Stram hud gjennom livet

Hold huden ung og rynkene borte så lenge som overhodet mulig.

Publisert Oppdatert
Det finnes ikke noen fast tidsramme for aldring, det avhenger i hovedsak av livsstil og miljøet vi lever i. Likevel er det ting vi kan gjøre for å sikre at vi eldes med ørlite skjønnhet i behold!

Grunner til rynker

Vi kommer alle til å få rynker før eller senere. Men hvorfor og hva kan vi gjøre med det?

For det første vil mennesker oppleve aldringstegnene tidligere hvis:
  • Vi tilbringer mye tid i solen og ikke bruker tilstrekkelig med beskyttelse. UV-stråler,
spesielt UVA, forårsaker økt mikroskade og fremmer produksjonen av frie radikaler i de dypere hudlagene. Med tiden fører denne usynlige celleskaden til utvikling av rynker og pigmentflekker.
  • Vi utsettes regelmessig for utslippsgasser fra industrien og fra biltrafikken. Denne typen forurensning kan forårsake forstørrede porer og urenheter og kan også fremme produksjonen av frie radikaler.
  • Vi røyker eller er utsatt for passiv røyking. Røyking fører til at de ørsmå blodkarene som går ut i papillene i huden og som tilfører huden vesentlige næringsstoffer trekker seg sammen, og dermed ikke gir huden nok energi.
  • Vi spiser for mye sukker, hvitt mel, kullsyreholdig drikke og alkohol eller lider av fysisk eller psykisk stress. Disse tingene vil ikke bare føre til vektproblemer og utfordringer for fordøyelsessystemet, men de er også ofte årsaken til overfølsom hud.
  • Vi ikke bruker milde renseprodukter eller produkter som passer for vår hudtype. Dette vil mye raskere frarøve huden dens naturlige forsvar, som bekjemper effekten av vind, kulde og kjemikalier.


Hudpleie gjennom livetSIST I 20-ÅRENE - TIDLIG I 30-ÅRENE

Fine linjer og de første rynkene begynner å synes på pannen og rundt øynene. For enkelte kan dette være svært tydelig, for andre er det ennå ikke et problem. Du må fokusere på UVA/UVB-beskyttelse, spesielt i området rundt øynene. Du kan aldri få nok solbeskyttelse!

TIDLIG I 30-ÅRENE TIL CA. 40

Fine linjer og rynker begynner å synes på pannen og rundt øynene. Tidligere usynlig mikroskade på huden, som små rynker og tørre områder, kommer nå i økende grad til syne. Elastisiteten i huden reduseres merkbart. Når dette skjer, har huden behov for ekstra beskyttelse og mer energi. Ved regelmessig bruk av beskyttelse og fuktighetskrem kan eksisterende rynker reduseres, og man bekjemper dannelsen av nye.

40 TIL CA. 50

Dette er den tiden i livet når huden begynner å vise hvor samvittighetsfull du har vært med hudpleien i årenes løp, eller når tegnene på prematur aldring begynner å synes. Når vi er unge trenger huden 28 dager på fullstendig å fornye seg selv, men når vi har rundet 40 trenger huden faktisk 40 dager eller mer på den samme prosessen. Hudcellene blir også mer skadet. Denne skaden nedarves til neste generasjon celler. Dette skjer fordi den genetiske koden forteller de nye cellene hvilket formål de har og funksjonen kopieres til kroppens DNA. Celleskaden som på denne måten nedarves kan vi se i huden vår i form av dypere rynker og mindre fasthet og elastisitet, og huden har også redusert evne til å beskytte seg selv. Når vi kommer i midten av 40-årene trenger huden aktiv antialdringspleie spesielt utviklet for å fremme prosessen med cellefornyelse slik at huden produserer uskadde celler.

50 PLUSS

På dette stadiet i livet blir aldringstegn som rynker og pigmentflekker mer og mer merkbare. Dannelsen av mørke områder eller pigmentflekker på hendene, underarmene og i ansiktet øker betydelig - og ofte mye mer enn det som er ønskelig. Etter overgangsalderen blir reduksjonen av hudens funksjoner mer og mer merkbart. Huden blir tynnere og tørrere og mer utsatt for kløe. Mengden kollagen reduseres også og huden blir mindre fleksibel. Sirkulasjonen er ikke lenger det den engang var, hvilket påvirker tilførselen av interne næringsstoffer og energi. I moden hud er det ikke bare overhuden, men også lærhuden som trenger spesialpleie.

Fra vi runder 65 og videre, blekner huden og den ser mer sliten ut. Den blir merkbart tørrere fordi mangelen på lipider betyr at den ikke lenger kan opprettholde et tilstrekkelig fuktighetsnivå. Huden er mer utsatt for skade og mister mer fuktighet, elastisitet, struktur, motstandsevne og styrke. Det er likevel mulig å gi hudens vitale funksjoner en vitamininnsprøytning. Det avgjørende er å øke hudens motstandskraft fra innsiden og ut med trening, godt kosthold, beskyttelse og fuktighet.

Kilde: Pressemelding Beiersdorf/NIVEA Hudkrem220 Hudkrem2-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen