Smarte bunadstips

Få alle bunadstipsene du behøver til nasjonalfeiringen!

Publisert Oppdatert
Foto: Bunadseksperten.

Har bunaden hengt for lenge i skapet? Er sølvet brunt? Hvordan takler du dårlig og kaldt vær? Cecilie Dalseth ved Bunadseksperten vet akkurat hva du kan gjøre.

Sølvpuss

Ikke fortvil om sølvet har blitt stygt siden forrige gang bunaden var på. Uansett om du har lyst sølv, oksidert sølv eller gammelforgylt sølv så kan du trygt legge de i salovann med litt salmiakk.

- Hvis det ikke er bra nok, må du pusse sølvet utifra om du har lyst, gammelforgylt eller oksidert sølv, forklarer Cecilie Dalseth.
 • Lyst sølv kan du pusse med sølvklut eller sølvkrem. Du kan også bruke en tannbørste til kremen for å komme godt til. Bruk sølvdypp kun på lyst sølv.
 • Oksidert eller gammelforgylt må kun pusses med pusseklut på overflatene da det er meningen at det mørke(oksiderte) skal være mørkt.
 • Hvis du har påsydd sølv på bunaden din, bør du ta det av før du pusser eller bruke en klut, og unngå å treffe stoffet på bunaden da sølvpussen kan skade det.
 • Frisk opp bunaden

  Hvis bunaden ikke har hatt behov for rens, burde den være klar for bruk når du tar den ut av skapet.

  - Bruk gjerne en klesrulle for å fjerne lo. Bunaden burde oppbevares i en bunadpose i bomull, gjerne liggende istedet for hengende. Unngå at bunaden ligger krøllet. Bunaden kan godt vrenges før man legger den i posen, tipser Dalseth.

  Når du først har på deg finstasen, skal du gjerne gå med den en hel dag og kveld. Du holder den flott hele dagen ved å gjerne ha en klesrulle i vesken;

  - Så må du behandle den pent, og får du flekker på den bør du ikke vente lenge med å fjerne dem. Praktiske tips

  I Norge er vi aldri helt sikre på været for 17.mai, noen ganger er det skyfri himmel, strålende sol og 25 grader, andre ganger kan det sludde, regne, snø og minusgrader er heller ikke uvanlig. Så hvordan kan man bruke bunaden i styggeværet?

  - Hvis det er regn så finnes det både paraplyer med samme motiv som i bunaden, ellers fungerer det fint med en nøytral svart paraply. Det finnes også transpartente regnklær eller liknende slik at man ser bunaden under denne, tipser hun.

  Andre huskeregler
 • Ikke bruk annet yttertøy som ikke er laget til bunaden.
 • Bruk heller en cape eller jakke som hører til bunaden eller et svart sjal hvis det er kaldt.
 • Unngå å bruke veske og sko som ikke tilhører bunaden. Har ikke bunaden din veske går den an å sy usynlige lommer der du kan oppbevare det mest nødvendige.
Bunad1-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen