Finne riktig bh

- Puppene ruller ut, og det gnager under armene

Sjansen er stor for at du bruker feil størrelse på undertøyet.

ALDRI LIKT DET: - Jeg har aldri likt å kjøpe undertøy, og jeg har alltid slitt med å finne riktig størrelse på undertøyet, forteller Kathrine Sørland.
ALDRI LIKT DET: - Jeg har aldri likt å kjøpe undertøy, og jeg har alltid slitt med å finne riktig størrelse på undertøyet, forteller Kathrine Sørland. Foto: FOTO: Linn M. Rognø
Publisert Oppdatert
ENKELT OG GREIT: - Jeg har aldri følt meg vel med push-up, da syns jeg at puppene mine ""kommer først"" og så kommer jeg etterpå! Jeg bruker som oftest svære bomullstruser og helt enkle t-shirt-bher, sier Kathrine Sørland.
ENKELT OG GREIT: - Jeg har aldri følt meg vel med push-up, da syns jeg at puppene mine ""kommer først"" og så kommer jeg etterpå! Jeg bruker som oftest svære bomullstruser og helt enkle t-shirt-bher, sier Kathrine Sørland. Foto: Linn M. Rognø

- Min undertøyskuff er svært begredelig! Jeg har ingenting som matcher, ler Kathrine Sørland.

Vi møter modellen under Lindex' lansering av sin nye undertøyskampanje Bravolution, og Sørland innrømmer at hun sliter med det samme problemet som svært mange andre vanlige jenter sliter med;

- Jeg har aldri likt å kjøpe undertøy, og jeg har alltid slitt med å finne riktig størrelse på undertøyet, forteller hun.

Mistet kjolen på catwalken

Etterhvert har hun fått hjelp til å finne størrelsen som passer, men modellen satser som oftest på komfort fremfor glamour.

- Til vanlig liker jeg å bruke helt enkle hverdags-bh-er som ikke har blonder eller push-up-innlegg, men som får puppene til å se helt naturlige ut. Jeg har aldri følt meg vel med push-up, da syns jeg at puppene mine "kommer først" og så kommer jeg etterpå! Jeg bruker som oftest svære bomullstruser og helt enkle t-shirt-bher, smiler Sørland videre.

Samtidig mener hun at komfort ikke er synonymt med kjedelig undertøy lenger.

Etter en pinlig situasjon som 15-åring har Sørland lagt mer vekt på hva hun velger å ha på seg under klærne;

- Da jeg var 15 år hadde jeg en skikkelig traumatisk opplevelse som jeg aldri vil glemme. Jeg gikk på catwalken i en stor og flott kjole, men plutselig falt den av meg. I publikum sto mine beste venner samt gutten jeg var forelsket i.

- Det verste var at jeg hadde det styggeste undertøyet på meg. En altfor stor bh som jeg hadde lagt bomull i fordi jeg hadde så små pupper. Da kjolen falt av meg, falt også bomullsdottene ut! Og ikke nok med det; jeg hadde på meg en stor truse som det stod "I love Mondays" på, og den hadde attpåtil et stort hull på ene siden!

Modellen ler av det hele i dag, men vedgår at hun bruker litt freshere undertøy nå enn tidligere.

- Jeg trives nok alle best i hipstertruser siden jeg alltid fryser litt. Jeg liker at det dekker litt, særlig når jeg går i skjørt. Har jeg på meg en tettsittende kjole bruker jeg g-streng. Blonder på bh er lekkert, men jeg foretrekker enkle bh-er utenom fest.

- Hjelper på selvtilliten

TA MÅL: - Som regel opplever mange at de må ned i omkrets og opp i cup-størrelse for å finne sin optimale bh-størrelse. En gylden regel er at bh-en skal kunne holde seg oppe og på plass selv når du tar av skulderstroppene, sier Rati Goel, personal shopper.
TA MÅL: - Som regel opplever mange at de må ned i omkrets og opp i cup-størrelse for å finne sin optimale bh-størrelse. En gylden regel er at bh-en skal kunne holde seg oppe og på plass selv når du tar av skulderstroppene, sier Rati Goel, personal shopper. Foto: Linn M. Rognø

Det blir som regel alt annet enn nytt undertøy som står på agendaen når damer først shopper. Fornying av undertøysskuffen er kanskje det som prioriteres minst av alt i hele garderoben.

Men selv om undertøyet ikke vises for andre, skal man likevel ikke undervurdere hvor mye det vil bety;

- Fint undertøy gjør mye med selvtilliten syns jeg. Når jeg skal ut på fest, liker jeg også å ha på meg pent undertøy. Sånn sett har jeg skjønt viktigheten av å ha på meg riktig undertøy, forteller Sørland videre.

Dessuten kan feil undertøy ødelegge antrekket ditt.

Den vanligste feilen

Mange kvinner utsetter gjerne undertøysshoppingen, da særlig bh-shoppingen fordi det er vanskelig å finne riktig størrelse, og man bør sette av god tid til å prøve på flere typer bh-er og truser for å finne ut hvilke som sitter best og er mest komfortable.

Likevel er det viktig å fornye det innerste tøyet jevnlig slik at det ikke blir slitt og slapt.

Da må du gjøre litt forarbeid før du kjøper undertøyet.

- De aller fleste kvinner bruker bh med for stor størrelse i omkrets og for liten cup-størrelse. Så som regel opplever mange at de må ned i omkrets og opp i cup-størrelse for å finne sin optimale bh-størrelse. En gylden regel er at bh-en skal kunne holde seg oppe og på plass selv når du tar av skulderstroppene. Dessuten skal bh-en brukes på ytterste hakk, og dette skal kun justeres etterhvert som den blir mer slitt, sier Rati Goel, personal shopper, til Kvinneguiden.

Dermed må du begynne med å finne ut hvilken størrelse du skal bruke før du kjøper.

Bh er det vanskeligste, så her må du måle.

- Måler du selv, gjør du slik: bruk et målebånd som du tar rundt ryggen frem til rett under bysten for å måle omkrets. Båndet skal være helt vannrett. Når du holder båndet rundt ryggen og frem til under bysten, skal du holde det ganske stramt fordi bh-en skal sitte skikkelig, forklarer Goel og fortsetter;

- Deretter skal du måle cup-størrelsen. Det gjør du ved å igjen sette målebåndet bak på ryggen, lenger oppe, og trekke det frem mot det fyldigste punktet på brystene, det er cirka midt på brystvortene. Her skal du holde båndet løst over, med noe luft mellom bryst og bånd, sier hun.

Goel forteller at det noen gang kan være nødvendig å gå opp i størrelse om man kjøper en push up - bh, men i utgangspunktet skal man kunne bruke samme størrelse på alle bh-ene.

- Mitt tips er å måle seg én gang i året siden kroppen ofte kan endre seg fra år til år, sier hun.

Dobbelrumpe og klumpe-pupper

- Svært mange bruker undertøy i feil størrelse, og det er jo den største feilen man kan gjøre i valg av undertøy, sier Malin Lewren, aktivitetskoordinator og prosjektleder hos Lindex, til Kvinneguiden.

- Konsekvensen av feil størrelse kan være at puppene ruller ut av bh-en, den vil gnage seg inn i huden under armene og på ryggen, og den vil skli oppover på ryggen. Har bh-en for stor cup vil det være for mye ""luft"" øverst på brystene, Malin Lewren,aktivitetskoordinator og prosjektleder hos Lindex.
- Konsekvensen av feil størrelse kan være at puppene ruller ut av bh-en, den vil gnage seg inn i huden under armene og på ryggen, og den vil skli oppover på ryggen. Har bh-en for stor cup vil det være for mye ""luft"" øverst på brystene, Malin Lewren,aktivitetskoordinator og prosjektleder hos Lindex. Foto: Linn M. Rognø

Ingen vil gå med en truse som gnager langt oppi hvor sola aldri skinner, ei heller bruke en bh som "klumper":

- Konsekvensen av feil størrelse på undertøy er flere, men også veldig individuelt i forhold til kroppsform. Puppene kan for eksempel rulle ut av bh-en, bh-en kan gnage seg inn i huden under armene og på ryggen, og den vil skli oppover på ryggen. Har bh-en for stor cup vil det være for mye "luft" øverst på brystene, sier Lewren videre.

Selv om bh kan være mest utfordrende å kjøpe, er det likevel nødvendig å tenke på trusetype og størrelse.

- Det viktigste når man velger truse er at de føles komfortable på. Stort sett er det bomullstrusene som føles best på, men mange av de andre trusene som er i annet type materiale, har likevel bomull i skrittet slik at de puster bedre, sier Lewren

- Det er de sømløse hipstertrusene som har blitt veldig populære i det siste. De gjør at man ikke får noen synlige kanter rundt, man slipper for eksempel "dobbeltrumpe". Man behøver ikke velge truse som matcher bh-en, det er like greit å velge samme farge uten at man nødvendigvis velger bh og truse med de samme detaljene.

Slik måler du bh-størrelsen

Når du går ned i omkrets skal du opp i cup. En 80 B har som regel samme cupstørrelse som en 85 A eller en 75 C.

Du måler mest nøyaktig uten klær på overkroppen:

  • Ta først mål under bysten (rundt hele overkroppen, rett under puppene). Stram målebåndet så det blir ganske tett rundt deg, og les av hvor mange centimeter det ble.
  • Gjør så det samme rundt bysten (altså midt over puppene og rundt ryggen) og les av hvor mange centimeter det ble.
  • Skriv opp begge målene.

Så sjekker du med tabellen nedenfor.

Mål under bysten

BH-størrelse

A-cup

B-cup

C-cup

D-cup

68-72cm

70

81-85cm

83-87cm

85-89cm

87-91cm

73-77cm

75

86-90cm

88-92cm

90-94cm

92-96cm

78-82cm

80

91-95cm

93-97cm

95-99cm

97-101cm

83-87cm

85

96-100cm

98-102cm

100-104cm

102-106cm

88-92cm

90

101-105cm

103-107cm

105-109cm

107-111cm

93-97cm

95

106-110cm

108-112cm

110-114cm

112-116cm

98-102cm

100

111-115cm

113-117cm

116-119cm

117-121cm

103-107cm

106

116-120cm

118-122cm

120-124cm

122-126cm

108-112cm

110

121-125cm

123-127cm

129-133cm

127-131cm

Skal du kjøpe bh utenlands eller på utenandske nettsider, vil størrelsene variere.

Her kan du lese hvordan du konverterer din størrelse til engelsk, amerikansk og australsk størrelse.

Les også:

Nettkuppene til under 200 kroner

Genialt triks holder barberhøvelen skarp i evigheter

Derfor stinker selvbruning

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning