Farvel til svetteringene

Slik blir du kvitt den våte og ubehagelige svetten.

Farvel til svetteringene
Farvel til svetteringene
Publisert Oppdatert
De aller fleste av oss svetter, og ja, det er nødvendig. Men når du stadig har våte flekker under armene, kan det fort bli et irritasjonsmoment i hverdagen. Ifølge informasjonssjef i Norsk Medisinaldepot AS, Gerd Byermoen, finnes det heldigvis hjelp å få.

Sterkere saker

For de som har et stort problem finnes det nemlig et sterkere middel å ty til enn den vanlige antiperspiranten.

- Det finnes en serie produkter som heter Stop 24. Disse produktene er spesielt beregnet for de som svetter veldig mye, og skal hjelpe til med å begrense svettingen, forteller Byermoen.

Les også: Velg riktig treningstøy

Les også: Kutt jojo-slankingen

Les også: En svett glede


Det sterkeste produktet du får tak i er Aluminiumklorid NAF 25 % sprit liniment. Ved å virke hemmende på svettekjertlene og redusere svetteutsondringen er denne en effektiv hjelp for de som virkelig plages av problemet. I tillegg til å brukes i armhulen, kan den også påføres i håndflaten og på føttene. Produktet skal også ha en langtidseffekt, dermed slipper du å tenke på det hver dag.

- Disse produktene kan brukes 1-2 ganger i uken. De påføres om kvelden og vaskes av morgenen etter, forteller Byermoen.

Velg riktig

Er du en type som svetter mye, betyr ikke det at det er noe galt med deg, eller at kroppen din fungerer dårligere enn andres. Mange ting spiller inn for hvordan kroppen vår bruker svetten.

- Mengde svette og om den avgir vond lukt avhenger av en rekke faktorer. Blant annet aktivitetsnivå, stress, matinntak og medisinbruk. Også visse livsfaser, som for eksempel pubertet, graviditet og overgangsalder kan medføre økt svetting. Svettelukten kommer ikke fra selve svetten, men den dannes når proteinholdig svette møter bakterier på kroppen, forklarer Byermoen.

Men selv om du svetter mye, er det ikke sikkert du trenger å ty til de sterke midlene. For majoriteten av oss er normal kroppshygiene, samt bruk av vanlig deodorant eller antiperspirant tilstrekkelig. Pass bare på at du velger deg riktig variant.

- Forskjellen på en deodorant og en antiperspirant er at deodoranten kun tilfører duft, mens antiperspiranten inneholder aluminiumklorid, som bidrar til å redusere utskillelsen av svette, sier Byermoen.

Svetter du mye kan det derfor være hensiktsmessig for deg å velge en antiperspirant.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning