Klær og sminke

Dette skal matche

Klær og sminke henger sammen. Nå satser kleskjeden på begge deler.

NY SMINKE: Gina Tricot føyer seg inn i rekken av kleskjeder som utvider sortimentet.
NY SMINKE: Gina Tricot føyer seg inn i rekken av kleskjeder som utvider sortimentet. Foto: FOTO: Gina Tricot.
Publisert Oppdatert

Etter at mange av de store motehusene, som Chanel og Dior, i åresvis har frontet klær, sminke og parfyme i skjønn forening, kaster flere av de rimelige kjedebutikkene seg også på. Og neste ut i rekka her hjemme er Gina Tricot med sin nye makeupserie.

- Vi ønsker at kundene skal få helheten når det gjelder mote, og sminke og klær går sammen når man skal skape sin egen stil. Men vi er selvsagt her for å selge mer og da forsøker vi å finne nye veier å gå, det gjør vi med sminke- og kroppsprodukter i butikkene, sier Anna Appelqvist, design- og innkjøpssjef for Gina Tricot.

Hun var til stede i Oslo på torsdag da kleskjeden hadde sin verdenspremiere på makeupserien i butikken. Kjeden har jobbet i cirka ett år med produktene og sørget for at kosmetikken ikke inneholder konserveringsmidler og ikke er testet på dyr.

- Sminketrender følger klestrender, og omvendt. Vi vil gi kundene mulighet til å matche og mikse som de ønsker, sier Appelqvist til Kvinneguiden.

Det ene utfyller det andre

Ikke bare positivt

Å satse på mer enn bare mote er ingen nyhet for de store billigkjedene. H&M har siden 1975 solgt både mote og kosmetikk under eget merkenavn, og ser vi til utlandet har Topshop gjort suksess med det samme.

Men dette er ikke bare positivt, mener stylist Eirik Mogseth.

- Dette tror jeg er en generell utvikling i markedet, først og fremst på grunn av økonomiske grunner. Det er nok heller det som får frem kreativiteten fremfor ønsket om å tilby kundene sine noe mer, sier han til Kvinneguiden.

Selv om det blir lettere for forbrukerne å finne alt på ett sted tror han også at det store utvalget vil gå på bekostning av noe annet.

- Jeg tror det går utover kvaliteten. Hvis alle skal tilby alt, så vil tilslutt kanskje ingen være gode på det de egentlig burde være gode på, mener Mogseth.

Det er ikke tilfeldig at klesmerker og kleskjeder utvider og nå konkurrerer mer med skjønnhetsbransjen. Farger, klær og sminke utfyller nemlig hverandre og skaper balanse og glød.

Det mener stylist ved nettbutikken MakeStyle, Janne Borlaug.

- En person man snakker med blir ubevisst urolig av å legge øynene på deg hvis du har et kaotisk uttrykk i sminke og klær. Det er viktig å matche klær og sminke ved å velge farger som kler hverandre. Hvis du er av den vågale typen kan det være stilig å velge en knallfarge på øyeskygge eller rouge og matche med lik farge på neglelakk og øreringer. Og deretter andre farger på klær slik at du ikke kjører lik farge på alt, forklarer Borlaug til Kvinneguiden.no.

Slik matcher du fargene

Når man snakker om farger som matcher, betyr det å bruke farger som passer til hverandre. Har man en kald lilla øyeskygge, passer det dårlig å ta på seg en matt, beige topp.

Stylisten mener det heller vil være perfekt å bruke matchende kalde farger til den lilla sminken, som sort, mørkeblått eller cerise, og på den måten skape balanse og la de ulike fargene fremheve hverandre.

- For å få fram både glød i ansikt og øyne i tillegg til å få antrekket til å se matchende ut, er det viktig å velge riktig farger. Har man for eksempel blå øyne og bruker brune øyeskygger og i tillegg velger et blått skjerf i halsen, vil øynene "poppe" ordentlig fram. Da har man brukt komplimentærfarger i øyeskyggene til det blå i øynene, og også understreket det blå med detaljer i klærne. Dette fargespillet fremhever og gir glød, forklarer Borlaug.

Har man brune øyne, bruker brun øyenskygge og brune klær, vil ikke øyenfargen komme frem like godt som hvis man bruker komplimentærfargene, som for eksempel grønne toner, i øyeskyggen.

Før og nå

Stylisten mener at unge kvinner i dag har mer tilgang til informasjon om sminke og stil gjennom internett og media generelt, og at dette derfor har endret måten kvinner styler seg på fra tidligere.

- Ved at vi har alle bloggene på nett kan alle lære å sminke seg profesjonelt ved å følge veileding fra videoer. Mange utdannede makeupartister og stylister lager informative blogger som gir alle mulighet til å kopiere sminkelooks og moteantrekk. Og bloggere gir også masse inspirasjon, sier Borlaug.

Samtidig tror hun at kvinner til alle tider har vært opptatte av å føle seg bra og kle seg etter kroppsform, og at dette grunnen til at vi i dag kopierer stilene fra før i tiden. - 50- og 60-tallet er eksempler på stiler som fortsatt er aktuelle i dag. 60-talles Twiggystil, med markert sminke, volum i håret og pastellfarger, og 50-tallets sexy uttrykk, med store krøller, røde lepper og kjoler som viser former, med Marylin Monroe som stilikon, sier Borlaug.

Men også tilgangen på informasjon påvirker hvordan vi oppdaterer oss på mote- og skjønnhetsfronten.

- Med internettet har vi fått enkel tilgang til bilder fra catwalker og moteblogger. Der får man masse nyttig informasjon som gjør det enklere å følge med på trendene, sier stylisten.

Skap din egen stil

- Du kan skape et eget uttrykk ved å være deg selv og kle deg slik du føler deg innvendig. Kle deg etter humør og personlighet. Noen ganger kan det være fristende å kle seg og sminke seg mørkt når man har en dårlig dag, men da skal man faktisk kle seg i litt farger, fordi farger påvirker humøret og kan gjøre deg glad og energisk, sier Borlaug og tipser videre:

  • Ikke vær redd for å bruke farger og kle deg i 50-, 60- eller 70-tallsstil.
  • Vær deg selv og ikke la andre fortelle deg at du ikke kan skille deg ut.
  • Lær deg å legge sminke ved å lese artikler og se videoer fra blogger slik at du sminker deg rent og pent.
  • Har du en veldig varm hudtone og kler duse farger, vil jeg anbefale å bruke bruntoner i stedet for sort, fordi sort kan bli for hardt for deg.
  • Det er viktig å finne din stil og finne noe du føler deg vel i. Bruk teknikkene som nevnt over, med å matche med komplimentærfarger og mikse og trikse litt med farger.
  • Ikke gå med for mange like farger. Alle kler alle typer farger, så lenge de er i riktig nyanse, mot kaldt eller varmt.
  • Et triks er å ha duse farger på øyesminke de dagene man har sterk leppefarge, og lys leppefarge de dagene man har sotede øyne og mørk øyesminke.
  • Har du mye farger i sminken, kan det være fint å ha rene farger og mønstre i klærne.

Kjendiser som får det til

Borlaug mener at man kan la seg inspirere av flere kjendiser som har en unik stil og som passer på at sminke og klesplagg matcher.

- Kathrine Sørland er flink til å velge fine øyenskygger som fremhever øyefargen, og accessories som matcher øyefarge og sminke. Åse Kleveland er uoverkommelig med sin flotte hud og går nesten alltid med en mørk leppestift med lilla nyanser. Hun kler seg ofte i friske eller lyse farger som knallgul eller hvit. Mariann Thomassen skal ha cred for å tørre å bruke farger. Hun har ofte knallorange øyeskygger og knallfarger på klær uten at det ser for mye ut. Gwen Stephani kler ekstremt godt 50-tallsstilen med buet lugg og rød leppestift. 50-tallsstilen er preget av lys hud, med sterke kontraster i sminken. Sort-hvite klær og sterke kontraster i mønstrene på klærne, er også typisk 50-talls, sier stylisten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen