Quiz Sportshistorie

Hva vet du om kvinnelig, norsk sportshistorie?

Dette er en morsom quiz!

Kan du mye om sportshistorie?

Start quizen

Publisert Oppdatert

Vi har mange flotte toppidrettsutøvere som vi kan være stolte av i Norge.

Opp igjennom tidene har flere sportsikoner skrevet historie for landet vårt, både på vinteren og om sommeren.

Men hva vet du egentlig om norsk, kvinnelig sportshistorie?

Ta quizen vår øverst og sjekk!

OL-FAKTA

Orker du ikke ta quizen, sjekk i stedet ut disse OL-faktaene:

  • De olympiske leker er en multisportkonkurranse som arrangeres hvert fjerde år. Opprinnelig ble de holdt i det gamle Hellas, men ble blåst til liv igjen av franskmannen Baron Pierre de Coubertin på slutten av det 19. århundre.
  • Tidligere ble vinter- og sommerlekene avholdt samme år, men siden 1994 har det gått to år mellom hver gang det ble arrangert olympiske leker, da henholdsvis som vinter- og sommerleker.
  • Olympiske sommerleker har blitt arrangert siden den første moderne olympiaden i Athen i 1896, med unntak av tre avlyste leker på grunn av verdenskrigene. To olympiske vinterleker har blitt avlyst på grunn av krig siden de første gang ble arrangert i 1924 i Chamonix.
  • Utviklingen av den olympiske bevegelse har resultert i flere endringer i de Olympiske leker (OL). Noen av disse justeringene er opprettelsen av vinterlekene for vintersport, paralympiske leker for utøvere med en funksjonshemming, og et ungdoms-OL for idrettsutøvere i tenårene. IOK har måttet tilpasse seg varierende økonomiske, politiske og teknologiske realiteter i det 20. århundre.
  • Derfor har lekene i stor grad beveget seg bort fra å være en konkurranse kun for amatører, som var Coubertin store visjon, til å tillate at profesjonelle idrettsutøvere deltar. Den økende betydningen av massemedia reiste spørsmålet om sponsing og kommersialisering av lekene.
  • Den olympiske bevegelse består av internasjonale idrettsforbund (IFS), nasjonale olympiske komiteer (NOK) og organisasjonskomiteer for hvert enkelt OL. Som besluttende organ er Den internasjonale olympiske komité (IOK) ansvarlig for valg av vertsby for hvert OL.
  • Vertsbyen er ansvarlig for organisering og finansiering av lekene i samsvar med det olympiske charter. Det olympiske programmet, altså hvilke idretter det skal konkurreres i under lekene, blir også bestemt av IOK. Feiringen av lekene omfatter mange ritualer og symboler, som for eksempel det olympiske flagget og den olympiske ild, samt åpnings- og avslutningsseremoniene.
  • Over 13 000 utøvere konkurrerer i sommer- og vinter-OL i 33 ulike idretter og nesten 400 øvelser. Vinnerne av første-, andre- og tredjeplass i hver øvelse får medaljer i valørene gull, sølv og bronse, og vinneren blir tildelt tittelen «olympisk mester».
  • Arrangementet har vokst i omfang til det punktet at nesten alle verdens nasjoner er representert. I tillegg har en del territorier egne nasjonale komiteer, så det er flere deltagernasjoner enn det fins stater som er medlem av FN.
  • En slik vekst har skapt mange utfordringer, blant annet boikott, doping, bestikkelser og terrorisme. Mediaeksponeringen til de olympiske leker gir ukjente utøvere mulighet til å oppnå nasjonal, og noen ganger internasjonal berømmelse. Lekene utgjør også en stor mulighet for vertsbyen og -landet til å vise seg for verden.

(Kilde:Wikipedia)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning