- Spør en ernæringsfysiolog!

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen mener slankekurer burde forbys, og har laget sitt eget verktøy for å hjelpe de som vil ned i vekt. Nå kan du få svar på spørsmålene dine - her på Kvinneguiden.no!

Publisert Oppdatert
Det er høysesong for slanking og dietter, og alle ukebladene er stappfulle av menyforslag, kompliserte diettregler og slankepropaganda. Og vi går på, hele gjengen, til tross for at vi hører eksperter gang på gang si at det er en varig livsstilsendring som må til. Ernæringsfysiolog Camilla Andersen er mektig lei av at folk tror de kan ta snarveier, og hun mener slankekurer burde forbys.

- Den største feilen folk gjør når de vil ned noen kilo er å innbille seg at det går på 4 uker. Man har som regel brukt tid på å gå opp de kiloene og må la kroppen få bruke tid på å gå ned også, sier hun til Kvinneguiden.no.

Startet nettsted

For ganske nøyaktig fire år siden startet Camilla nettsiden Somebody.no sammen med mannen sin. Og det var nettopp mannen hennes som har en stor del av æren for at hun ville starte for seg selv etter å ha jobbet som ernæringskonsulent i TINE i 2 år.

- Han hadde noen kilo for mye og hadde prøvd ulike kurer - uten varig hell. Jeg fortalte han noen enkle tips om hverdagsmaten, hvordan man kan bytte ut lettmelk med ekstra lett eller velge lett syltetøy istedet for vanlig, skinke istedet for salami og så videre, forteller Camilla.

Etter et drøyt år hadde han gått ned 10 kilo, og han var så imponert over vektnedgangen at han mente de burde systematisere slik at flere kunne få hjelp.

- Så begynte vi jobben med å konstruere SomeBody. Og ved å drive på internett kunne jeg hjelpe flere istedet for å ha enkelt-konsultasjoner. Vi bestemte oss tidlig for å bruke mye tid på designet på siden og ikke ha blinkende annonser eller reklame på sidene.

Kunnskap danker ut slankekurene

Somebody.no inneholder i motsetning til de aller, aller fleste andre slankesider ingen menyforslag, og ingen formaninger om at man ikke må spise ditten eller datten. I stedet har Camilla lagt vekt på å lære bort kunnskap, slik at man selv vet hva kroppen trenger og ikke trenger.

Kanskje den viktigste delen av somebody.no er en matvaredatabase med over 8000 matvarer. Du henter matvarer fra databasen, og legger de inn i dagsmenyen din. I motsetning til andre dietter, der man må veie syltetøy og brødskiver, har Camilla valgt å dele inn matvarene i enkle, spiselige mål som stk, ss, dl og skive.

Når du har lagt inn dagsmenyen din regner nettsiden ut hvor mange kalorier du har fått i deg i forhold til hvor mye kroppen din trenger, jo mye fett og sukker du har fått i deg, og hvordan kroppen din kommer til å endre seg hvis du fortsetter i samme stil.

- Nettopp matvarebasen med merkevarer er det som skiller SomeBody fra andre lignende nettsider. Vi gir ikke menyforslag, nettopp fordi veien til varig vektnedgang går gjennom å ta ansvar selv og skaffe seg kunnskap om hva og hvorfor man gjør det man gjør for å holde vekten der man ønsker. Det nytter ikke i lengden at jeg skal fortelle deg hva du skal spise. Du må kaste krykkene og gå!

Normal mat gir normal vekt

Camilla mener det er viktig å spise normalt, og ikke forby matvarer man liker godt. De fleste slankekurene virker, men de varer ikke. Hele 9 av 10 som har gått på slankekur går opp igjen, og gjerne enda mer enn de i utgangspunktet gikk ned.

- Jeg mener det er viktig å spise normalt og spise mat man liker for ikke å sprekke. Mange har mye å hente på å gjøre noe med aktivitetsnivået sitt snarere enn å kutte så mye på maten, men klart - vi lever i et samfunn hvor kaker kommer i porsjons-pakker og alt er tilgjengelig hele tiden, så det er jo om å gjøre å skille mellom det som egentlig er hverdagsmat og det som hører kosen til. Og når man koser seg kan man gjøre det med måte og ikke nødvendigvis proppe seg. Åpnet pose er tom pose, så gå til innkjøp av mindre poser, sier Camilla.

Camilla har inngått et samarbeid med Kvinneguiden.no, som innebærer at hun vil svare på lesernes spørsmål om kosthold og slanking en gang i måneden. Første nettmøte blir 15 februar, men du kan allerede nå begynne å sende inn spørsmål til [email protected]!
Slik ser det ut!


=images) value = 0; show(value); }


i_249016

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning