Rå i rustrødt

Slik bruker du trendfargen i høst.

Publisert Oppdatert
Den 90-tallsinspirerte rustrøde fargen og de brente tonene troner på trendtoppen i høst. Men for mange er de eksentriske og uvanlige farger. Så hvordan skal man bruke dem slik at de ser mest flatterende ut mot hud og hår?

- Det er viktig å presisere at alle farger kanskje ikke oppleves like flatterende på alle alltid, men som tidligere stylist vil jeg si at alle kan hvis de vil! Det er snakk om å ha kontroll på helheten i hele stylingen når det gjelder sminke, hår og klær, forteller Annette Elvhaug ved Polhem PR.

Riktig kombinasjon

Tinashe Kvangarsnes hos Star PR tror derimot at akkurat den rustrøde fargen passer best til brunetter.

Les også: Nina Jarebrinks motetips

Les også: Blomstrende antrekk

Les også: Gå for knallfarger- Men, brente toner funker til alle hudtyper og hårfarger. Det er den nye høsttonen som erstatter brunt. Det som er så fint med brente toner er at skalaen kan være stor fra ganske lys til ganske mørk og "dekker" derfor de forskjellige hudfarger og hårtoner, sier Kvangarsnes.

Om du har lagt din elsk på rustrødt har du flere valgmuligheter når du skal kle deg;

- Fargen er i seg selv fremtredende og skaper en fin kontrast til basefarger som svart, grått og hvitt. Colour blocking har vært svært populært i sommer, en trend hvor man bruker flere kontrastfarger mot hverandre. I høst og vinter blir ikke kontrastene så sterke, men det er fortsatt lov å leke seg med fargetoner, sier Elvhaug.

Føler man seg fortsatt usikker på fargevalget er det alltid mulig å bryte opp antrekket med noe annet i en "tryggere" farge, mener Elvhaug. For eksempel et skjerf, en blazer eller cardigan til en rustfaget topp, eller sikre seg ved å bruke fargen lengre vekk fra ansiktet, i form av bukser, skjørt og sko. Slik kan du være moteriktig uten å føle deg ubekvem.

- Rustrødt er veldig fint sammen med sennepsgult,grønt og nepehvitt, tipser Kvangarsnes.

Finn riktig tone

Hun tror at rustrødt, sennepsgult og oransje vil holde seg helt til neste vår og sommer og får støtte fra Elvhaug;

- De brente tonene er ganske vanlige i trendbildet i denne sesongen. Nå har de vært litt borte en stund, men er nok kommet for å bli i lang tid fremover. Så ikke kast de brente fargene, men behold yndlingsplagget til neste høst og vinter, råder hun.

Om ikke lenge vil de varme fargene dekke butikkvinduene, og slik finner du nyansene som passer deg best:

- De brente tonene eksisterer både i varme og kalde undertoner. Den beste måten å finne sin farge er å plassere plagget opp mot ansiktet. Men husk å ikke gjøre dette en dag du er usminket og føler deg gusten - da blir det ikke bra uansett, tipser Elvhaug.

Fra topp til tå

Begge stylistene mener at én farge fra topp til tå ser bra ut, men pass på;

- Er man stilsikker er det gøy å bruke fargen fra topp til tå, men dette krever både mot og ekspertise, sier Elvhaug.

- Jeg er i utgangspunktet fan av samme farge fra topp til tå. Det er kjempefint med offwhite, beige, sort eller grått fra topp til tå. Rustrød er derimot litt vanskeligere, syns jeg. Mitt tips er å bruke de brente fargene i litt forskjellige toner og nyanser, sier Kvangarsnes.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning