Størrelsesguide

Slik velger du helt riktig bh

Unngå størrelsesforvirring. Her har du tipsene.

PUSH UP: Vattert BH fra Triumphs Body Make Up-kolleksjon.
PUSH UP: Vattert BH fra Triumphs Body Make Up-kolleksjon. Foto: FOTO: Triumph
Publisert Oppdatert

D-cup eller C-cup, 70 eller 85 centimeter? Vi kvinner går gjerne både opp og ned i bh-størrelse flere ganger i livet, da er det ikke rart at man kan ende opp med å bruke helt feil størrelse over flere år.

Og forvirringen blir gjerne komplett når bh-størrelsene i tillegg varierer fra merke til merke. Det er mulig å finne sin perfekte størrelse , men da kommer du ikke unna to viktige punkter; god tid og prøving.

Cupstørrelse og omkrets

Det forteller Maria Andersson, butikksjef ved Triumph i Oslo.

- At man har god tid til å prøve på og våger å be om hjelp er det viktigste. Du bør gå til en spesialforretning for å få best mulig hjelp i bh-jungelen, sier hun.

Man merker at man har valgt feil bh-størrelse når man får vondt i skuldre og nakke hvis man har stor og tung byste. Men det også mange gjør feil, er å stramme bh-en i stroppene for å få den til å sitte skikkelig;

-Støtten skal komme fra ryggen, så det viktigste er at bh-en sitter stramt rundt, på ytterste hakk bak på ryggen, sier Andersson.

Synes du det er forvirrende å finne forholdet mellom cupstørrelse og omkretsstørrelse?

Her får du en liten forklaring:

  • Vi måler rett under bysten. Om du for eksempel er 75 centimeter rundt ryggen, bør du prøve størrelse 70.
  • Størrelsen på cupen bestemmes av bokstaven og går fra A til H. Visse merker stopper på E, mens andre også går opp til K.
  • Jo større omfang på bh, desto større blir også cupen.
  • Det er stor forskjell på 70B og 90B, hvor 90B er mye større rundt, men også i cupen.

Ikke vask for ofte

For at en bh skal vare lengst mulig, bør du passe på den slik at den ikke slites ut og blir slapp. Da handler det om hvor ofte du bruker den, og hvor ofte du vasker den.

- Om du bruker en og samme bh hver dag i en uke, bør den iallefall vaskes en gang i uken. Men som regel har man et par man bytter mellom, og da trenger du ikke vaske bh-en like ofte, forteller Andersson.

Men hvite bh-er kan fort se stygge ut. Her anbefaler Andersson å skylle dem for hånd i lunket vann med litt vaskemiddel, så slipper du å maskinvaske dem så ofte.

- Men når du maskinvasker, bør du helst bruke vaskepose for hvitt eller svart. Vask også på finvask-programmet på 30 grader, unngå skyllemiddel som ødelegger stretchen i bh-en, og bruk gjerne flytende vaskemiddel. Bruk aldri blekemiddel, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning