Flymat

Dette flyselskapet nekter deg å ta med mat

Du kan spare penger på reisen ved å ha med din egen mat. Men ikke alle tillater at du gjør det.

IKKE ALLE TILLATER MAT: De fleste flyselskap synes det er helt greit at du tar med medbrakt mat på flyet. Men Thomas Cook Airlines nekter gjestene sine å ta  med egen mat.
IKKE ALLE TILLATER MAT: De fleste flyselskap synes det er helt greit at du tar med medbrakt mat på flyet. Men Thomas Cook Airlines nekter gjestene sine å ta med egen mat. Foto: FOTO: Wikimedia Commons, Eduard Heisterkamp
Publisert Oppdatert
GJESTENE FÅR HA MED MAT: Astrid Mannion ved Norwegian mener de tar tilstrekkelig med hensyn til allergikere. Likevel får gjestene ha med medbrakt mat.
GJESTENE FÅR HA MED MAT: Astrid Mannion ved Norwegian mener de tar tilstrekkelig med hensyn til allergikere. Likevel får gjestene ha med medbrakt mat. Foto: FOTO: Norwegian
TILLATER IKKE MEDBRAKT MAT: Informasjonssjef for Thomas Cook Airlines, Torben Andersen, mener de ser seg nødt til å ikke tillate medbrakt mat på flyet.
TILLATER IKKE MEDBRAKT MAT: Informasjonssjef for Thomas Cook Airlines, Torben Andersen, mener de ser seg nødt til å ikke tillate medbrakt mat på flyet. Foto: FOTO: Thomas Cook Airlines

Flymat er kjent for å være dyrt, og da kan det være greit å ta med medbrakt mat.

Vings eget flyselskap Thomas Cook Airlines nekter passasjerene sine å ta med medbrakt mat på flyet. De hevder det er for å ta hensyn til allergikere. Slik som Klikk.no forstår det, er dette er ordning som er ulik de fleste andre flyselskap.

Informasjonssjef for Thomas Cook Airlines, Torben Andersen, sier de så seg nødt til å gjøre dette tiltaket.

- Vi får stadig flere henvendelser fra passasjer som er allergiske. Dette kan vi ikke bare ignorere. Det har vært et problem at gjester medbringer store mengder illeluktende mat. Slik vil ikke vi ha det, sier Andersen.

Han vil ikke kommentere hvorvidt andre flyselskap burde ta samme hensyn til allergikere.

- Vi ser ikke så mye på hva de andre i bransjen gjør, sier han.

- Håper dette er mer enn en gimmick

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) er takknemlige for at flyselskaper søker å ta hensyn til mennesker med allergi, men påpeker at personer med til dels alvorlige diagnoser i stor grad er vant til også selv å ta ansvar.

- Vi setter stor pris på at de tar hensyn. Men vi vinner ingen venner ved å påstå at hele verden må bli tilrettelagt for dem som reagerer på visse typer mat, sier kommunikasjonssjef Bo Gleditsch ved NAAF.

- Personlig ønsker jeg ikke å spekulere i hvorfor Thomas Cook Airlines ikke tillater medbrakt mat, men dersom hensynet virkelig er for mennesker med allergi, håper jeg det er mer enn en gimmick og at de også har tatt andre og viktigere hensyn, for eksempel at det de serverer er godt merket hva gjelder innhold og at de har allergivennlige alternativer for dem som ikke tåler det vanlige utvalget.

Kommunikasjonssjefen forklarer at flyselskapene de siste årene har blitt bedre til å finne løsninger for dem med allergier. En del flyselskaper har blant annet sluttet å dele ut gratis peanøtter, enkelte har dem ikke tilgjengelig i det hele tatt, noe NAAF setter pris på.

Likevel presiserer Gleditsch at det er forbedringspotensiale, og utfordrer Thomas Cook til å kontakte forbundet for samarbeidsløsninger til det beste for alle parter.

Lar deg ha med mat

Klikk.no tok en prat med to av Norges største flyselskap: SAS og Norwegian. Begge mener at de tar godt nok med hensyn til allergikere. Samtidig lar de gjestene ha med egen mat.

De synes dette fungerer bra, og sliter ikke med de samme problemene som Thomas Cook Airlines.

- Vi ser ikke på dette som et problem. Dersom en passasjer er svært allergisk, anbefaler vi at vedkommende sier ifra på forhånd. Da tilrettelegger vi best mulig for det, sier pressekontakt i SAS, Tormod Sandstø.

Han mener SAS har gode rutiner og erfaring med å ta hensyn til allergikere og andre passasjerer.

Også Norwegian mener mye av det samme som SAS. De anbefaler også å si ifra, så ordner det seg som oftest.

- Si ifra til kundesenteret på forhånd, og ved ombordstigning. Slik kan de kabinettansette for eksempel gi beskjed til passasjerer som har med seg peanøtter, og at de ikke må åpnes på flyet, sier Astrid Mannion, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian.

Til informasjon lar også flyselskapene Widerø og Ryanair gjestene sine ha med medbrakt mat.

Så mye koster maten

Du kan også spare mye på å ha med din egen mat på flyet. Vi hentet ut priser fra SAS, Ryanair og Norwegian. Her er et priseksempel på sandwich:

Norwegian: 55 kroner.

SAS: 34 kroner.

Ryanair: 37 kroner.

Tatt med hjemmefra: Dette er ikke direkte sammenliknbart med de andre produktene. Men det koster likevel rundt ti kroner dersom du smører med din egen sandwich hjemmefra. Dette er avhengig av pris på pålegg og brød. Da tar vi utgangspunkt i to brødskiver, i tillegg til ost og skinke. Du kan selvsagt spare litt på å ha med deg din egen mat, i forhold til å kjøpe en Sandwich på Norwegian.

Også her skiller Thomas Cook Airlines seg ut. Dersom du skal fly med de må du forhåndsbestille maten. Her kan du bestille ulike måltider, og "Royal Meal" anbefales av selskapet. Da velger du selv om du vil ha bruch eller en meny med kjøtt eller fisk. Dette koster 385 kroner per person.

Les mer:

Slik avslører du falske hotellanmeldelser

Vi testet Dreamliner til New York

Her er de beste taxfree-kuppene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning