og spennende historie, og er en av Londons absolutt mest populære grønne lunger. Midt i parken finner du Holland House, som på 1800-tallet ble et møtested for politisk og litterære aktivister - Lord Byron brukte å være innom. Herskapshuset ble mye ødelagt av bomber under 2. Verdenskrig, men parken rundt er absolutt verdt et besøk. .

8. Kensington Gardens

Denne parken, som er hjem til Kensington Palace - hvor Prins William og Prinsesse Kate bor - er dekorert med flotte trær og vakre blomsterhager. Her finner du også den vakre italienske hagen, den kjente Peter Pan-statuen og galleriet Serpentine Gallery. Det finnes også to lekeplasser inne i parken.

9. Greenwhich Park

Greenwich er den eldste av de kongelige parkene i London. Parken er hjemmet til en flokk med vakre dådyr som gresser her og er et yndet fotoobjekt for besøkende. Fra toppen av høyden i parken har du en fantastisk utsikt ut over Themsen og sentrale London.

Parken er også en del av Greenwich World Heritage Site.

10. Primrose Hill

Primrose Hill er et høydedrag på nordsiden av Regent's Park og hjem til mang en kjendis, som blant annet Lily Allen, Agyness Deyn, Daniel Craig, Sienna Miller, Kate Moss og Jamie Oliver. Her er husprisene astronomiske, noe som sikkert har med både de kjente naboene og utsikten over hele London å gjøre.

Dette kan du også gjøre uten å betale

1. Gratis hårklipp

Hos noen av Londons beste - og dyreste - frisører kan du få deg en gratis hårklipp av en ivrig lærling. Og slapp av; du risikerer ikke å komme ut ugjenkjennelig. Lærlingene voktes over av en eller flere erfarne frisører.

Dette kan du blant annet få gjort hos kjendisfrisøren Hari's på King's Road, hvor lærlinger klipper deg gratis på mandags, tirsdags- og onsdagskvelder. Husk å booke god tid i forveien.

PRIMROSE HILL: Ta turen opp til Primrose Hill og nyt en picnic og utsikten over London.
PRIMROSE HILL: Ta turen opp til Primrose Hill og nyt en picnic og utsikten over London. Foto: FOTO: Visitlondon.com
PUST I BAKKEN: Nyt en spasertur i vakre Hyde Park - helt gratis.
PUST I BAKKEN: Nyt en spasertur i vakre Hyde Park - helt gratis. Foto: FOTO: Visitlondon.com

Nesten gratis gjelder hos Andrew Barton Salon på Henrietta Street og hos Brooks and Brooks i Bloomsbury. Hos Andrew Barton koster klipp, føn og farge vanligvis i overkant av 500 pund, mens en lærling vil kunne fikse frisyren din for den nette sum av 10 pund for samme jobben.

2. Gratis stand-up show

Reiseguiden TimeOut advarer om at ikke alle de gratis stand-up klubbene i London er like morsomme, men disse to anbefales: Angel Comedy og Free Until Famous.

3. Borough Market

Dette gigantiske og kjente matmarkedet har - tro det eller ei - eksistert i større eller mindre grad helt siden 1200-tallet. Den dag i dag er markedet fylt til randen av lokale produkter, fantastisk mat, turister, blomster, kjøkkensjefer og matbloggere. Markedet holder åpent torsdag til og med lørdag.

Adr: 8 Southwark St

4. Houses of Parliament

I Palace of Westminster, hvor du også finner Big Ben klokketårnet, sitter både House of Commons og House of Lords. Du må booke i forkant om du ønsker å være tilskuer på parlamentsdebatter.

Adr: Palace of Westminster

5. Ta inn synet av London Eye - fra bakken

Jo da, det koster noen pund å kjøre med dette enorme pariserhjulet - og mange argumenterer med at det er verdt prisen for en utsikt du sent vil glemme. Men hjulet er vakkert i seg selv, spesielt på kveldstid, og det koster ingen verdens ting å ta en spasertur rundt på South Bank og ta inn synet av den imponerende konstruksjonen.

Adr: Riverside Bldg, County Hall, Westminster Bridge Rd

Les også:

Slik unngår du denne turistfella

Dette betyr "uspesifisert"

Derfor skal du legge turen til Dublin

LONDON EYE: Det koster deg noen pund å reise med dette pariserhjulet, men å se på det fra bakken: Helt gratis.
LONDON EYE: Det koster deg noen pund å reise med dette pariserhjulet, men å se på det fra bakken: Helt gratis. Foto: FOTO: Wikimedia Commons
FOR MATELSKEREN: Besøk Borough Market om morgenen og la deg friste til å prøve fantastisk mat. Her kan du risikere å treffe på både Jamie Oliver og Nigella Lawson om du er heldig.
FOR MATELSKEREN: Besøk Borough Market om morgenen og la deg friste til å prøve fantastisk mat. Her kan du risikere å treffe på både Jamie Oliver og Nigella Lawson om du er heldig. Foto: FOTO: Borough Market

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen