Punktlig privatlærer

Golfkurs, språkopplæring eller pokerstrategi. Med podcast kan du kurses gratis i det meste, når det måtte passe deg.

Publisert Oppdatert
Du hadde kanskje planer om å lære spansk denne våren. Bli en dyktigere gitarist. Endelig få litt sving på Photoshop. Men allerede nå merker du at det trekker ut med å komme i gang. Å melde seg på kurs føles for dyrt og forpliktende. Å prøve seg frem på egen hånd for frustrerende og lite motiverende.

Alternativet kan være å laste ned et kurs via podcast. På iTunes ligger hundrevis av kurs, noen som lydfiler ment for din mp3-spiller, andre som video. Helt gratis.

- Podkast er en glimrende mulighet til å lære noe nytt. Det finnes tilbud innen de fleste kategorier, fra swahili til politikk, sier programleder for det populærvitenskaplige programmet "Superstreng" på Kanal 24, Eirik Newth. Superstreng var det første nasjonale radioprogrammet i Norge med podkasting.

- Det beste med podkast er at du kan høre på når det passer deg. Jeg lærer for eksempel masse nytt mens jeg trener på treningsstudio, i stedet for å høre på den slitsomme musikken de spiller der, sier han.

Millionutvalg

Det finnes foreløpig få norske kurs lagt ut som podkast. Et alternativ er lærerike radioprogram som Kanal 24s "Superstreng" og NRKs "Verdt å vite", "P2-Akademiet" og "Språkteigen".

Til gjengjeld finnes det desto større utvalg av kurs fra andre land. Fra de som lærer deg jobbrelaterte ferdigheter som bruk av ulik programvare og god presentasjonsteknikk, til nyttig hverdagskunnskap som sjekketriks og førstehjelp, over til kurs for spesielt interesserte, som "Learn to Preach Before Next Weekend" og "Learn Iridology".

- En annen stor kunnskapsbank er iTunes U, hvor universiteter og andre høyere utdanningsinstitusjoner formidler lyd- og videoinnhold til sine studenter, sier Newth.

Dermed kan du høre og se foredrag, demonstrasjoner og presentasjoner holdt ved verdens beste læresteder, uten å betale verken studieavgift eller flybilletter.

Bærbar kunnskap

Newth anbefaler å søke på google på ordene "podcast" og det området du måtte være interessert i, for å finne den kunnskapen du er ute etter.

- Ellers er NRK sin egen side for podkast veldig bra. Du kan også søke direkte i iTunes eller tilsvarende, anbefaler han.

Det finnes også programmer som laster ned podkast direkte til din mobil.

- Jeg bruker podkast på min mobiltelefon, og har et program som automatisk laster ned de programmene jeg ønsker, sier Newth.

Han tror ikke videocasting vil ta over, selv om stadig flere også legger til bilder.

- Den største fordelen med podcast er jo at du kan høre på den når som helst. De bildene du får på liten skjerm, blir ikke like gode. Podkast er et godt eksempel på hvordan man kombinerer det beste fra ny og gammel teknikk.

Fakta om podkast

Ordet podkasting er en sammenslåing av ordene iPod og kringkasting. Det er et system som lar deg abonnere på lyd og videoinnhold fra nettet. Du kan blant annet bruke programmene Juice, iTunes og Winamp til å finne og abonnere på slike podkaster.

iTunes åpnet for podkast i 2005. Samme år la NRK ut det første av sine programmer som podkast, og et stort utvalg av norske radioprogrammer ligger i dag ute. På grunn av opphavsretten er imidlertid musikken fjernet.

Du kan også lage ditt eget program og formidle det til andre. Blant annet iTunes har et enkelt verktøy innebygget for de som ønsker å publisere egne podkast-sendinger.

Populære kurs

De mest populære språkkursene:

 • Engelsk: English as a Second Language. Podkast laget av Center for Educational Development, ment for alle som vil forbedre sin engelsk.

 • Spansk: Coffee Break Spanish. Undervisningsopplegg ment for nybegynnere, med fokus på praktisk bruk av språket i hverdagslige situasjoner.

 • Fransk: Learn French by podcast. En serie franskleksjoner ment for alle. Tilhørende PDF-guide kan også lastes ned.

 • Italiensk: Let's Speak Italian. 5 minutters podkaster legges ut fem dager i uken for deg som vil plukke opp noen italienske gloser på veien.

 • Tysk: Learn German for free with German-podkast.de. For nybegynnere. Tilbyr lyttekurs og nedlasting av PDF med glosene som læres.

 • Kinesisk: ChinesePod. Daglige forelesninger på podkast, og et aktivt miljø av andre brukere å diskutere med online.

  Andre populære kurs:

 • Full Tilt Poker Presents: Learn From The Pros. Poker er populært, og i stedet for å prøve deg frem på egen hånd, kan du laste ned videoer med proffenes egne tips.

 • Learn How to Grill Like a Pro. Matprogram finnes i utallige varianter. Dette grillkurset er populært, og lærer deg grilling på ekte amerikansk vis.

 • Learn CPR. Førstehjelp bør alle kunne. Nå kan du lære det når og hvor det måtte passe deg.

 • Photoshop Killer Tips. Daglige videotips med innsidernes beste råd.

 • Learn to Meditate. Meditasjon og selvutvikling er noe mange pusler med hjemme, og dette kurset gir deg som er nybegynner en innføring i ulike meditasjonsteknikker.

 • Learn Women. Kvinner kan være vanskelige å forstå, og enda vanskeligere å få på kroken. Mange menn har i hvert fall valgt å laste ned dette kurset.

 • BBC History magazine. Kaller seg selv verdens ledende månedlige historiemagasin, og bidrar blant annet med intervjuer med ledende forskere og ressurspersoner.

 • Tap Dance Made Easy. Stepping på ditt eget stuegulv.

 • Scuba Diving - Learn to Dive Safe. Å lære å dykke uten å være i kontakt med vann kan høres tvilsomt ut. Men denne podcasten tar deg i hvert fall et steg nærmere trygg tilnærming til vannet.

 • CoverGirl Make-up Tips. Lei av det samme gamle trynet? CoverGirl gir tips i lyd og bilde.

 • Law of Attraction Tips. Populært selvhjelpskurs som skal lære deg å få mer ut av de fleste av livets områder.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning