NYNORSKE ORD:

Hugleik? Kukelure? Er dette nynorsk eller tull?

Klarer du å skille ekte nynorsk fra ord vi bare har funnet på?

Nynorsk eller tulleord?

Start quizen

Publisert Oppdatert

For mange var nynorsk et enkelt fag på skolen, mens for andre ble det fort et sammensurium av bokmål, oppspinn og svensk.

Skriver du riktig til vanlig? Det kan du finne ut med denne quizen!

Det finnes mange ord som ikke er ofte brukt, men som likevel er fullverdige ord i nynorskordlista.

Hvor god kunnskap har du om Ivar Aasen og resultatet av hans storstilte innsats for å samle inn dialektord og skape et norsk skriftspråk? For det er Ivar Aasen som skal ha takka -eventuelt skylda- for at landsmålet fra 1885 fikk rett til å bli betraktet som et likeverdig norsk språk.

Aasen selv ønsket ingen strid. Nynorskbevegelsen er oppstått uten engasjement fra hans side, skal vi tro Wikipedia. Aasen forsvarte seg sjelden mot kritikk, og etter 1860 sluttet han helt å skrive avisinnlegg. Språkforskeren døde i 1896, men språket han skapte er fortsatt offisielt norsk skriftspråk og pensum for norske skoleelever.

Men hva er dine egne holdninger til nynorsken? Synes du det er koselig å lese nynorskbloggere som Kvinneguiden spaltist Mariell Øyre, eller kaldsvetter du ved tanken på "Spynorsk mordliste"?

Uansett er denne quizen en morsom utfordring. Noen av ordene vil kanskje overraske deg, andre vil du komme på at du har hørt før.

Kanskje lærer du noe helt nytt?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen