Hvor ofte klippe håret

Slik får du langt hår

At du trenger å klippe håret ofte for at det skal vokse fortere er ikke nødvendigvis tilfelle. Her får du tipsene du trenger for å spare til langt hår.

TRENGER IKKE KLIPPES SÅ OFTE: Agnes Marie Gulbrandsen er frisør og innehaver av frisørsalongen Gevir på Grünerløkka i Oslo. Hun forklarer til Kvinneguiden at dette med at hyppig klipping vil gi økt hårvekst er en myte mange tror på.
TRENGER IKKE KLIPPES SÅ OFTE: Agnes Marie Gulbrandsen er frisør og innehaver av frisørsalongen Gevir på Grünerløkka i Oslo. Hun forklarer til Kvinneguiden at dette med at hyppig klipping vil gi økt hårvekst er en myte mange tror på. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphoto
Sist oppdatert

Noe som de fleste har hørt er at håret vil vokse raskere om det klippes ofte. Ifølge frisør og innehaver av frisørsalongen Gevir på Grünerløkka i Oslo, Agnes Marie Gulbrandsen, er dette bare en myte som mange tror på.

- Dette er frisørens knep for å få deg raskt tilbake i stolen og tjene penger.

Håret slites utenifra

- Håret er et dødt materiale som vokser fra innsiden og mates av blodbanene. Håret er bygget opp av forskjellige proteiner og aminosyrer, forklarer frisøren.

- Derimot slites håret når det vokser, av ytre påvirkninger alt fra hår farge, varmeverktøy, stylingprodukter, sol og forurensning(frie radikaler).

Videre supplerer Gulbrandsen med at håret vokser ut av hårsekken med naturlige aminosyrer, dette laget reflekterer alltid i solen og alle har det på de 10 øverste centimeter fra hodebunnen.

Ettersom tiden går slites dette belegget. Da blir skjellaget mer utsatt.

- Skjellaget sprekker og sollyset reflekter ikke jevnt lengre, helt ytterst i tuppene kan hårstrået ha blitt veldig tynt og skjellagene splittes og de deler seg.

- Et hårstrå med få skjellag(tynt hår) vil derfor splitte seg raskere enn et tykt hårstrå.

Hun understreker at nettopp derfor er det viktig å ta vare på håret under vekstfasen, med bruk av de riktige produktene og beskyttelse.

Sunn kropp gir bra hårvekst

KLIPP HÅRET SJELDNERE: Ifølge frisør Agnes Marie Gulbrandsen er det ikke hold i myten om at håret vokser fortere hvis det klippes ofte.
KLIPP HÅRET SJELDNERE: Ifølge frisør Agnes Marie Gulbrandsen er det ikke hold i myten om at håret vokser fortere hvis det klippes ofte. Foto: FOTO: Privat

Håret ditt trenger:

  • Sunt fett: Spis laks, nøtter, frø, avokado, oliven- og rapsolje.
  • Proteiner: Spis fisk, egg, nøtter, kylling, meieriprodukter.
  • Frukt, bær og grønnsaker: spis variert, da de ulike fruktene og grønnsakene bidrar med ulike stoffer kroppen roper hurra for.
  • Vitaminer (A, B og C): Spis laks, ørret, leverpostei, ost, grovt brød, grønnsaker, egg, melk, frukt og bær.
  • Mineraler: spis nøtter, melkeprodukter, kjøtt og grønne grønnsaker
  • Vann: Drikk rikelig med vann hver dag. Vann er den beste tørstedrikk. Tilsett gjerne skiver av lime, sitron, jordbær eller appelsin for å gjøre det mer innbydende. Ingenting er som et godt kaldt glass vann når man er tørst.

Kilde: Ernæringsfysiolog Camilla Andersen

- Kroppen må være frisk for å ha optimal hårvekst. Hårveksten påvirkes av stress, medisiner, amming, allergier, psykiske påkjenninger og så videre den kan da svekkes betraktelig, opplyser frisøren.

Siden hårets helse kommer innenifra kan du spise deg til sunt hår om resten av kroppen er i balanse.

- En proteinrik diett er bra for håret, siden det er hårets byggeklosser.

- Nøtter, fet fisk, oljer som avokado oliven, vitaminer og mineraler er med å øke veksten og hårets helse. Trening øker blodsirkulasjonen som stimulerer å fører til økt hårvekst.

Hårets voksefaser

Håret vokser i faser. Omtrent 90 prosent av hodehåret er ifølge Gulbrandsen til enhver tid i en vekstfase.

- Denne perioden varierer fra to til seks år, og da vokser håret i gjennomsnitt en centimeter i måneden.

- De resterende ti prosentene er i en hvilefase som varer to-tre måneder. Når hvilefasen er over, faller hårene av.

Hårklipping vil ikke påvirke hårveksten

Cato Mørk er professor ved institutt for kreftforskning og molekylær medisin NTNU. Han påpeker er at det er ingen kjente signalveier mellom hårskaftet og stamcellene som produserer hår.

- Hårklipping vil således ikke påvirke hårveksten.

- Hårsyklus (vekstfase, hvilefase) er styrt av et meget komplisert signalsystem som bare delvis er kjent. Det er i hovedsak hormoner (blant annet østrogen, retinoider, thyroxin, prolaktin) som igjen har en overordnet regulering av dette meget kompliserte samspillet som vi bare delvis forstår. Svært mange hormoner påvirker hårsyklus, de viktigste er androgener (mannlige kjønnshormoner).

Videre forklarer hudlegen at disse androgenene har en paradoksal effekt ved at de stimulerer kroppsbehåringen, men hemmer hårene på hodet (vanlig mannlig hårtap).

- I hårsekkene foregår det også produksjon og omdannelse av hormoner og nevropeptider som kan påvirke hårveksten.

Mørk understreker at her er det mye "upløyd mark".

- Lite kunnskap og mange myter.

Slik får du langt hår

Her er frisør Gulbrandsen sine tips til deg som ønsker langt hår:

  • Sparer du til langt hår så invester i gode produkter, sjampo med nøytral ph-verdi så skjellaget ikke åpnes å slites mer enn det må.
  • Kur håret så ofte du kan, utsetter du det for farge og varmeverktøy vil jeg anbefale deg å bruke en hurtigkur i stedet for balsam.
  • En hurtigkur skal som regel virke i 3-5 minutter og du får betraktelig mer næring enn i en balsam.
  • Olje er et must. Alle mine kunder er storforbrukere av oljer, oljen er lettere enn vann og legger seg utenpå vannet. Det presses inn i hårstrået sammen med mengder av andre ingredienser som bygger opp hårstrået. Oljene er bløtgjørende og flokeløsnende, de bidrar derfor til ett langt sunnere hår.

  • Bruk børster som er myke (naturbust) så du ikke knekker hårstråene når de børstes. Et vått hår er langt svakere enn ett tørt, børst forsiktig, start gjerne i underhåret og børst deg mot toppen.
  • Proffene grer på denne måten og det løsner mer floker enn når du starter på toppen.
  • Bruker du varmeverktøy så kjøp de snille variantene med avansert teknologi da disse ofte er langt snillere mot håret ditt.
  • Beskyttelse i form av solfiltre og varmebeskyttelse er også viktig i drømmen om lange lokker.
  • Kjøp alltid med deg kurer som er tilpasset ditt hår og som tilfører rikelig med både protein og fukt.
  • Klipp håret ditt før du kjenner at tuppene er i ferd med å dele seg, mellom 3-6 måneder.

Les også:

Dette er en av de hotteste hårtrendene i år

Slik får du volum i håret

Trikset som redder hårkrisen

Dette sier duften om deg

Denne saken ble første gang publisert 20/06 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også