Reiseguide Chicago

- Storbyferie til USA trenger ikke bety New York

Denne byen har 552 parker, 33 sandstrender, en skyline du aldri glemmer og storbystemning i bøtter og spann.

SJARMERENDE CHICAGO: Jo da, vi elsker New York. Men du kommer garantert til å falle for denne byen også.
SJARMERENDE CHICAGO: Jo da, vi elsker New York. Men du kommer garantert til å falle for denne byen også. Foto: FOTO: Visitchicago.com
Publisert Oppdatert

Det er mange nordmenn som har forelsket seg hodestups i New York City og reiser til denne fantastisk storbyen gang etter gang. Men det er ikke bare the Big Apple som kan by på skyskrapere, shopping, matopplevelser i verdensklasse, museer og gunstig dollarkurs.

I delstaten Illinois, ved bredden av innsjøen Lake Michigan, ligger Chicago, USAs tredje største by, og hjem til mer enn tre millioner innbyggere. Og ikke bare det. Byen er også synonymt med Al Capone, Oprah Winfrey og 20- og 30-tallets mafiagjenger. Barack Obamas hjemby. The Windy City. Verdens beste pizza. Blues. Skyskrapere. Og sjarm - i metervis.

Skyskrapere og sandstrender

Chicago ble grunnlagt allerede på midten av 1830-tallet, og vokste raskt. Allerede i 1890 hadde storbyen over en million innbyggere. Men en katastrofal bybrann i 1871 gjorde at over en tredjedel av byen brant til grunnen, og raskt måtte bygges opp igjen, noe som har vært med på å gjøre bybildet så unikt som det i dag er.

Chicago er kanskje for mange mest kjent for sine mange og imponerende skyskrapere, og alle som reiser hit burde få med seg den storslåtte utsikten fra Lake Michigans bredder mot byens "skyline". Tre av de fire høyeste bygningene i USA ligger faktisk i Chicago, deriblant Sears Tower, USAs høyeste bygning (siden World Trade Centers kollaps i september 2001), som måler hele 442 meter.

- Chicago er skyskrapere, lekre sandstrender, fantastiske restauranter, severdigheter og mere til, skryter den danske SAS-piloten Gorm Esbirk, som tidligere har medforfattet en reiseguide om Chicago i SAS Crewguide, til Kvinneguiden.

- Det er en storby man absolutt burde unne seg et besøk til.

SOMMER SOM VINTER: Det er mange som slår et slag for Chicago om sommeren, men sine mange utekonsterter og festivaler. Men det er om vinter at byen viser deg hvorfor den har fått tilnavnet The Windy City.
SOMMER SOM VINTER: Det er mange som slår et slag for Chicago om sommeren, men sine mange utekonsterter og festivaler. Men det er om vinter at byen viser deg hvorfor den har fått tilnavnet The Windy City. Foto: FOTO: choosechicago
BADEBY: Chicago har hele 33 hvite sandstrender å skryte av.
BADEBY: Chicago har hele 33 hvite sandstrender å skryte av. Foto: FOTO: chicago-illinois.com

Esbirk forklarer at denne byen har noe å by på sommer som vinter.

- Jeg elsker Chicago som sommeren. Da er byen en smeltedigel av kultur, og det er overflod av arrangementer som gratiskonserter, blues- og gospelfestivaler, utendørs filmfremvisninger og gratis danseundervisning i noen av byens mange parker, forklarer piloten.

- Og byens strender, som befinner seg bare minutter unna storbyens travle gater, er utrolige. På sommeren summer det av liv her, og kan på mange måter minne om Sydney, hvor man også finner denne unike kombinasjonen av by og strand.

Men Esbirk synes ikke man skal unngå å besøke byen på vinterstid heller. Til tross for både snø og den beryktede Chicago-vinden.

- Jeg må innrømme at jeg også elsker vinteren i denne byen. Å stå på skøyter på skøyteringen i Millenium Park er et must. Og synet av millioner av skinnende lys på trærne langs Michigan Avenue når det nærmer seg jul, da er det vanskelig å ikke falle for byen langt inne i hjerterota.

Piloten forklarer at en av hans favorittsteder i Chicago er gamlebyen.

- Og da særlig North Wells Street og gatene rundt. I dette kvartalet finner man utrolig mange spennende småbutikker og hyggelige kafeer.

I mafiaens fotspor

LEKRE HOTELLER: Det skorter ikke på stilige steder å sjekke inn på i Chicago.
LEKRE HOTELLER: Det skorter ikke på stilige steder å sjekke inn på i Chicago. Foto: FOTO: Dana Hotel
TRAVEL STORBY: Chicago er USAs tredje største by, nest etter New York og Los Angeles.
TRAVEL STORBY: Chicago er USAs tredje største by, nest etter New York og Los Angeles. Foto: FOTO: Dana Hotel

Si Chicago, og mange vil automatisk se for seg 1920-tallets mafiosos, som Johnny Torrio og ikke minst Al Capone. The Outfit, som var det uoffisielle navnet på den amerikanske mafiaens Chicago-avdeling, dateres tilbake til 1910, og var på sitt mest mektige og aktive fra 1920-tallet og utover. I denne perioden var Chicago sentrum for mange blodige gjengoppgjør, mye med bakgrunn i den ulovlige distribusjonen av alkohol - i en periode hvor salg av alkohol var forbudt. Siden den gang har the Outfit vært knyttet til en hel rekke kriminelle aktiviteter som lånehaivirksomhet, gambling, prostitusjon, politisk korrupsjon og også mord.

Kriminell etterforskning og flere dedikerte spesialstyrker har bidratt til at the Outfit og dets medlemmer har blitt stadig færre og mindre omfattende i sitt grep om Chicagos underverden siden slutten av 1900-tallet. I 2007 regnet man med at organisasjonen var nede i 28 offisielle medlemmer.

Befinner du deg i Chicago er det nesten obligatorisk med en av de mange mafia-turene, hvor turbusser tar deg med rundt for å se på og høre mer om byens blodige fortid. Her kan du se stedene hvor Al Capone, The Untouchables, The Chicago Mob, John Dillinger, H.H. Holmes, George Streeter, The Chicago Black Sox og Leopold & Loeb både bodde og vanket. Og grøsse over stedet hvor den grusomme Valentine's Day massakren fant sted, og se Biograph Theater på Lincoln Avenue, hvor FBI-agenter lå og ventet på gangsteren John Dillinger, og skjøt og drepte han da han kom ut fra en kinoforestilling i 1934.

Når pizza er en kunst

Chicago er en spennende storby med en het restaurant- og barscene, hvor du vil lide valgets kval over hvor du skal spise og drikke hver eneste kveld. Du kan likevel ikke besøke byen uten å nyte noe av det byen er aller mest kjent for; nemlig sin ikoniske deep pan pizza og sine berømte Chicago hot-dogs.

- Nei, de to MÅ man få med seg når man er i byen, og det er ofte en av de tingene som virkelig fører til opphetede diskusjoner blant ekte Chicago-folk; hvor man får den beste pizzaen og hot-dogen i byen, forklarer Alison Thompkins hos Chicagofoodies.com til Kvinneguiden.

- Det er en liste som stadig er i endring, men her er noen av stedene du kan besøke og være garantert en pizza-opplevelse du kommer til å drømme om i lang tid:

SKYLINE: Det er få skylines som er så imponerende som Chicagos. Byen er også hjem til det som var verdens første skyskraper.
SKYLINE: Det er få skylines som er så imponerende som Chicagos. Byen er også hjem til det som var verdens første skyskraper. Foto: FOTO: Trump Hotel and Tower
ARKITEKTUR: Denne byen er verdenskjent for sine flotte skyskrapere.
ARKITEKTUR: Denne byen er verdenskjent for sine flotte skyskrapere. Foto: FOTO: Hotels.com

1. Pequod's

Her bor du

1. Trump International Hotel and Tower

Donald Trumps ikoniske Chicago-hotell er absolutt verdt å sjekke inn på. Hotellet, som åpnet dørene i 2008, er et av de mest luksuriøse i byen. Her bor du i sus og dus, og kan nyte en spektakulær utsikt over byens storslåtte skyline.

Her finner du hotellet: 401 N Wabash Avenue, Chicago

2. The Drake

The Drake er en institusjon i Chicago, og har siden det åpnet dørene for mer enn 100 år siden vært å regne som ett av de ypperste og flotteste luksushotellene i byen. Mange kjendiser har i årenes løp overnattet på det ikoniske hotellet, og da nygifte Marilyn Monroe og Joe Dimaggio tilbragte en natt her i 1952, skar de initialene sine inn i hotellets nå berømte bardisk.

Her finner du hotellet: 140 E Walton Pl, Chicago

3. Waldorf Astoria

Luksus og eleganse kjennetegner Waldorf Astoria i Chicago. Hotellet, som nylig ble kåret til beste by-hotell i Conde Nast Traveler Readers' Choice Awards, er den perfekte base for deg som vil utforske alt hva Chicago har å by på av shopping, sightseeing og natteliv.

Her finner du hotellet: 11 E Walton St, Chicago

4. The Peninsula

Nyt de fantastiske omgivelsene på The Peninsula, og forstå hva alle mener når de snakker om den berømte gjestfriheten USAs Midt vest er kjent for.

Her finner du hotellet: 108 E Superior St, Chicago

5. Dana Hotel and Spa

Moderne og trendy, her sjekker du inn om du liker å bo blant de hippe og med en finger på pulsen. Hotellrommene er utstyrt med enorme vinduer slik at du kan nyte utsikten over Chicago, og i sommermånedene er takterrassen på hotellet, med baren Vertigo, ett av de mest trendy stedene å se og bli sett i byen.

Her finner du hotellet: 660 N.State Street, Chicago

Her finner du den: Lincoln Park

Hva får du? Verdens beste pepperonipizza

På Pequod's er det ikke fyll i kanten på pizzaen (som jo så ofte er vanlig med deep pan pizzaer), men her har man karamelisert ost langs hele kanten, noe som i følge Thompkins er helt fortreffelig sammen med pepperoni-toppingen stedet er så kjent for.

2. Giordano's

Her finner du den: Flere steder i byen

Hva får du? Kjøtt, kjøtt og mer kjøtt

Dette stedet hevder å lage pizzaen sin etter en nedarvet oppskrift fra eierens italienske oldemor. Oppskriften var opprinnelig på en påske-pai med ricotta-fyll i kanten. Og det har denne pizzaen enda - og er toppet med alt en kjøttelsker drømmer om: pepperoni, salami, pølse og bacon.

3. Lou Malnati's

Her finner du den: Flere steder i byen

Hva får du? Stedets berømte "The Lou"

Eieren av dette ikoniske stedet hevder at det er vannet fra Lake Michigan som gjør pai-deigen til pizzaen så fantastisk som den er, og nekter å åpne kjeden flere steder i landet, da det ikke vil bli det samme uten vann fra Chicagos nærliggende innsjø. Signaturpizzen "The Lou" har en topping av spinat, sopp, tomater, mozzarella og cheddar.

4. Pizano's

Her finner du den: Flere steder i byen

Hva får du? Stedets berømte "The Rudy Special"

Det er ikke uten grunn at å stikke innom en Pizano's og dele en Rudy Special (med pølse, sjampinjong, løk og grønn paprika på toppen) er en tradisjon blant lokalbefolkningen.

Beste hot-dogs

- Jeg forelsket meg i Chicagos hot-dogs i det øyeblikket jeg flyttet til byen, forklarer journalist Nick Kindelsperger til nettstedet Seriouseats.com.

- Det ble klart for meg med en gang at Chicago og dets innbyggere bryr seg mer om sine ikoniske hot-dogs enn noe annet sted jeg har besøkt.

Dette er definisjonen på en ekte Chicago hot-dog: En pølse som kun inneholder biffkjøtt servert i et pølsebrød med valmuefrø på toppen. Pølsen skal serveres med sennep, hakket rå løk, tomatskiver, en pickle, litt paprika og litt selerisalt på toppen.

Kindelsperger begynte på eget initiativ å spise seg rundt i byen for å finne ut hvor man fikk tak i den ultimate pølsen med brød. Og her er hans topp tre:

1. Gene & Jude's

Her finner du den: 2720 River Road, River Grove

2. Hot Doug's

Her finner du den: 3324 North California Avenue

3. Redhot Ranch

Her finner du den: 2072 N. Western Avenue

7 ting å gjøre i Chicago

1. Shop till you drop på Michigan Avenue

Det er ikke uten grunn at Michigan Avenue på folkemunne er bedre kjent som Magnificent Mile. Her finner du hundrevis at glossy butikker som Tiffany & Co og Saks Fifth Avenue - for å nevne noen.

TRUMP TOWER: Om du vil unne deg til ekstra luksus på ferien, ja da sjekker du inn på "The Donald"s ikoniske Chicago hotell.
TRUMP TOWER: Om du vil unne deg til ekstra luksus på ferien, ja da sjekker du inn på "The Donald"s ikoniske Chicago hotell. Foto: FOTO: Trump Hotel and Tower
DRAKE HOTEL: Dette hotellet har hatt mange celebre gjester, blant annet Marilyn Monroe, som har skåret initialene inn i bardisken.
DRAKE HOTEL: Dette hotellet har hatt mange celebre gjester, blant annet Marilyn Monroe, som har skåret initialene inn i bardisken. Foto: FOTO: Drake Hotel

2. Millennium Park

Du kan nesten ikke være i Chicago uten å ta turen innom Millenium Park, en av byens aller mest kjente og besøkte parker. Her finner du blant annet den gigantiske bønnen som har fått navnet Cloud Gate. Bønnen, som kunstneren Arish Kapoor står bak, skapte mye debatt i byen da den ble avduket i 2005. Men i dag er innbyggerne stolte av kunstverket, som har blitt et av de desidert mest fotograferte objektene i byen.

Om du besøker Chicago på vinteren bør du ikke gå glipp av en runde på skøytebanen McCormick Tribune Ice Rink, som også ligger i Millenium Park. Parken er også hjem til Jay Pritzker Pavilion, en utendørs konsertscene som er designet av arkitekten Frank Gehry.

3. Museum of Science & Industry

Enten du reiser med barn eller bare er i følge med voksne, så bør du legge turen innom Chicagos populære og imponerende Museum of Science & Industry. Museet er et av de aller største vitenskapsmuseer i verden, og er hjem til mer enn 35,000 objekter og utstillinger, laget for å inspirere til vitenskapelig nysgjerrighet og kreativitet.

Museet åpnet dørene i 1933, og har siden den gang ønsket velkommen mer enn 180 millioner besøkende fra hele verden.

4. Skydeck Chicago

Om du lider av høydeskrekk, er dette kanskje ikke utflukten for deg. I skyskraperen Willis Tower kan du begi deg ut på glassbalkongen Sky Deck hele 100 etasjer over bakken - og nyte en intet mindre enn spektakulær utsikt over Chicago og dets skyline.

5. Blue Chicago

Alle musikkelskere burde unne seg et besøk på blues klubben Blue Chicago, som ligger midt i hjertet av River North området, hvor også mange hoteller, restauranter og nattklubber ligger.

DEEP PAN: Du kan ikke reise til Chicago uten å prøve byens berømte deep pan pizza.
DEEP PAN: Du kan ikke reise til Chicago uten å prøve byens berømte deep pan pizza. Foto: FOTO. loumalnatis.com

Klubben fylles til randen av bluesfans hver eneste kveld, og blueslegender som Koko Taylor, Bonnie Lee, Karen Carroll, avdøde Willie Kent, Johnny B Moore, Magic Slim, Eddie Clearwater, og Eddie Shaw har alle opptredt her.

6. Båttur forbi Chicagos arkitektur

Se Chicagos skyline fra en annen vinkel og ta en båttur forbi byens berømte skyskrapere og monumenter. Du kan enten ta noen av de mange elvecruisene som tilbys, eller faktisk til og med leie kajak hos Kayakchicago.com og padle ruten selv.

7. Dra på stranden

Med hele 33 sandstrender å velge mellom, kommer du ikke til å mangle noe å gjøre i byen på en solskinnsdag. Badesesongen, hvor strendene er bemannet av badevakter, løper fra midten av mai til begynnelsen av september hvert år, og trekkes tusenvis av lokale solslikkere, surfere og turister hver dag. Sjekk cpdbeaches.com for oppdateringer og finn ut hvilken strand som er nærmest ditt hotell.

Les også:

Bryllupsreise til Italia: Det blir ikke mer romantisk enn dette

Her bør du prøve maten

Dette er Europas hippeste by akkurat nå

CLOUD GATE: I Millenium Park kan du få med deg "bønna", ett av byens mest fotograferte objekter.
CLOUD GATE: I Millenium Park kan du få med deg "bønna", ett av byens mest fotograferte objekter. Foto: FOTO: visitchicago.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning