Kle deg klassisk

Ikke penger til å kjøpe nye klær hele tiden? Sats på en tidløs og klassisk stil!

Publisert Oppdatert
Foto: Blazer, blyantskjørt, a-formet skjørt, jeans og trenchcoat i nøytrale farger, er alle tidløse plagg. Alle eksemplene er hentet fra Asos.com

Det er både gøy og inspirerende å følge med på trendskiftet i moteverdenen, noen trender varer en liten stund, noen kommer stadig tilbake, og noen varer nær sagt evig.

Selv om trendene endrer seg er det et fåtall som har anledning til å kjøpe seg nye klær hver eneste måned selv om man er moteinteressert.

Løsningen er å kjøpe tidløse og klassiske plagg i god kvalitet, som du vet kler deg.

Tenk kvalitet

Hvis du kjøper deg plagg som bare varer i fem-seks vask før de mister fasongen sin, blir man tvunget til å kjøpe nye klær igjen raskt. Derfor er det først og fremst kvalitet du bør tenke når du bruker penger på klær. Klesplagg av økologisk bomull som farger av i første vask og som revner etter andre vask bidrar ikke til noe annet et at du faktisk må kjøpe et nytt plagg - og hele den opprinnelige miljøgevinsten er spist opp. For det å kjøpe nytt, selv om produktet er etisk produsert, er en belastning for miljøet.

Les også: Lag en tidløs garderobe

Les også: Lei av jeans? Her er buksemoten

Les også: Vårtrendene som ikke forsvinnerEt av de vanligste rådene som gis i produktveiledningene på Etiskforbruk.no er å velge kvalitet. Ideen er at kvalitetsprodukter varer lengre, brukes mer og lettere kan repareres, slik at du kan vente med å kjøpe nytt. Ønsker du å kvitte deg med produktet før det er utslitt, kan du selge det eller gi det bort. De mest etiske produktene inngir ikke til en bruk-og-kast-mentalitet, men heller en bruk-og-gjenbruk-og-selg-mentalitet.

Dette kan du gjøre
 • Kjøp klær og sko hos spesialforhandlere. Her kan personalet gi bedre råd om kvalitet og vedlikehold.
 • Spør etter produkter som har lang levetid.
 • Spør etter produkteter med gode garantiordninger. Lengre garantier betyr at produktet er ment å vare i lang tid. Du sparer tid, penger og ergrelse.
 • Kan produktet repareres? Se etter holdbare materialer som tåler en støyt og lett kan repareres.
 • Du får som oftest det du betaler for. Kvalitetsprodukter er i hovedsak dyrere å produsere, men de høyere kostnadene kan rettferdiggjøres ved at produktet varer lengre, gir en bedre brukeropplevelse og har større salgsverdi ved videresalg.

 • Tidløse plagg

Så hvilke plagg, sko og farger holder seg i motebildet år etter år og er verdt å investere pengene i? Her er våre tips.
 • En figursydd blazer som passer pent til din kropp og som har en flatterende fasong for deg er alltid tidløs. Sats på en blazer i nøytral farge slik at du kan kombinere den med mye forskjellig; svart, grå, mørkeblå, brun, armygrønn eller beige er tidløse farger.
 • En dressbukse som du kan bruke både i jobb- og festsammenheng er tidløs. Sats på den fargen som er mest flatterende på deg og din figur, svart er det tryggeste valget her, men også gråmelert eller mørkeblå fungerer.
 • En figursydd skjorte som følger din kroppsform fungerer både til bukse og skjørt, de safeste fargene er hvit, svart, grå og mørkeblå.
 • En enkel, knelang svart kjole passer i nær sagt alle anledninger, og kan pyntes opp og ned i det uendelige.
 • Trenchcoaten går aldri ut av motebildet. Det kan være smart å investere i en for vinteren og en for våren. Du finner den i de fleste farger, til vinteren fungerer det best med mørkere farger som svart, blå, brun og grå, til våren kan du finne en blazer i lysere farge, gjerne beige, lysebrun eller hvit.
 • Et enkelt og ensfarget skjørt som passer din figur, er supert både til hverdag og fest, og uansett om du velger et blyantskjørt eller et a-formet skjørt med høyt liv, kan du kombinere dette med en enkel topp eller en søt bluse.
 • Jeans er og blir tidløst. Skaff deg en skikkelig jeans i en stil og fasong som ser bra ut på din kropp, og unngå skyllemiddel for at stretchen skal holde seg lengst mulig.
 • Et par svarte eller brune støvletter fungerer hver eneste høst og vinter. Bruk impregnering og følg med på sålene og hælen slik at du får byttet de hos skomaker om de skulle bli slitt.
 • Svarte pumps er et must i alle kvinnegarderober. Velg de enkleste variantene med solide såler og hæler som tåler en støyt, og som du syns er behagelige på foten.


 • Kilde: Etisk forbruk
Pumps-60-Topshop-220 Stvletter-53940--kr-Lille

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen