Vakker hele livet

Slik holder du deg ung og fresh uansett alder!

Publisert Oppdatert
Vi er alle klar over er at huden vår forfaller med alderen. Det er likevel ikke umulig å holde den vakker hele livet dersom du tar hensyn til alderen og dine rutiner.

Vær realistisk

Kvinner opplever sin skjønnhet forskjellig fra alder til alder. I de sene tenårene og tidlige 20-årene handler det om å eksperimentere og ha det moro med nye farger, nye stiler og endre på looken. Når man nærmer seg 30 er du gjerne blitt mer selvsikker og bevisst på deg selv, du lærer hva som kler deg og hvordan du skal gjøre det beste ut av det.

Et sted i midten av 30-årene merker du at du gjerne trenger litt ekstra hjelp, litt mer concealer her, litt mer foundation der, nettopp for å forbedre det som tidligere fungerte av seg selv.

Når du entrer 40 årene, vil alderen synes ytterligere på huden din.

Da handler det om å tenke seg om før du velger hårstil og sminke.

Mykere sminkefarger vil se bedre ut på en hud som har mistet litt glød og det er gjerne på tide å kvitte seg med knallrød leppestift.

Kvinner i 50- og 60-årene bør fokusere på å stelle seg selv og ta seg bra ut. Det er fremdeles fullt mulig å følge trender så lenge du holder forventningene dine på et realistisk nivå. Og det å huske på at uansett alder handler det ikke om å leve opp til et umulig ideal, men heller gjøre det beste ut av det du har.

Les videre hva nettstedet Timesonline anbefaler kvinner i ulike aldre.

Alder 15-25

I denne alderen kan du gå for de mest spesielle trendene og det funker siden du er ung. Sminke handler mer om å skille seg ut enn å skjule så mye. Det er morsomt og vågalt og du kommer unna med feil. Du kan gjerne investere i en skikkelig øyenbrynsformer. En klassisk skolejentefeil er å nappe øyenbrynene for mye, da er det bedre å bruke en blyant med svak farge til å forme. Det kan også være lurt å investere i en hudpleietime der du får hjelp til å forme brynene. Da er det enkelt å vedlikeholde formen etterhvert som hårene vokser ut. Velformede øyenbryn har en fantastisk effekt på ansiktsformen!

Alder 25-35

Det er i denne alderen at de fleste kvinner ser best ut og endelig har funnet seg selv. Det kan godt hende at enkelte tenåringsspor fremdeles sitter igjen, som akne og arr. Peeling kan hjelpe her, men det kommer an på hvor dype arrene er. Når det gjelder sminke er det mange kvinner som ønsker å se litt mer sofistikerte og stelt ut, likevel er de ikke kommet dit hvor de behøver å bekymre seg for mye for alderen.

I denne perioden er det lurt å innarbeide gode hudpleievaner. For karrierekvinner som enda ikke har stiftet familie, handler det om å stelle pent med seg selv, manikyr og pedikyr, ansiktsbehandlinger og massasje er helt ok. Alt dette må du sannsynligvis vente med når du får barn fordi du har liten tid og mindre penger, så nyt det mens du kan!

Alder 35 - 45

Dette er en vanskelig aldersperiode for mange kvinner da kombinasjonen av familieforpliktelser og jobb kjennes på kroppen. Livet føles gjerne stressende, søvn er mangelvare og for mange kvinner er egentid lagt bort på grunn av andre prioriteringer.

Deler av kampen handler om å godta de fysiske endringene i denne alderen: Kroppen endrer seg etter en graviditet, man legger på seg, fine linjer dukker opp og rynker viser seg, de første aldersflekkene dukker opp, porer blir større og pigmentering blir et større problem. Du bør se på hele livsstilen din, kanskje bør du tenke mer på kostholdet og gjøre en seriøs innsats for å slutte med uvaner som røyking og dårlig kosthold.

Dette kan bli et vendepunkt: Enten tar du kontroll og slåss tilbake, eller du driver sakte men sikkert mot middelalderen. Begge deler har sine fordeler - det er opp til deg hva du vil velge. Ansiktsbehandlinger kan være en god investering på dette tidspunktet, særlig også fordi du da får ro og fred og en stille stund for deg selv i en time eller to.

Alder 45 - 55

Nå viser alderen seg i ansiktet, men det behøver ikke være deprimerende dersom du ikke tillater det. Du trenger ikke slutte å gjøre en innsats, men ikke forsøk å konkurrere med kvinner som akkurat har rundet 25. Trøst deg selv med tanken om at alderen får alle kjenne på kroppen, og den nydelige unge jenta som stjal oppmerksomheten fra deg, vil om ti år sitte i samme båt som deg.

Du kan komme langt med et sunt og godt kosthold, regelmessig mosjon og en frisk hårklipp. La legen ta regelmessige blodprøver av deg og sjekke vitaminbalansen i kroppen din, og hold øye med de skiftende hormonene da overgangsalderen kan gå ut over huden, håret og vekten din.

Alder 55 - 65

Et felles problem for kvinner i denne aldersgruppen er at synet blir svakere, og det er dermed vanskeligere å legge sminken korrekt. Du får faktisk kjøpt spesialbriller med en linse som du kan ta opp og ned foran ene øyet mens du påfører maskara på det andre!

Regelmessige ansiktsbehandlinger vil tilføre huden fuktighet og friskhet, og det finnes utallige løfte- og antiagekremer og behandlinger på markedet. Likevel er det begrenset hva en vanlig ansiktskrem kan gjøre, så ikke bli fristet til å bruke tusenvis av kroner på en fuktighetskrem.

Alder 65 pluss

Her er vår alles Wenche Foss være et godt forbilde! Sminke bør i denne alderen holdes så myk og nøytral som mulig. Unngå lyse, sterke farger, særlig på lepper og øyne. Kanskje du skulle tenke på å bytte ut din svarte maskara med en i mørkebrunt? Det kan også være fornuftig å investere i noen nøytrale, kremede øyenskygger i dusrosa, beige og brunt. Hudkremer med hint av farge kan være svært flatterende på eldre hud, det gjør at huden får mer liv og glød. Dessuten vises rynker mindre når du bruker farget fuktighetskrem fremfor foundation som ofte legger seg i linjene.

I denne alderen har huden en tendens til å bl tørr og tynn, så bruk en god nattkrem og unngå at huden flasser eller sprekker. Manikyr og pedikyr er en god investering da negler blir harde når man blir eldre. Om øyenbrynene har blitt tynne og mistet hår, gi dem litt fylde og farge med en svak, naturlig øyenbrynsfarge, men igjen, vær forsiktig og ikke strek for hardt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning