Hudpleie

Du gjør vel ikke dette?

Her er uvanene du ikke visste du hadde.

FY-FY: Visste du at dette gjør kremen din langt mindre effektiv?
FY-FY: Visste du at dette gjør kremen din langt mindre effektiv? Foto: FOTO: Trine Jensen
Publisert Oppdatert

Det er ikke måte på hvor mange ritualer, rutiner og ikke minst produkter vi driver med for å gjøre oss vakrere, yngre og strammere. Tid og penger får raskt bein å gå på når det gjelder kampen for evig ungdom og et rynkefritt fjes.

Men hva om det du gjør og kjøper i god tro om at det skal gjøre deg vakrere faktisk ender opp med å ha motsatt virkning? Ifølge det amerikanske motemagasinet Elle finnes det nemlig en hel haug med vaner du raskt burde kvitte deg med om du ikke vil bli både gammel og rynkete lenge før tiden.

Her er verstingene:

1. Du bruker anti-age produkter fra glass og krukker

De aller fleste av oss eier en eller flere krukker med kremer som enten skal fjerne eller minimere rynker og linjer i ansiktet. Dette er ikke spesielt smart mener ekspertene, da antioksidanter, som de aller fleste anti-aging produkter inneholder, brytes raskt ned når de eksponeres for lys og luft.

- Produkter som kommer i krukker og glass utsettes for både lys og luft hver gang de er i bruk, forklarer research- og innholdsdirektør hos BeautyPedia.com, Bryan Barron, til Elle.com.

- Dette gjør at anti-aging produktene dine mindre og mindre effektive hver gang du åpner krukken.

Barron anbefaler heller å bruke denne typen produkter som kommer i tube-form, da man da vil minimere mengden lys og luft som kommer til hver gang du har tuben åpen.

Hudpleier og fagsjef hos Scintific, Ann Kristin Stokke, holder også en knapp på produkter på tube:

- Mange aktive virkestoffer forringes raskere når det utsettes for lys og luft, bekrefter Stokke til Kvinneguiden.

- Så du vil absolutt kunne bruke produkter på tube noe lengre, og være sikker på at de fortsatt har den effekten de er ment ti å skulle ha.

"IPHONE-FJES": Visste du at mobiltelefonen kan gi deg kviser og uren hud?
"IPHONE-FJES": Visste du at mobiltelefonen kan gi deg kviser og uren hud? Foto: FOTO: Stella Pictures

2. Du vasker for hardt og mye

Det er klart at du skal være nøye med å bade fjerne sminke og å rengjøre huden, men mange eksperter er enige om at å gå for hardt til verks, faktisk kan ha fullstendig motsatt effekt.

- Mange - særlig de som er plaget av fet hud og kviser - har en tendens til å velge skrubbekremer og renseprodukter som tørker ut huden, forklarer produktspesialist hos Karin Herzog skincare, Noelle Herzog, til Elle.

- Dette er dessverre som oftest en dårlig idé, da disse faktisk stripper huden for det naturlige oljelaget som er ment til å være der, og gjør at hudens naturlige beskyttende barriere blir mindre.

Dette igjen fører til at huden igjen må produsere mer olje for å kompensere, noe som kan resultere i flere og verre utbrudd av kviser og uren hud.

- Da er det mye smartere å velge produkter som er milde mot huden og ikke ender opp med å irritere, råder Herzog.

At eksfoliering er bra for huden din, er de fleste eksperter enige om, men pass på å ikke velge produkter som skraper og river i huden.

- Hovedgrunnen til at man bør eksfoliere huden, er for å fjerne død hud på hudoverflaten, forklarer dermatologisk kosmetisk sykepleier, Silje Austnes, til Kvinneguiden.

- Dette er med på å redusere linjer og rynker, gi huden mer glød og gjør slik at hudkremene du bruker lettere trenger ned i huden.

Men ikke overdriv:

- Et av tegnene å være på vakt ovenfor som tilsier at du overdriver skrubbingen, er hud som er tørr, irritert, rødhet og sensitivitet, forklarer kosmetisk dermatolog i New York, Dennis Gross, til magasinet Cosmopolitan.

- Velg et eksfolieringsprodukt med svært små granuler, og for all del ikke skrubb for hardt. Vask fjeset med en vaskeklut, og ta på eksfolieringskrem med å forsiktig trykke produktet ned mot huden, og smør det inn med å bruke rolgei sirkelbevegelser.

Vask så fjeset og klapp tørt.

3. Du sover ikke nok

Det er en grunn til at det kalles for skjønnhetssøvn, for mangel på timer på øyet kan ikke bare gjøre deg sliten og ukonsentrert, men kan også ha seriøse konsekvenser for utseendet ditt.

- Om du er opptatt av å gjøre det beste for utseendet ditt og å holde huden ung og rynkefri, ja da burde du passe på å komme deg i seng lenge før midnatt, forklarer Stokke.

- Hudens fornyelsesprosesser er nemlig på sitt aller mest effektive mellom klokken 12 og klokken 4 om morgenen.

Det hersker liten tvil om at man faktisk kan sove seg vakrere.

VÆR VARSOM: Jo da, det er bra å eksfoliere huden, men ikke overdriv. Da gjør du vondt verre.
VÆR VARSOM: Jo da, det er bra å eksfoliere huden, men ikke overdriv. Da gjør du vondt verre. Foto: FOTO: Thinkstock

- Huden repareres om natten, forklarer hudpleier og klinikksjef ved Face It Sandvika, Nicola Vendrell, til Kvinneguiden.

- Det er når du sover at hudcellene jobber hardt med å kvitte seg med "skader", og får fri fra "traumer" den opplever på dagen, som sol, forurensning og andre ytre påvirkninger.

I tillegg til dette, er huden også mye mer mottakelig for å ta opp aktive ingredienser bedre.

- Det er nettopp derfor det er så viktig med nattkrem, forklarer Stokke.

- Disse er designet for å støtte og hjelpe huden på nattestid, og er svært effektive da huden på natten er så mye mer mottakelig for pleie og næring.

4. Du sover ikke på silkepute

Skjønnhetssøvn er viktig for utseendet, men visste du at det du sover på faktisk kan ha like mye å si for fjeset ditt som mengden på sover?

- Å trykke fjeset ned i puten kan faktisk skape trauma for huden din, forklarer nettstedet Elle.

- Faktisk kan dette over tid føre til at du ender opp med permanente "soverynker" i fjeset etter hvert som kollagenet i huden brytes ned.

Løsningen? Bytt ut putetrekket i bomull med et i silke.

- Silke skaper mye mindre friksjon mellom puten og ansiktet ditt, forklarer hudlege Dennis Gross til magasinet Elle.

Bomull trekker mer fuktighet ut av huden din når du sover enn silke gjør.

- Noe som er med på å gjøre å huden din eldre, røper Gross.

Silke inneholder aminosyrer, på samme måte som fuktighetskremer gjør det, så når vi hviler hodet på en pute i silke mister ikke huden verdifull fukt på samme måte som den gjør om du sover på bomull.

5. Du snakker for mye i telefonen

Du trodde kanskje ikke at mobiltelefonen din kunne være skyld i hudproblemer, men da tok du feil. Ifølge Elle kan hyppig bruk av mobiltelefon faktisk føre til både kviser og uren hud.

PÅ EN LITEN SILKEPUTE: Visste du at hodeputen din kan gi deg rynker og tørr hud?
PÅ EN LITEN SILKEPUTE: Visste du at hodeputen din kan gi deg rynker og tørr hud? Foto: FOTO: Thinkstock

Skitne fingre, skittent hår, fett fra sminke og matrester; for ikke å snakke om alle stedene man legger den fra seg på, det er ikke måte på hvor mye skitt og bakterier som til enhver tid er å finne på både mobiltelefonen og også nettbrettet, som man fikler med og tar på nesten uendelig mange ganger i løpet av dagen.

Når mobilen da holdes inntil fjeset ditt mange ganger om dagen, er det ikke så rart at det kan forårsake både irritert og uren hud.

- Mobiltelefoner har som regel gode kår for bakterier, bekrefter professor i sykehushygiene og smittevern ved Ullevål universitetssykehus, Bjørg Marit Andersen, til Kvinneguiden.

- Mobiltelefoner kan faktisk være rene "smittebomber" når det kommer til bakterier, og derfor bør disse tørkes av med spritklut eller lignende som rutine. Det samme gjelder iPaden eller nettbrettet ditt.

6. Du bruker for mange ulike produkter

Det er lett for oss kvinner å la seg friste av reklamen og til stadighet investere i det nyeste nye innen skjønnhetsprodukter, som alle lover gull og grønne skoger når det kommer til skjønnhet og ungdom. Men visste du at det kan hende du gjør deg selv en bjørnetjeneste med alle produktene på smører på deg?

- Det er mange ganger ikke smart å blande mange ulike typer produkter fra ulike serier, forklarer Vendrell.

- Her er det en god idé å snakke med hudpleieren din, som kan anbefale produkter i en serie, eller i alle fall produkter som passer sammen og som er laget for å virke sammen med hverandre.

Hudpleieren forklarer at man faktisk kan ende opp med å gjøre hudproblemer verre med å blande mange produkter.

- Dette gjelder særlig produkter med aktive ingredienser, som i blant annet serumer. Da skal man vite at det blir riktig med den dag- eller nattkremen man bruker over. Produkter fra samme serie er lager for å virke sammen, og inneholder gjerne samme aktive ingredienser.

7. Du klemmer på kviser

Det er få ting som er så vanskelig å la være å gjøre som å klemme ut en kvise. Som regel vil man jo bare bli kvitt disse så raskt som mulig, men du kan faktisk ende opp med å gjøre vondt verre med å ta saken i egne hender.

- Når man klemmer på en kvise fra siden, som de fleste gjør, kan man gjøre slik at infeksjonen går dypere ned i huden, forklarer Gross.

- Noe som kan føre til større og mer åpne porer i etterkant.

Stokke er enig:

- Pusset inne i kvisen kan spre seg i underhuden om du selv klemmer hull på en kvise, forklarer hudeksperten.

- Dette kan føre til både at du ender opp med arr, men også at det sprer seg kviser til flere steder av ansiktet ditt.

Les også:

Glemmer du å vaske disse bakteriefellene?

Slik får du volum i tynt hår

Derfor har han penere hud

BAKTERIEBOMBER: Vet du egentlig hvor ille det er for huden din å komme i nærkontakt med disse to?
BAKTERIEBOMBER: Vet du egentlig hvor ille det er for huden din å komme i nærkontakt med disse to? Foto: FOTO: Trine Jensen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning