Moms i norske nettbutikker

Ikke la deg lure

Ikke gå i toll- og momsfella. At en nettbutikk har et .no-domene, betyr ikke at den følger norske regler.

PAKKE TIL JUL: Vær nøye når du velger nettbutikk for å unngå uventede kostnader. FOTO: Chris Blakeley/Flickr.com
PAKKE TIL JUL: Vær nøye når du velger nettbutikk for å unngå uventede kostnader. FOTO: Chris Blakeley/Flickr.com
Publisert Oppdatert
FORBRUKERRÅDET: Ann Hege Skogly, senior kommunikasjonsrådgiver. FOTO: Kjell Håkon K. Larsen
FORBRUKERRÅDET: Ann Hege Skogly, senior kommunikasjonsrådgiver. FOTO: Kjell Håkon K. Larsen

Finnes det noe mer irriterende enn å bli overrasket av tilleggsutgifter til moms og toll? Julegaven til kjæresten ble med ett ikke særlig billig. Og den kameralinsa kunne du like godt ha kjøpt i nærmeste butikk - for du sparte visst ikke mange hundre kroner likevel.

Det er lett å gå seg vill i netthandel-jungelen. For hvordan skal vi vite at en butikk slett ikke er norsk når den har et .no-domene, alt står på norsk og det med store bokstaver står "Gratis frakt"?

Nettbutikken mittnavnesmykke.no har fått pepper av våre lesere nettopp på grunn av dette. De har kjøpt et smykke og oppdaget at de uventet må betale både moms og frakt når de henter pakken på Posten. Glammom.no og pixmania.no er eksempel på to andre butikker som har gitt kundene sine en lite hyggelig overraskelse.

- Overraskende tilleggsutgifter når en har bestilt noe på nett, er en kjip opplevelse. Norske nettbutikker, samt alle butikker som holder til i EØS, plikter å opplyse om alle utgifter ved kjøp. Forbrukerrådet mener at det er viktig at forbrukere får vite totalsummen. Det er jo det folk vil vite, påpeker Ann Hege Skogly, senior kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, til Kvinneguiden.

- Nettbutikker utenfor EØS har ikke de samme kravene som butikker i EØS har. Det er ikke et lovbrudd hvis de førstnevnte ikke opplyser om totalsummen, forklarer hun på spørsmålet om hvorfor nettbutikker kan gjøre dette mot kundene sine.

Skjermdump fra mittnavnesmykke.no:

DIFFUS: Det er lett å tro at du ikke betaler ekstra for å få tilsendt varene fra mittnavnesmykke.no FOTO: Skjermdump
DIFFUS: Det er lett å tro at du ikke betaler ekstra for å få tilsendt varene fra mittnavnesmykke.no FOTO: Skjermdump

Handler som aldri før

Ifølge en undersøkelse hos PostNord, kommer nordmenn til å svi av nær fem milliarder på julehandel på nett i år. Det er mest av alle i Norden.

ENKEL JULEHANDEL: Vi kjøper julegaver på nett for fem milliarder i år. FOTO: Wordshare/Flickr.com
ENKEL JULEHANDEL: Vi kjøper julegaver på nett for fem milliarder i år. FOTO: Wordshare/Flickr.com

Sjekkliste før du bestiller

 • Leveringstid og fraktkostnader: Når kommer varen, og hva skal butikken ha for å sende den til Norge?
 • Merverdiavgift: Det påløper merverdiavgift (også kalt moms) på 25 prosent på varer over 200 kroner. Avgiften beregnes av summen av varens verdi, fraktkostnaden og eventuell toll og forsikring.
 • Toll: Kjøper du klær fra utlandet, må du regne med å betale en tollavgift på litt over 10 prosent. Tollsatsen kan imidlertid variere både i forhold til type produkt og hvor varen er laget.
 • Ekspedisjonsgebyr: Fraktselskapene, deriblant Posten, tar seg betalt for fortolling og ekspedisjon. Gebyret betaler du uansett om det er toll på varen eller ikke.
 • Forsikre deg: Om at du handler fra en seriøs forhandler slik at du ikke blir lurt.
 • Bruk en importkalkulator: Beregn sluttsummen. Merk at ekspedisjonsgebyr fra fraktselskapet kommer i tillegg.
  Kilde: Kristina Picard, forbrukerøkonom ved Storebrand.

– Så langt i julehandelen på nett, er det klær, sko og bøker som topper listene. Leker og andre barneartikler gjør et byks nå før jul, uttaler Kristin Anfindsen, utviklingssjef e-commerce i PostNord til NRK.

Mittnavnesmykke.no returnerer tollavgifter til kunder som sender bilde av kvitteringen til dem. Hvor mange glemmer eller gidder å gjøre akkurat det, og hva skjer med tollavgiftene?

Klikker du på "Vilkår" på nettsiden står følgende: "Innkjøpte varer kan være gjenstand for import avgifter, toll og avgifter som ilegges av destinasjonsland.  Ekstra kostnader for tollklarering må betales av mottaker oppgitt på leveringsadressen. Mitt Navnesmykke.no har ingen kontroll over disse kostnadene, og kan ikke forutsi hva de måtte være. Det er mottakers ansvar å ta kontakt med sitt lokale tollkontor for mer informasjon."

De vasker altså sine hender og legger alt ansvaret på deg som kunde.

- Vi som forbrukere må rett og slett være nøye når vi kjøper på nett. Det gjelder å sjekke ordentlig hvor butikken holder til og hva du faktisk ender opp med å betale for en vare. Er du i tvil, send en epost og spør. Seriøse nettbutikker er flinke til å svare kundene sine, fastslår Skogly.

Hun tipser om verdien i å sjekke butikkers kontaktinformasjon.

- Der bør det stå tydelig og lett tilgjengelig om hvilket land butikken holder til, og dermed vet du om EØS' regelverk gjelder for dem eller ikke, sier Skogly.

Gode råd

- Merverdiavgiften på 25 prosent beregnes ikke bare av varens verdi når denne er over 200 kroner, men legges også til på toll og frakt. Og tollen beregnes både av varens verdi og av fraktkostnaden, noe mange ikke er klar over, har forbrukerøkonom Kristina Picard tidligere uttalt til Kvinneguiden.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom ved DNB, har tidligere advart Kvinneguidens lesere om å la seg lure av priser på nett.

- Når du handler på nettet må du ikke la deg bli blendet av prisen som står der. Du kan tro at du gjør et kupp, men husk at du må plusse på eventuelle omkostninger. Til slutt kan det hende at det er mer lønnsomt å ta en tur i butikken i stedet.

Én av fem norske forbrukere netthandler varer én eller flere ganger i måneden.

Sandmæl anbefaler å bruke kredittkort når du handler på nett, selv om dette ikke er noe som anbefales å bruke i det daglige dersom du har lett for å miste kontrollen over bruken.

- Om du handler på nettet med kredittkort, er du bedre sikret. Derfor anbefaler jeg at du bruker dette. Som regel får du varene levert før kortregningen forfaller. Er varene eller tjenestene mangelfulle, vil det være mulighet for å stoppe betalingen, forklarer Sandmæl.

- Det vil alltid være en fordel at du selv sitter med pengene - og således også makten - dersom du ender i en diskusjon med selger om hvorvidt varen er mangelfull eller ikke. - Og skulle du være så uheldig å tape penger fordi du kommer borti svindlere, kan du dersom du har betalt med kredittkort få dekket tapet ditt, sier Sandmæl.

Hun mener samtidig at man forøvrig alltid bør vise en sunn skepsis til nettsteder, og aldri legge igjen kortdetaljer hvis man ikke føler seg helt trygg.

- Et tilbud som er for godt til å være sant er ofte det.

 

 • Vær klar over at norske forbrukerlover bare gjelder i Norge.
 • Hvis du velger å handle varer fra andre land og får problemer, kan du imidlertid sende klage via Forbrukerrådets Europiske klageordning, Forbruker Europa.
 • Klageordningen gir deg hjelp til å klage om du opplever brudd på forbrukerrettighetene din i et EU-land eller Island.
 • Bruk importkalkulatoren på Toll.no før du bestiller noe på nettet, så unngår du dårlige kjøp.

Kvinneguiden har forsøkt å komme i kontakt med mittnavnesmykke.no, men har ikke fått respons.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning