Frisyre til bunad

Slik fikser du bunadsfrisyren

Det handler om så mye mer enn fletter.

Publisert Oppdatert

Praktiske hjelpemidler

Her er frisør Sølvi Bjørnevolls tips:

  • Når du skal style håret til bunaden er det greit å forberede deg litt slik at du får håret slik du ønsker.
  • Først må du finne ut hvordan du ønsker å ha håret, og deretter hva slags hjelpemidler du trenger for å få til frisyren.
  • Med en god krølltang kan du gjøre mye. Om du ønsker myke krøller, bruker du en krølltang eller et stylingjern eller rettetang. Etter at du har krøllet håret, kan du trekke fingrene gjennom for å myke det opp og ikke bruke for mye spray etterpå. Fallet vil uansett holde.
  • Invester i små, tynne strikk som ikke synes i håret. Perfekt til oppsetting.
  • Beregn god tid slik at du ikke stresser, så pass på å sette av en halv time til en time på forhånd.

Endelig skal du snart få bruke bunaden din igjen. For det er jo viktig å bruke bunaden mens du har anledning til det, og når du først drar den ut av skapet, gjelder det å se best mulig ut i den.

Ikke overdriv

Så hva skal du tenke på foruten om selve bunaden? Jo, håret. Og du har flust av muligheter, men her bør du på ingen måte overdrive.

- Når man skal style hår og makeup sammen med noe som er så nasjonalromantisk som bunaden, er første bud å ikke overdrive. Bunaden er jo et smykke i seg selv, så du trenger ikke mye stash i håret. Og selv om "dip dye" trenden er her for fult , er kanskje ikke turkise tupper det kuleste til den røde og hvite bunaden, sier frisør og Kvinneguidens hårekspert Sølvi Bjørnevoll.

Flett eller tvinn

Men for all del; du har likevel mange valgmuligheter til nasjonaldagen.

Bruker du bunad mener frisøren at det er veldig fint med fletter eller knuter i håret.

- Jeg er veldig glad i å bruke flette sammen med bunaden. Det er noe med det å ha en tradisjonell, fin flette sammen med bunaden som gir en veldig fin helhet, sier Bjørnevoll.

Synes du det er vanskelig å flette håret, kan du like gjerne tvinne håret i stedet.

- Samle håret i en stram hale nederst i nakken. Tvinn lengdene rundt, rull opp i en ball bak og fest med klemmer. Klassisk og fint, mener Bjørnevoll.

Men du kan selvsagt lage flere varianter med denne hårballen som også passer godt til et pent 17.mai-antrekk;

- Flett lengdene enkelt og tvinn opp i en ball, eller du kan flette lengdene, trekke de oppover og feste mot krona, foreslår frisøren.

Rufs i vei

Om du ikke liker fletter, ikke har muligheten til å gå med flette, eller rett og slett ikke får til å flette, kan du alltids gå for en mer rufsete variant på håret:

- Da er alternativene for eksempel en løs knute bak i nakken eller høyt oppe på kronen, lav hestehale med en eventuell metallspenne som matcher søljene i bunaden, foreslår frisøren.

Hun mener at knuter i alle mulige varianter er enkelt å få til, dessuten er det tidløst og pent til en bunad.

- Du kan også gå for frisyrer med lite volum for å holde det så naturlig som mulig, men du kan tupere eller føne litt for å få litt volum - uten å overdrive.

Kreativ pynt

- Også på barn kan du lage fine fletter eller samle håret bak i en knute. Bruk levende blomster eller sløyfebånd som pynt, foreslår frisøren.

Du kan fint bruke litt spray eller krem i håret til barna slik at det holder.

Bjørnevoll har også laget til løsere varianter av bunadshåret hvor hun har krøllet håret med et stylingjern før hun har satt det lett opp med fliseklemmer. Krøller du det før du setter det opp, er det nemlig mye lettere å style håret.

- Det er fint med alt håret oppsatt også. I bildeserien ser du at har jeg har samlet håret bak og festet med klemmer. Det er gjort på under ett minutt, sier frisøren.

Dette bør du unngå

KNUTE STEG FOR STEG: Her ser du hvordan du kan sette opp håret i en lav knute bak i nakken. Hår: Sølvi Bjørnevoll.
KNUTE STEG FOR STEG: Her ser du hvordan du kan sette opp håret i en lav knute bak i nakken. Hår: Sølvi Bjørnevoll. Foto: Foto: Allkopi Concept Studio Bergen / Hanne C Olsen.

Men utenom dette, er ikke Bjørnevoll særlig fan av for mye pynt i håret når du har på deg bunaden.

- Mange bunader er fargerike og har mye mønster på seg, da er det finere å unngå for eksempel strass eller masse klemmer i håret. Så dropp altfor mye styling, som for eksempel stive krøller. Gå også for naturlig sminke som får deg til å se frisk ut, tipser Bjørnevoll og fortsetter;

- Du kan bruke levende blomster som pynt, men hold deg unna alt for fargerike klemmer om du bruker bunad.

Og det som absolutt er et must for å få bunadshåret perfekt, er å klippe stålulltuppene og fjerne "motorstripa" i hårskillet!

- Få bort ettervekst og slitte tupper til den store dagen! Og om du har sprikende tupper fra ørene og ned, blir ikke frisyren bra uansett hva du gjør, sier hun.

Les også:

Send inn bilde - vinn bunad!

Dette er Norges dyreste bunad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning