Raskere hårvekst

Slik vokser håret raskere

Frisørens beste tips er gratis.

VEKST: Jerica May har testet noen hårprodukter som skal stimulere hårveksten. Hun hevder selv at det fungerer bra, men dette er svært individuelt.Håret vokser gjennomsnittlig én centimeter hver måned.
VEKST: Jerica May har testet noen hårprodukter som skal stimulere hårveksten. Hun hevder selv at det fungerer bra, men dette er svært individuelt.Håret vokser gjennomsnittlig én centimeter hver måned. Foto: Jerica May.
Publisert Oppdatert
DET VIRKER: - Det er fint mulig å få håret til å vokse raskere enn det gjør, man kan fremme vekst på flere måter, mener Carina Johansen, frisør og daglig leder ved Hendrix Hair Majorstuen.
DET VIRKER: - Det er fint mulig å få håret til å vokse raskere enn det gjør, man kan fremme vekst på flere måter, mener Carina Johansen, frisør og daglig leder ved Hendrix Hair Majorstuen. Foto: Johanna Siring.
MASSASJE: - Mitt beste tips, som er gratis, er å massere hodebunnen ved hver eneste hårvask. Dette får i gang blodsirkulasjonen som frakter næring til røttene, sier Sølvi Bjørnevoll, frisørlærer ved Norsk Frisørskole i Bergen.
MASSASJE: - Mitt beste tips, som er gratis, er å massere hodebunnen ved hver eneste hårvask. Dette får i gang blodsirkulasjonen som frakter næring til røttene, sier Sølvi Bjørnevoll, frisørlærer ved Norsk Frisørskole i Bergen. Foto: Privat.

Mange kvinner drømmer om lengre hår, men det vokser ikke nødvendigvis så fort man skulle ønske.

Dette kan man likevel gjøre noe med, mener Carina Johansen, frisør og daglig leder ved Hendrix Hair Majorstuen;

- Det er fint mulig å få håret til å vokse raskere enn det gjør, man kan fremme vekst på flere måter, sier Johansen til Kvinneguiden.

Kostholdet er viktigst

Frisøren mener at det viktigste for å få et hår som er sunt og som vokser fortere er et velbalansert kosthold slik at man får i seg de riktige vitaminene og mineralene.

- Det er dessverre slik at håret er det siste som får det gode overskuddet av kostholdet. For håret er det viktigst at man får i seg nok jern og vitamin B, sier Johansen videre.

Også Sølvi Bjørnevoll, frisør og lærer ved Norsk Frisørskole i Bergen, fremmer sunn livsstil som det absolutt viktigste for å få håret til å vokse raskere.

- Ha fokus på en sunn livsstil. Få i deg nok og riktig næring. Strenge dietter, medisiner og stress vil også påvirke hår og hodebunn. Det beste er å stikke innom en frisørsalong for å få en analyse av hår og hodebunn. Da får du råd om hvordan du best mulig kan pleie den videre for å få det resultatet du ønsker, sier Bjørnevoll til Kvinneguiden.

Gratis tips

Frisørlæreren forteller at det finnes sjampo, balsam, kur, tabletter og pulver som du kan bruke for å få håret til å vokse fortere.

- Vi anbefaler uansett at du har fokus på en sunn livsstil og hodebunn slik at det nye håret som kommer har best mulig vekstforhold. Jeg mistet selv en del hår tre måneder etter at jeg fødte. Dette er vanlig,og jeg var forberedt på det. Jeg brukte produkter for hår og hodebunn som skulle redusere hårtap, samt gjøre det nye håret sterkere. Jeg syntes ikke jeg merket store forskjellen, men de rundt meg ble veldig overrasket over at jeg hadde fått så langt og fyldig hår cirka ni-ti måneder etter fødselen, så det er mulig det hjalp litt likevel, sier Bjørnevoll videre.

Likevel vil hun først og fremst tipse om det enkleste av alt;

- Mitt beste tips, som er gratis, er å massere hodebunnen ved hver eneste hårvask. Dette får i gang blodsirkulasjonen som frakter næring til røttene. Dette er også noe vi anbefaler ved hårtap. Jeg masserer alltid hodebunnen litt ved hver hårvask. Jeg tar i med fingertuppene slik at jeg får i gang sirkulasjonen. Dette gjør jeg først med sjampo og deretter balsam, med mindre den kun skal brukes i lengder og tupper, forteller Bjørnevoll.

En centimeter i måneden

Vanligvis vil hodehår i gjennomsnitt vokse cirka én centimeter i måneden, men hva slags tempo håret ditt vokser i har samtidig sammenheng med gener og også hva slags form hårsekkene dine har, ifølge Daily Mail.

Dersom du for eksempel er av europeisk opprinnelse, vil håret ditt - i gjennomsnitt, kunne vokse cirka én centimeter i måneden, eller 0,035 centimeter i døgnet.

Håret til personer av afrikansk avstamning, som har mer spiralformede hårsekker, har en tendens til å vokse saktere - cirka 0,027 centimeter i døgnet, eller 0,8 centimeter i måneden.

Hårets livssyklus består av fire faser

 • De fire fasene kalles vekstfasen, regresjonsfasen (håret stopper å gro), avstøtningsfasen og dvalefasen.
 • Når håret har falt av er det ingen celleaktivitet i hårsekken. Den er i hvilefasen, som normalt varer et par måneder, før hårsekken våkner igjen og begynner å danne nytt hår.
 • Men fasen kan vare lenger, slik at hårsekken forblir tom over en lengre periode. Jo lenger fasen varer - og jo større antall tomme hårsekker - desto tynnere virker håret.
 • Forskning har nylig påvist at hårets stamceller spiller en veldig viktig rolle når det gjelder hårets fornyelse. Forskerne har også påvist at hårsekken i hvilefasen kan vekkes, for å få en større del av hårsekkene til å være i vekstfase.

(Kilde: L'Oréal )

- Vi skifter pels på samme måte som dyrene! Hos oss er dette genetisk og det blir styrt ved hjelp av hormoner, kan Bjørnevoll fortelle.

- Hårveksten starter i hårløken. Her blir håret presset oppover og kommer ut av huden som et ferdig hår. Vi har forskjellige vekstfaser i håret - noe som er helt individuelt. Den første vekstfasen kan vare fra tre til syv år, og kanskje til og med lenger. Her vokser håret litt hver dag, forklarer Bjørnevoll.

Deretter slutter hårpapillen å forsyne matriks med næringstoffer, noe som gjør at celledelingen går saktere og til slutt vil stanse. Dette er en overgangsfase hvor hårstrået vil slutte å vokse. Denne kan vare cirka to-tre uker, ifølge frisørlæreren.

- Til slutt har vi en hvilefase hvor hårpapillen begynner å fungere som normalt igjen. Nå vokser det et nytt hår, det skyver ut håret som er over om det ikke har falt ut av seg selv, sier hun.

Gode produkter

Selv om ulike forskere og hudleger er skeptiske til produkter man påfører utenfra for å få lengre hår, mener begge frisørene at dette faktisk kan ha god virkning om det brukes etter oppskriften.

- Riktige pleieprodukter er jo en selvfølge om du ønsker langt hår, sier Bjørnevoll og får støtte fra Johansen;

- Om man virkelig vil spare håret sitt lengre er det selvfølgelig viktig å ta godt vare på det, en god kur er viktig. Her kan man høre med sin frisør hva som passer sitt hår. Frisører skal kunne råde deg til om det er fukt eller proteiner håret ditt trenger. Et hår i balanse har rikelig med begge deler, sier hun.

Johansen anbefaler samtidig å vaske håret sjeldnere, for eksempel annenhver dag istedet for hver dag.

- Man bør også unngå å utsette håret for mye varme. Føning, glatting og krølling er blitt en del av den daglige rutinen til mange, men husk i så fall varmebeskyttende spray eller krem. Det er også lurt å bruke produkter som skåner håret litt mellom hver vask, for eksempel en olje eller et serum. På vinteren er dette viktig for å forhindre friksjonskader på håret som gjerne kommer av skjerf, sier hun.

Bjørnevoll understreker at alle kjemiske behandlinger bør gjøres hos en frisør og ikke hjemme.

Sjampo, balsam og kur

Johansen hevder at hun som frisør har sett merkbare forandringer av hår ved bruk av sjampoer, balsamer og kurer som er spesielt designet for å fremme hårvekst.

Flere produkter finner man både hos apoteket og på noen frisørsalonger.

- Skal man forsøke det, er det viktig å følge vedlagt bruksanvisning.

- Det er aminosyrene i vekstproduktene som setter i gang hårveksten, stort sett er det spesialbalsam som skal brukes i hodebunnen og virke i 2-3 minutter, sier Johansen som mener at man burde se klare resultater etter to-tre måneder.

Bjørnevoll mener også at man kan jukse litt dersom man ikke klarer å vente.

- Man kan forlenge håret kunstig, eller gjøre det mer fyldig med extensions. Det er ikke alltid så mye som skal til før man får en lengre flette, eller fyldigere manke. Jeg vil dog anbefale at man bruker et system som ikke gir slitasje på eget hår, sier hun.

Nettstedet InStyle.com har tidligere intervjuet kjendisstylisten Marcus Francis som forteller at det viktigste grepet du kan gjøre for å få håret til å vokse fortere, er å ta tak i problemet ved røttene og sette fokus på hodebunnen.

- Pass på at du ikke bare smører inn sjampoen og balsamen, men at du masserer den godt inn i hodebunnen, har han uttalt til nettsiden.

Kjerringråd

 • Forsøk inntak av ølgjær.
 • Masser hodebunnen i fem minutter hver dag slik at man får fart på blodomløpet.
 • Stå på hodet i ett minutt hver dag (!). Dette skal visstnok også ha god effekt på blodgjennomstrømningen i hodebunnen. Det holder kanskje å bøye hodet ned for å få samme effekt.
 • Ta B-vitaminer som tilskudd eller spis mat med mye B-vitaminer i seg, dette skal fremme styrken i håret slik at man får raskere langt hår.
 • Stuss tuppene hver sjette uke. Dette hjelper håret slik at det ikke knekker lengre opp.
 • Vask håret maksimalt tre ganger i uken for å forhindre at det blir slitt.
 • Få håret til å se lengre ut ved å legge håret på den ene siden av halsen og framover ned langs den ene skulderen.
 • Bruk en rettetang og ta bort alle bølger og krøller.
 • Sett opp en flette som går skeivt fremover, dette vil få det til å se ut som du har lengre hår.

(Kilde: Kjerringråd.com )

PRODUKTER: Ulike produkter lover å stimulere hår og hodebunn slik at håret vokser raskere eller blir fyldigere, dog er flere forskere skeptiske til slike produkter.
PRODUKTER: Ulike produkter lover å stimulere hår og hodebunn slik at håret vokser raskere eller blir fyldigere, dog er flere forskere skeptiske til slike produkter. Foto: Produsentene.

Les også:

Derfor bør du la håret være grått

Unngå frisørens skrekkeksempler

Derfor er hans hud penere enn din

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning