- Rynker er ikke det verste

- Det viktigste i dag er at man ser fresh og vellykket ut, forteller trendforsker.

Publisert Oppdatert
Det er liten tvil om at skjønnhetspresset blant kvinner i dag bare øker og øker. Likevel er det å utstråle glede langt viktigere enn å være rynkefri.

Det forteller trendforsker Michelle Orme til Kvinneguiden.no.

- I dag skal man se ung ut og helst være rynkefri. Men, det er enda mer viktig at man ser fresh ut og at man strutter av livsenergi og glede. Disse menneskene ansees som vellykkede.

Heldigvis regjerer ikke overfladiskheten, personlighet er fremdeles det viktigste når alt komme til alt, mener Orme.

- De fleste kommenterer også at man må ha en fin personlighet og skjønnheten må også komme innenfra. Men, det har blitt helt vanlig med skjønnhetsbehandlinger som restylan og botox og det vil nok bli mer og mer vanlig i fremtiden. Denne "Hollywoodismen" blir likevel ikke hundre prosent mottatt her. I Norge er vi litt mer robuste og hardføre, vi tåler mer enn for eksempel de som bor i Hollywood. Men, jeg tror nok at innsprøyting, kosmetiske behandlinger og kirurgiske inngrep vil oppleve en jevn stigning fremover, sier trendforskeren.

Botox, restylane, fettsuging, silikon, brystløft, nesekirurgi; skjønnhetsidealet har endret seg kraftig de siste tiårene.

Les også: Slike menn vil vi ha!

Les også: Norsk mote- Nå har man hele tiden mulighetene til å endre og manipulere på utseendet sitt på grunn av forskning og teknologi. Vi ser en stadig utvikling av nye metoder og preparater på kopimarkedet, og forbrukeren vet ikke hva han får. Dette er langt fra trygt, og det er det helt idiotisk at dette ikke blir regulert av myndighetene, mener Orme.

Motreaksjon

På grunn av globaliseringen, som internett og reising, lar resten av verden seg påvirke.

- Vi ser mot kjendisene, et fenomen jeg har valgt å kalle 'Hollywoodisert'. Men, skjønnhet oppleves forskjellig fra kultur til kultur, i arabisk kultur er det in med former og der ser man på det europeiske og vestlige skjønnhetsidealet som noe ødelagt og skjørt, sier Orme.

- Men ting er i bevegelse og mange begynner å reagere på skjønnhetspresset. Mange i Hollywood følger den samme normen for hva som er skjønnhet, og blir dermed seende like ut. Det kan nesten se ut som om hele gjengen går til samme kirurg, noe som resulterer i små kloninger av et fotoshoppet ideal, funderer trendforskeren.

Hun forteller at når noe blir for likt, vil man alltid komme til et punkt at man har behov for å differensiere seg igjen.

- Om alle er like, mister vi vår identitet. I Norge i dag ser vi en sterk nostalgisk trend som handler om å gå tilbake til nære og naturlige verdier. Og mottrenden "don't make up - make down", har allerede startet, sier Orme.

Visuell matching

Som regel er det kvinnene som i størst grad merker presset om å hele tiden se perfekte ut. Slipper menn billig unna?

Les også: Aldri god nok?

Les også: Høstmoten på svensk

Les også: De råeste frisyreneOrme mener at trenden om den metroseksuelle mannen som bryr seg om, og tar vare på utseendet på ingen måte er på vei ut. Men, ja, menn slipper fortsatt billigere unna;

- Menn "får lov" å ha vom og pondus, mens det samtidig er en uskreven regel at kvinner ikke skal ha så mye som et gram ekstra fett. Jeg tror kvinner som er særs opptatte av sitt utseende vil legge mer press på mannen om at også han ser bra ut. Jeg liker å kalle det "visuell matching". Og dermed vil menn også i fremtiden merke økt press mot "d et perfekte utseende", noe som har resultert i at flere kvinner nå kjøper kosmetiske behandlinger som gave til mannen sin, sier Orme. Michelle-Orme220-Maiken-Wol

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen