Skjønnhetstabber

Se opp for skjønnhetstabbene

Ekspertene avslører de verste skjønnhetstabbene norske kvinner gjør.

TABBER: Leighton Meester har markerte øyne og knallrøde lepper. Velg å ha fokus på ett av områdene, er tipset fra ekspertene. Christina Aguilera har tilsynelatende plantet ansiktet i sminkevesken, her er det både skimmer, solpudder, løsvipper og knallrøde lepper.
TABBER: Leighton Meester har markerte øyne og knallrøde lepper. Velg å ha fokus på ett av områdene, er tipset fra ekspertene. Christina Aguilera har tilsynelatende plantet ansiktet i sminkevesken, her er det både skimmer, solpudder, løsvipper og knallrøde lepper. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Målet med både sminke og annen styling er å vise frem ens beste sider. Fallgruver er det imidlertid flere av, og mange ender opp med å gjøre resultatet vondt verre i stedet for bedre.

For mye foundation og pudder

Høyt oppe på fy-listen over sminkefeil er å bruke for mye - og i tillegg gjerne for mørk - foundation og pudder.

- Mange sminker seg altfor mørkt i forhold til egen hud. Det er helt krise. Både foundation og pudder skal være tilpasset ens egen hud, sier hårstylist og makeup artist Helge Borgen, som blant annet har vært privat stylist for dronning Sonja i en årrekke.

Ifølge stylisten er det et godt tips å ha foundation i forskjellige toner.

- Hudfargen varierer, og ved å ha foundation i ulike toner, er det alltid mulig å mikse seg til riktig farge. Det å ha flere nyanser å spille på, er kjempeviktig, understreker Borgen.

Også stylist Erlend Elias understreker at det er viktig å ikke sparkle seg selv med foundation i håp om å få en plettfri hud med en fresh farge.

- Om vinteren kan vi tillate oss å være litt lyse i huden. Litt franske med roser i kinnene og en frisk leppestift, sier Elias.

Også kjendisstylist og moteblogger Hedda Skoug er enig i at det er viktig å ikke sminke huden for mye.

FOR MYE?: Selv Kate Middleton må tåle kritikk for sminkevalgene hun gjør. Spesielt eyelineren hennes får gjennomgå, flere eksperter mener hun burde tone ned bruken med flere hakk.
FOR MYE?: Selv Kate Middleton må tåle kritikk for sminkevalgene hun gjør. Spesielt eyelineren hennes får gjennomgå, flere eksperter mener hun burde tone ned bruken med flere hakk. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Mange tror at man skal dekke til med masse foundation og pudder for å få fin hud, og det er helt feil. Løsningen er tvert i mot å ikke dekke til huden. Hvis man har kviser, kan man skjule bare dem, og ikke hele ansiktet. I tillegg kan man ha på en liten dæsj med solpudder i pannen og på kinnbena for å få en litt freshere farge, råder Skoug.

Overdriver makeupen

Det er imidlertid ikke bare foundation og pudder mange norske kvinner er rause med, skal vi tro ekspertene. Dessverre kan det fort bli litt for mye av det gode også av andre produkter.

- Et problem mange har, er at de overdriver makeupen. Enten har de ingenting, eller så bruker de altfor mye: Leppestift, knæsj øyenskygge, løsvipper og så videre, i stedet for å fremheve de naturlige trekkene. Sminke skal ikke være noen maske, understreker stylist Jon Lundemoen.

- Det er tross alt forskjell på show- og fotomakeup og vanlig hverdags- og festsminke, påpeker han.

Ifølge ham kan man gjerne la seg inspirere av catwalk, hollywood-glamour og spreke farger, men det gjelder å gjøre det med stil. Har man både en knallfarge på leppene og på øyelokkene, i tillegg til mye foundation og rouge, kan det fort se ut som om man har latt det gå litt fort i svingene.

Dus ut fargene

- Man kan gjerne bruke farger, men da er det viktig å sette av tid til å gjøre det skikkelig. Det gjelder å duse ut fargene slik at det blir myke, fine overganger, mener Lundemoen.

Et eksempel på et sminkeelement han syns mange overdriver, er eyelineren.

- Det må jo ikke bli sånn at først kommer lineren inn i rommet, så kommer du. Mange ender faktisk opp med å sminke seg til mindre øyne. På dagtid er det fineste å bruke kajal eller ha en tynn strek som følger vippekanten, sier stylisten.

Renser huden for dårlig

Det hjelper imidlertid ikke om en er aldri så flink til å sminke seg etter egen ansiktsform og hudtype, hvis man ikke tar godt vare på huden. Skjønnhetssyndene i forhold til hudpleie begås av mange norske kvinner.

- Mange norske kvinner er altfor dårlige til å rense huden sin. Noen bruker bare wipes, og det er ikke nok, understreker Erlend Elias.

Å ikke ta godt nok vare på huden er en av de største tabbene, både i øyeblikket og for fremtiden. Ekspertene anbefaler derfor å investere i gode renseprodukter, samt en god krem for å holde huden fuktig.

- Det er viktig å fjerne sminke slik at huden får puste. Dessuten er det viktig med en god krem for fuktighet, samt tilføre huden viktige vitaminer og mineraler, sier Elias.

Lite styling og mye produkt

Når det kommer til håret, er det særlig to ting ekspertene drar frem som feil: for lite styling og for mye stylingprodukt.

Paradoksalt nok er det nemlig slik at flere av skjønnhetsekspertene savner at norske kvinner gjør seg litt mer flid med håret i hverdagen, samtidig som de understreker at når man gjør noe, bruker man ofte altfor mye hårspray og andre stylingprodukter.

- En stor feil er at mange norske kvinner er så kjedelige på håret. Enten har de det i en stor topp, hestehale eller rett ned. Det er så kjedelig. Mange gidder rett og slett ikke, sukker Erlend Elias.

Hollywood-look i hverdagen

Han skulle ønske norske kvinner sørget for å få litt mer Hollywood-look inn i hverdagen, og bruker stikkord som bølger, varmruller og flott volum. Både han og andre eksperter anbefaler imidlertid å ikke ha for mye produkt i håret, ettersom det kan gjøre håret både stivt og unaturlig.

Aller øverst på stylistenes skrekkliste over selvpåførte skjønnhetstabber, er hjemmefarging. Det kan gå bra, men stadig vekk kommer fortvilte kunder til Kristine Svanem (årets frisør 2012), etter å ha mislyktes med å farge håret sitt selv.

- Den største feilen er at mange kjøper farger på dagligvarebutikker og tror at de skal få samme farge som på pakken. Slik blir det ikke. Det er en grunn til at frisører har utdannelse, påpeker Svanem.

Og til sist, når skjønnhetssyndene er avslørt og det er på tide å begynne et nytt og bedre liv på styling-fronten, gjelder det å huske på en viktig ting:

- Smink deg i dagslys, eller sjekk resultatet med et speil foran et vindu med dagslys. Hvis ikke, kan resultatet fort bli helt annerledes når du kommer ut blant folk, advarer Hedda Skoug.

Les mer:

Bli vakker uten sminke

Nå skal du bruke magnet på neglene

Frisørens festfavoritter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning