Smink deg modig

Fordelen med en vakker lebestift eller et matt ansiktpudder er langt mer enn overfladisk.
- Kvinner er sine verste fiender, sier Ingela Lundin Kvalem

Publisert Oppdatert
Vi blir alle stresset og lei oss i blant, noen blir frustrerte, sinte, engstelige og til og med deprimerte. Spesielt kvinner er gode til å rakke ned på seg selv og sitt ytre. Hvorfor kan man bli så lei seg bare ved å sitte fremfor speilet og rense ansiktet sitt?

Idealpress

Førsteamanuensis ved Norsk Institutt for Forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), Ingela Lundin Kvalem, har forsket på blant annet kroppsbilder mellom grupper, endringer over tid og utvikling med alder. Hun mener kvinner er for negative til seg selv.

- Poenget med kroppsbildet er at det er subjektivt, vi er gode på å overdrive tanken om hvor tykke eller stygge vi er. I vestlig kultur er det normalen å være misfornøyd med seg selv, og kvinner er mye mer misfornøyde enn menn, forklarer hun.

Og de fleste vestlige kvinner bruker noe sminke daglig, Lundin Kvalem forteller at det er på grunn av standaren som idealene rundt setter for oss. De er strenge og vanskelige å leve opp til.

Vi merker ideal-presset fra andre mennesker, reklamer og media på hvor viktig det er å se bra ut. Men det er vi selv som legger mest vekt på negative sider ved eget utseendet.

- Undersøkelser viser at kvinners egen standard for hvordan de mener at de selv skal se ut, er strenger enn hva menns standard for kvinner er. Kvinner er helt klart sin verste fiende, forklarer Lundin Kvalem.

- Enorm betydning

Mennesker som er svært opptatte av utseendet sitt kan gjerne bli sett på som overfladiske mennesker, men forskeren mener at det er helt forståelig å være opptatt av sitt ytre i dag.

- Vårt utseende har en enorm betydning. Det er gjort forskning blant annet i USA som forteller at pene mennesker blir mye bedre behandlet i samfunnet, de har bedre jobber og får bedre betalt og de blir møtt av andre mennesker på en bedre måte, forteller hun.

- Det er igrunnen en viktig sosial markør å pynte på utseendet sitt med sminke, pene farger og god lukt og det er en stor del av kommunikasjonen vår med andre mennesker. Gjennom utseendet og pynt kan vi blant annet kommunisere politiske holdninger og status. Jobbintervjuer er et klassisk eksempel hvor man må selge seg selv blant annet med utseendet sitt, sier Lundin Kvalem.

Forebygging

Det farlige er at dette kan føre til store depresjoner hos unge kvinner såvel som hos eldre da presset blir stort. Lundin Kvalem tror at det er best å forebygge for eksempel spiseforstyrrelser blant kvinner fremfor å reversere problemet, men det går det også.

- Det har vist seg at man faktisk kan klare å endre folks kroppsbilde og bryte den negative tankegangen ved å for eksempel fremheve andre aspekter som kan være viktigere.

Det er ikke alle som er like opptatt av utseendet sitt, og dette mener Lundin Kvalem handler om hvordan hver person definerer seg selv.

- Hvis det er svært viktig for deg at du ser bra ut, er det viktig at du gjør det slik at du føler deg vel med deg selv. Men er det noe du synes det er viktigere, for eksempel å være spesielt god i noe og du engasjerer deg mest for det, havner gjerne utseendet lenger bak, sier hun.

Hun understreker samtidig at selv om mange kvinner kan sminke seg til bedre selvtillit, er det farlig å trekke alle under en kam.

- Alt er relativt, sier hun.

Make-over

Vi drar oss selv ned i gjørma i blant, men når vi først bestemmer oss for å komme oss opp igjen, er det faktisk utrolig hva en liten makeover kan hjelpe for det ytre såvel som det indre.

Føler du deg nedfor og trist, hjelper det faktisk å kikke på dine vakre negler! Merk at selvtilliten stiger noen hakk og prøv noen av våre fem skjønnhetsritualer :

1.Bruk 20 minutter på å slappe av i et varmt bad fyllt med deilige badeoljer. Blant favorittene finner du Aromatherapy Associates, Micheline Srcier, Ren's Moroccan Rose Otto og Chanel No 5.

2.Bestill en time hos frisøren din for en full makeover som inkluderer hårklipp, farge og føn- Få frisøren til å skape en fantastisk look for deg.

3.Få en makeover på et parfymeri hvor de sminker kunder. Du kan også kjøpe ny, fresh sminke med det samme, for eksempel merket Bobbi Brown for nøytrale farger. Prøv en lys rød lebestift, bare det å påføre litt lipliner og farge på leppene kan friske opp ansiktet ditt.

4.En manicure eller pedicure kan være behagelig. Får du noen til å gi dine trøtte, slitne hender og føtter et oppløft, kan føles utrolig herlig! Dessuten ser neglene dine fantasisk ut etterpå.

5.Bruk 15 minutter på å rense ansiktet ditt nøye med riktig rensemelk, toner og fuktighetskrem. Massere ansiktet godt samtidig. Merker som Eve Lom, Liz Earle og Vaishaly har god balsam for massasjebasert rensing. Om du vil kan du godt eksfoliere huden din med for eksempel merket Origins Never a Dull Moment, eller en forfriskende maske fra for eksempel Givenchy Black for Light Mask.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning