Reiseguide Berlin

Berlin er uten tvil Europas hippeste by akkurat nå

Kunst, kaffe og kule mennesker: Berlin kommer garantert til å gi mersmak.

BERLIN: Hit reiser du for trendy shopping, kul kunst og moderne musikk.
BERLIN: Hit reiser du for trendy shopping, kul kunst og moderne musikk. Foto: FOTO: flickr.com/photos/carola77, creative commons
Publisert Oppdatert

Det er bare noen-og-tjue år siden Berlin offisielt ble det moderne Tysklands hovedstad, og på årene som har gått har byen gjennomgått mange forandringer og utviklinger for å bli den trendy og spennende storbyen den fremstår som i dag.

"Berlin er for de hippe og kule, det Paris er for romantikeren", sier New York Times i en av sine reiseguider til Berlin. Og mange vil si seg enige. For i byen hvor sporene av den en gang så monumentale Berlin-muren nå er nesten visket bort, der har en ny, ung og mangfoldig hovedstad vokst frem i stedet.

Unge, trendy byboere preger bybildet i Berlin, og vil du virkelig oppleve byen som en innfødt, ja da bør du legge inn tid til både en tur innom de mange økologiske matmarkedene som finner sted i byens ulike parker, ta en "milchkaffee" - berlinernes egen kaffe latte som drikkes i stor kopp uten hank - på en utekafé eller trendy overfylt kaffebar, og ikke minst få med deg en kunstutstilling eller flere i løpet av en helg.

Nyskapende kulturtilbud

Spesielt er det kunst, design og ikke minst det enorme kulturtilbudet som står i fokus i Berlin, og byen har i løpet av de siste årene fått et rykte som en av verdens beste om det er moderne kunst du er interessert i å både se, lage og også lære mer om.

Det kryr av gallerier, utstillinger og museer du bør få med deg, og mest sannsynlig vil du nok ikke rekke over alt du gjerne skulle ha sett. Men om du bare skal prioritere noen, ja da bør disse være på listen:

Museer og gallerier

Disse bør du prøve å rekke over når du befinner deg i Berlin.

BAUHAUS: Lær om stilretningen Bauhaus som var selve grunnlaget for modernismen.
BAUHAUS: Lær om stilretningen Bauhaus som var selve grunnlaget for modernismen. Foto: FOTO: flickr.com/photos/dalbera/

Nyttig på nett

  • visitberlin.de
  • timeout.com/berlin
  • berliner-dom.de
  • museen-berlin.de
  • bvg.de
  • s-bahn-berlin.de
  • topographie.de/

1. Museumsinsel

Midt i elven Spree ligger denne avlange øyen, som også er en av Berlins aller vakreste plasser. Stedet er kjent som byens historiske vugge, og er hjem til flere av Øst-Berlins viktigste museer, som Bode-museum og Alte Nationalgalerie. Den gigantiske katedralen Berliner Dom ligger også her.

2. Museum of Photography

Dette museet er verdt å få med seg, spesielt for moteelskere, da det blant annet huser en permanent utstilling av Helmut Newton. Museet ligger bak Zoologischer Garten.

3. c/o Berlin Gallery

Populært museum i fantastisk gammel mursteinsbygning som ofte har unike og spennende utstillinger. Her er det fokus på foto, og de som stiller er ut er både unge og nyetablerte kunstnere, samt kjente navn som Robert Mappelthorpe, Peter Lindbergh og Annie Leibovitz.

4. Berlinische Galerie

Dette galleriet er svært populært blant kunstnere selv, og bare bygget i seg selv er verdt et besøk. I det som tidligere var en gigantisk glassfabrikk kan du få med deg en stødig strøm av nye utstillinger. Museet har også en permanent samling kunst produsert av lokale kunstnere siden 1870.

5. Jüdisches Museum

I ett av de mest følelsesladde museene i Berlin kan du lære mer om 2000 år med jødisk historie, samt lære om hva som skjedde med jødene under 2. Verdenskrig. Et sterkt museumsbesøk.

6. Bauhaus Archives - Museum of Design

Berlin kalles en hovedstad innen kreativitet, og byen er også hjemby til den nå ikoniske Bauhaus-læren innen arkitektur og design, som var den mest influensielle tankeretningen innen arkitektur, design og kunst i forrige århundre.

Det er dette arkivet som nå også er kjent som Museum of Design, og her kan du beundre en enorm samling skulpturer, keramikk, møbler og arkitektoniske modeller signert Walter Gropius, Moholy-Nagy, Klee, Kandinsky og mange andre. Mange av disse rømte landet da Nazi Tyskland styrte, og tok med seg modernismen ut i verden.

7. Topography of Terror

I dag fremstår Tyskland som et åpent og dynamisk samfunn, og mange påstår hardnakket at dette er fordi landet har bøyd seg og tatt ansvar for sin blodige historie. På dette museet, hvor utendørsdelen er bygget på det som tidligere var hovedkvarteret til SS og Gestapo, får du servert historien på en måte som får hårene til å reise seg på ryggen din.

Åtte ting å se i Berlin

Fra Berlinmuren til super-shopping, disse bør du ikke gå glipp av.

1. TV-tårnet på Alexander- platz

IKONISK: Brandenburger Tor er et kjent skue i Berlin.
IKONISK: Brandenburger Tor er et kjent skue i Berlin. Foto: FOTO: flickr.com/photos/dalbera, creative commons

Fra toppen av Berlins høyeste bygning, som rager hele 365 meter over bakken, nyter du kaffen helt oppe i skyene. På en klar dag har du dessuten utsikt over hele Berlin.

2. East Side Gallery

Ved East Side Gallery ligger den lengste og best bevarte delen av Berlinmuren, hele 1316 meter med historisk mur. Hit strømmer turistene, og stedet føles som et must når man er i Berlin for første gang. Lokale kunstnere har dekorert muren med fargerike bilder og kule illustrasjoner.

3. Babylon kino

Denne kinoen er noe for deg som liker litt luksus. Her kan du nemlig nyte hjemmebakte kaker mens du synker ned i de fløyelskledte kinosetene.

4. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie var det navnet de allierte hadde på det mest kjente krysningspunktet mellom Øst-Berlin og Vest-Berlin under den Kalde Krigen. Checkpoint Charlie ligger i krysset mellom Friedrichstraße, Zimmerstraße og Mauerstraße. Krysningspunktet var designet for at utlendinger og medlemmer av de allierte troppene skulle kunne ta seg over det til fots.

5. Brandenburger Tor

Brandenburger Tor var tidligere en viktig port i Berlin, og selv den dag i dag er den neoklassiske buen et av de mest kjente landemerkene i Tyskland. I likhet med Triumfbuen i Paris er også Brandenburger Tor kjent for å være porten til en vakker aveny.

6. Görlitzer parken

Stor og grønn bypark i Berlin hvor du ikke bare finner flotte matmarkeder i helgene, men også loppemarkeder, hunder, hippe berlinere og en hel haug med turister.

7. Unter den Linden

Unter den Linden er en lang og vakker paradegate, kranset med vakre trær, i Mitte-distriktet av Berlin. Du befinner deg midt i det som er byens historiske hjerte, så pass på å få med deg det som finnes av ting å se og gjøre i dette området.

8. KaDeWe

På det enorme og flotte varemagasinet KaDeWe , som holder rekorden som det største i Europa, finner du alt du måtte ønske av luksusartikler og kule ting.

Sulten og tørst?

Du kommer til å være bortskjemt med steder og velge i når det kommre til restauranter, kafeer og barer.

1. Volt

DEKORERT: Det lille som er igjen av Berlinmuren er fullstendig dekket av tegninger og kunst.
DEKORERT: Det lille som er igjen av Berlinmuren er fullstendig dekket av tegninger og kunst. Foto: FOTO: flickr.com/photos/rsepulveda, creative commons

Om du elsker det industrielle og røffe, da bør du booke bord på Volt om du befinner deg i Berlin. Her kan du til og med booke bord for to i en av de svevende glitterbåsene som restauranten også er kjent for. Her spiser du tradisjonell tysk mat med moderne vri, med kortreiste og lokale råvarer.

SPISESTEDER: Det kryr av flotte og hippe steder å spise midadg på i Berlin. Ett av dem er Volt.
SPISESTEDER: Det kryr av flotte og hippe steder å spise midadg på i Berlin. Ett av dem er Volt. Foto: FOTO: Volt

2. Tin

På moderne og futuristiske Tin kommer interiøret til å ta pusten fra deg, og få deg til å virkelig sette pris på hvor vakkert man kan gjøre det med å bare bruke enkle materialer som betong, sink og grå maling. Her spiser du klassiske italienske retter med moderne vri.

3. Auf die Hand

Auf die Hand stopper du og tar en skikkelig god kaffe midt i shoppingen, eller nyter en bedre frokost eller lunsj. Stedet er kjent for lekre og sunne retter, som du enten kan spise på stedet eller ta med deg. Et tips om det er fint vær: Ta med deg en lekker sandwhich og kaffe og nyt i en av Berlins mange grønne lunger.

4. Chipps

Den kule lille restauranten Chipps er et must om du er i Berlin. Her nyter du lokal, kortreist og sunn mat - og et over gjennomsnittet trendy og minimalt interiør.

5. Buck and Breck

På trendy Buck and Breck kan du nyte noen av byens beste cocktails - i å-så-kule omgivelser såklart. Fra utsiden er baren kamuflert som kunstgalleri, og inne er det bare plass til 14 mennesker om gangen - noe som gjør at her er det anbefalt å booke bord før du ankommer.

6. Bebel Bar and Lounge

På det luksuriøse hotellet Hotel de Rome finner du ikke bare ett av Berlins beste overnattingssteder, men også byens kanskje beste - og mest glamorøse - cocktailbar. Hit kommer du kledt i dine lekreste klær for å nyte flotte drinker sammen med Berlins mest trendy og vakreste innbyggere. Cocktail-menyen her har mer enn 60 ulike drinker å velge mellom.

7. Grill Royale

Grill Royale er ifølge selveste Vogue ikke bare en restaurant, men også et møtested for trendy berlinere på jakt etter god mat og drikke. Her nyter du grillet kjøtt du ikke har smakt maken til andre steder, og ikke bli overrasket om du treffer på både lokale og internasjonale kjendiser.

Som restaurantens nettside sier: "Her kommer selv den mest innbitte karnivor til å bli imponert over utvalg og kvalitet."

Her bor du

Når design, arkitektur og kunst er de tingene som kjennetegner byen, ja så sier det seg selv at det skorter ikke på kule hoteller å velge i.

1. Nhow Hotel

Nhow Hotel bor du både kult og sentralt, noe som passer fint når du er i hippe Berlin. Arkitekturen på hotellet er nokså unikt, og det ser ved første øyenkast ut som om den store aluminiumskuben er på tur å vippe ut i elven Spree.

Hotellet, som promoterer seg om Europas eneste musikkhotell, har et fargesterkt interiør, sterkt inspirert av popkultur.

LUX11: Sjekk inn på luksushotellet Lux11 når du befinner deg i Berlin.
LUX11: Sjekk inn på luksushotellet Lux11 når du befinner deg i Berlin. Foto: FOTO: Hotellet

Pris: fra €170 per rom per natt.

2. Michelberger Hotel

Her er hotellet du sent kommer til å glemme. På Michelberger Hotel er stilen spesiell, og et resultat av en vennegjeng som kom sammen med designer Werner Aisslinger og skapte noe helt unikt i et gammelt fabrikklokale.

Lobbyen får deg til å føle at du er hjemme hos noen, mens baren er utstyrt med god plass til å danse. Hvert rom er unikt, og frokostbuffeen alene er grunn nok til å sjekke inn her.

Pris: fra €60 per rom per natt.

3. Hütten Palast

Om du har en forkjærlighet for eller bare litt nostalgiske følelser rundt gamle campingvogner, ja da burde du sjekke inn på Hütten Palast. Her, i det som en gang var en gammel støvsugerfabrikk, står små søte campingvogner på rekke og rad, og garanterer deg en hotellopplevelse utenom det vanlige.

Pris: fra €60 per rom per natt.

4. Lux 11

Lux 11 ligger i en imponerende gammel bygning, og er et tilholdssted for unge og hippe berlinere, spesielt i helgene, hvor mange kommer for å nyte en middag på hotellets lekre italienske restaurant.

Interiøret er stramt men moderne på samme tid, og servicen er kjent for å være i toppklasse.

Pris: fra €99 per rom per natt.

5. Soho House

Soho House samles ofte Berlins kreative elite, og kreativitet er også et stikkord når det kommer til hotellets trendy og fargerike interiør. Gå ikke glipp av det velkjente spaet her, og pass på å ta et bad i hotellbassenget på takterrassen - her nyter du nemlig en spektakulær utsikt over byen.

Pris: fra €130 per rom per natt.

For den handlelystne

Du finner det meste i Berlin, fra loppemarkeder til gigakjøpesentre - med alt annet imellom. Husk på at i motsetning til mange andre storbyer, er Berlin fortsatt litt som hjemme, og mange butikker holder stengt på søndager.

Noen av de beste stedene for deg som vil shoppe i Berlin, er gatene Kurfürstendamm og Friedrichstrasse. Her finner du det meste av kjedebutikker og også andre uavhengige småbutikker.

Kurfürstendamm, som er selve paradegaten i det tidligere Best-Berlin, har butikker som Burberry og Max Mara, mens du i sidegatene Uhlandstraße og Fasanenstraße finner luksusbutikker som Gucci, Chanel og Bulgari.

I bydelen Mitte finner du mange trendy interiørbutikker, samt designbutikker som selger tysk design på sitt beste. For deg som liker vintage, er det også i dette området du finner noen av de beste butikkene på dette. Og glem for all del ikke å ta turen innom de mange loppemarkede som holdes daglig rundt om i byen. Spør deg frem på hotellet du bor på, og de vil kunne peke deg i riktig retning.

SVØMMETUR MED UTSIKT: Fra svømmebassenget på taket av SoHo House har du ypperlig utsikt over store deler av Berlin.
SVØMMETUR MED UTSIKT: Fra svømmebassenget på taket av SoHo House har du ypperlig utsikt over store deler av Berlin. Foto: FOTO: SoHo House

I bydelen Kreuzberg bør du ta turen innom motebutikken Voo, mens for den plate- og musikkinteresserte er det områdene rundt Oye og Hard Wax som gjelder.

TRADISJONSRIKT: Det er obligatorisk med en tur innom det velkjente varemagasinet KaDeWe.
TRADISJONSRIKT: Det er obligatorisk med en tur innom det velkjente varemagasinet KaDeWe. Foto: FOTO: KaDeWe

Quartier206 er Berlins kanskje mest trendy mote-kjøpesenter, mens for deg som er interessert i det som er helt "cutting edge" på motefronte, bør du ta turen til området rundt Mulackstrasse i Mitte.

På hjørnet av Französische Straße finner du det kjente parisiske varemagasinet Galeries Lafayette, med designershopping på sitt beste.

(Kilder: Visitberlin.de, Elle Decoration Norge, Lonely Planet, Time Out og Guardian)

Les også:

Reiseguide Milano: I denne byen er gatene som en catwalk

Her ble hundrevis av kvinner brent levende

Denne byen kommer du til å forelske deg i

MOTEMEKKA: Du kommer til å ønske at feriebudsjettet var større i Berlin.
MOTEMEKKA: Du kommer til å ønske at feriebudsjettet var større i Berlin. Foto: FOTO: Stillinberlin.de

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning